Lovitura de teatru: Radu Mazare a ajuns intr-o inchisoare din Romania, in plina campanie electorala! Vezi cele trei scenarii care ar sta in spatele extradarii din Madagascar!

Radu Mazare a ajuns intr-o inchisoare din Romania unde va ispasi pedeapsa de 9 ani pe care a primit-o pentru retrocedarea ilegala a unor terenuri in Constanta! Lovitura vine in plina campanie electorala, si, ce este si mai important, in plina guvernare PSD! Se vehiculeaza mai multe scenarii privina extradarea lui Mazare, cateva dintre ele fiind prezentate pentru cititorii sai de Euro Oltenia.

Ceea ce parea imposibil, s-a intamplat! Radu Mazare a fost extradat in Romania din Madagascar, desi tara malgasa nu are niciun astfel de acord cu tara noastra. De aici, au inceput o multime de scenarii.

Povestea extradarii este simpla. Mazare a fost retinut pe un aeroport din Madagascar si retinut de autoritatile locale. Ministerul Justitiei din Romania, condus de pesedista Ana Birchall, a facut un adevarat tur de forta si, in cateva zile, a reusit sa traduca sute de pagini din dosarul de extradare, a trimis politisti in Africa si a reusit sa il aduca, in seara zilei de luni, pe Mazare direct in arestul de la Rahova.

Povestea trece practic neobservata in fata scenariilor care stau in spatele acestei mutari specatculoase in plina campanie electorala.

Primul il are in prim-plan pe presedintele Iohannis, care cu ajutorul autoritatilor din Madagascar, a reusit sa determine retinere si extradarea lui Mazare.

Pusi in fata faptului implinit, membrii Guvernului PSD nu au mai avut ce sa faca si au colaborat la aceasta operatiune. Operatiunea este data in plina campanie electorala si, se spera, sa aiba un efect in randul alegatorilor in detrimentul PSD, Mazare fiind unul dintre recunoscutii baroni locali ai social-democratilor.

Al doilea scenariu il are in colimator chiar pe Liviu Dragnea. Liderul PSD a dorit prin extradarea lui Mazare sa devieze atentia de la Dosarul Bombonica de la ICCJ, dosar care a avut luni ultimul termen.

Acest scenariu este sustinut si de o declaratie a fostului premier PSD, Victor Ponta, care a spus ca “atunci cand procurorii si judecatorii se aproprie prea mult de Dragnea, Liviu ofera justitiei cate unul dintre camarazii alaturi de care a fost impreuna in PSD”.

Ultimul, dar nu cel din urma scenariu, arata o intelegere intre Iohannis si Dragnea, prin care amandoi au determinat retinerea si extradarea lui Mazare, repeteam, intr-o tara care nu are niciun tratat de extradare cu Romania. In plus, totul s-a petrecut intr-un timp nu scurt, ci foarte scurt.

Si aceasta varianta are acoperire, pentru ca oficilitatile din Madagascar nu putea fi convinse decat de autoritatea suprema a Presedintelui Romaniei. Iar formalitatile nu puteau fi facute decat de Ministerul de Justitie, condus de un membru PSD, Ana Birchall. Acesta nu a decis sa taraganeze extradarea ca sa ii mai dea o sansa lui Mazare in Madagascar sau in alta tara, vezi cazul Sebastian Ghita,, ci a actionat intr-o viteza uluitoare.

Tot ministerul de externe a muncit un weekend intreg pentru definitivarea actelor de extradare, in numar de sute de pagini, iar apoi a actionat pe repde inainte pentru recuperarea lui Mazare.

Trei scenarii diferite, toate cu argumentele lor.

Singura certitudineeste aceea ca aceasta operatiune nu a fost deloc una intamplatoare in plina campanie electorala. Seamana ca doua picaturi de apa cu extradarea sefului FNI, Nicolae Popa, in plina campanie electorala pentru alegerea presedintelui in 2009. Atunci a castigat Traian Basescu.

Ramane de vazut, cine va castiga pe 26 mai.

Articole asemanatoare

Lasa un comentariu