joi, ianuarie 27, 2022
-3.1 C
Craiova

Ludovic Orban a decis: va desființa Institutul Revoluției

Premierul Ludovic Orban a aprobat, în ședința de Guvern de luni, 30 decembrie, propunerea de a desființa Institutul Revoluției Române (IRD).

Secretarul general al Guvernului, Antonel Tănase, a cerut permisiunea ca hotărârea să fie inclusă pe ordinea de zi suplimentară a ședinței de Guvern, iar Ludovic Orban a acceptat.

Ion Iliescu, în Colegiul Național

Institutul Revoluției este condus de Gelu Voican Voiculescu și se ocupă cu organizarea de evenimente legate de Revoluția din 1989, cum ar fi lansări de carte, simpozioane sau conferințe. Din Institut fac parte și Ion Iliescu, Petre Roman, actorul Dorel Vișan, lugojeanul Petrică Balint sau Emilian Cutean, ambii revoluționari considerați de presă ca fiind personaje controversate.

Fostul președinte Ion Iliescu a declarat, pentru Hotnews, că este inadmisibil să se renunțe la IRD. „Mi se pare o porcărie indamisibilă. Că sunt oameni care n-au trăit Revoluţia şi nu înţeleg şi-i interesează, asta e altă treabă, dar a fost un moment istoric remarcabil care-a marcat întreaga transformare pe care a cunoscut-o ţara în ultimii 30 de ani de zile. Cum să renunţi la aşa ceva? Unde în lume se întâmplă aşa ceva?”, a spus Ion Iliescu.

Directorul IRD, trimis în judecată

Institutul a ajuns în atenția presei și a opiniei publice în preajma comemorării a 30 de ani de la Revoluție, când a vrut să organizeze un concert. Mai mulți artiști care initial acceptaseră să urce pe scenă au renunțat ulterior, pe motiv că nu vor să se asocieze cu președintele de onoare al PSD, Ion Iliescu. Mai mult, directorul Institutului, Gelu Voican Voiculescu, a fost agresat chiar în zona Pieței Universității de un bucureștean. Acesta l-a lovit cu o cârjă în cap. De altfel, Gelu Voican Voiculescu a fost trimis în judecată, alături de Ion Iliescu, în dosarul Revoluției. Cazul se află pe masa judecătorilor de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ). El este acuzat de infracţiuni contra umanităţii.

În acest an, în România au avut loc numeroase evenimente organizate în memoria celor care și-au pierdut viața în timpul evenimentelor din decembrie 1989.

Ultimele stiri

VIDEO. Liderul Sindicatului „Aluministul” explică situația de la ALRO Slatina

Constantin Popescu, liderul Sindicatului „Aluministul” din ALRO Slatina a explicat, în cadrul emisiunii „Rațional”, ce se întâmplă la ALRO. https://www.youtube.com/watch?v=U6GOcORynUY

Mai multe articole din aceeasi categorie