duminică, noiembrie 29, 2020
-1 C
Craiova

Lotrii de la televizor și fascinația pentru tot ce e rău

Autor: Tudor ARTENIE

Vă uitați la televizor, nu-i așa? Fereastra aceea care deschide lumea… Jungla sud-americană, savana africană, uraganele și toate filmele cu mafioți năvălesc în casele noastre. Și lumea se vede îndeaproape și extrem de clar. Sau neclar, depinde cine vorbește și al cui chip se vede.

Într-o postare publică de pe Facebook, cineva se întreba cum de au loc la televizor oameni care nu numai că nu au demonstrat nimic bun în viețile lor, dar au furat, au mințit, au turnat la securitate sau s-au remarcat prin prostie de ce mai bună calitate? Chiar așa? Cum de încap la televizor oameni care într-o lume normală ar sta ascunși sub foarte multe pături?

Oameni care nu ar încăpea în lumea normală apar la televizor la noi mult prea des.

Politicieni condamnați, analiști care au turnat la securitate, lideri de partid dovediți plagiatori în justiție sau indivizi cu grave probleme de exprimare dau lecții la televizor unui popor care pare că suferă de confuzie cronică. Oamenii de știință, politicienii de bună calitate (avem și din aceștia) sau oamenii de cultură nu reprezintă o miză pentru moderatorii noștri. Tinerii cu rezultate bune la carte sau medicii care fac performanță nu fac rating. Iar în numele rating-ului, pentru arginții din publicitate, foarte puțini jurnaliști mai fac presă.

Dacă ne uităm la televizor din cealaltă parte, publicul dă tonul! Adică, voi!

Aceasta este cealaltă parte a realității. În goana după rating, sunt aduse la televizor personaje negative, sunt ridicate la rang de artă show-ul ieftin și kitsch-ul, iar răspunsul publicului este pe măsură. Vă plac lotrii și analfabeții, nu-i așa? Dacă voi nu v-ați uita la televizor la ticăloșii ăștia, nici așa-zișii gazetari nu i-ar invita în studiouri. Dar vă uitați, nu-i așa?

Fascinația pentru sordid și ticăloșie e mai mare decât un film bun sau un documentar de calitate. Plăcuța suedeză e mai voluptoasă și face rating mai mare decât orice altceva.

O să spuneți că sunt arogant. Dar puteți să mă contraziceți? Mă îndoiesc. Cifrele audiențelor sunt de necontestat. Mai ales că la capătul lor, mecanismul de măsurare produce banii din publicitate. Dacă aș scrie aici despre amante de fotbaliști sau orice alte secrete de budoar, ați aplauda, nu-i așa? M-aș umple de like-uri pe Facebook…

Nu scriu așa ceva pentru că nu cred că e firesc.

Suntem într-un film greșit, fără repere, cu un sistem de educație depășit demult. Am prieteni care îmi spun că nu ne mai putem face bine. Pe de-o parte, îi cred. Suntem obsedați de propria ființă, dar nu de progres, ci de ostentația manelei ascultate la boxe mari. Cât mai mari. De „școala vieții” care te învață să te descurci, nu să muncești. Să furi ceva, orice, ca pe vremea comunismului, când lumea pleca din fabrică ascunzând șuruburi în buzunare.

Alți prieteni îmi spun că mai e o speranță.

Că românii plecați în occident au învățat regulile civilizației. Că muncesc și nu stau prea mult la televizor. Că avem absolvenți de nota 10 în fiecare școală, în fiecare an. Și că avem o capacitate extraordinară de a ne adapta și de a învăța. Îi cred și pe aceștia. Chiar dacă binele cere eforturi, sunt oameni care le pot face. Pentru că binele cere efort, muncă intensă. Dacă cineva ar fi curios să facă o emisiune cu oameni de valoare, poate că și sensul privitului la televizor s-ar schimba. Dar până atunci, un prim-pas bun ar fi să nu-i mai cheme nimeni pe ticăloși în studiourile de televiziune. Iar pentru asta, micșorați-le rating-ul. Nu vă mai uitați la ei!

Ultimele stiri

Klaus Iohannis a avansat în grad zeci de ofițeri MApN, SPP, MAI și STS

Președintele Klaus Iohannis a semnat astăzi o serie de decrete de avansare în grad. Au primit grade...

Florin Barbu, candidat PSD Olt: „Repornim irigațiile!”

Florin Barbu, candidat din partea PSD Olt la Camera Deputaților, vrea să susțină și din postura de parlamentar sistemul de irigații, agricultura...

Adrem angajeaza:

Studii: medii tehnice. Cunoştinţe specifice: • Cunoştinţe privind aparatele de măsurare;• Cunoştinte minime de informatică (IT).

Marius Oprescu, PSD Olt: Guvernul își maschează neputința cu vaccinarea

Preşedintele PSD Olt, Marius Oprescu, consideră campania pentru vaccinarea împotriva COVID-19 drept o încercare a Guvernului de a „acoperi această incapacitate pe...

Ministrul Economiei, atac la distribuitorii de gaze: „Ce au făcut? Nimic!”

Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a criticat dur companiile de distribuție de gaze, într-un interviu acordat în urmă cu scurt timp Agenției Agerpres....

More Articles Like This