sâmbătă, august 13, 2022
21.2 C
Craiova

Ludovic Orban, încolțit de partidele politice

Toate partidele politice au decis să pună presiune pe premierul Ludovic Orban. Fără excepție, toți liderii formațiunilor parlamentare i-au adresat premierului să ai măsuri.

Liderii PSD, ALDE, Pro România, UDMR și cel al minorităților naționale i-au trimis o scrisoare lui Ludovic Orban în care îi cer acestuia să stabilească un cadru de dialog instituţionalizat cu partidele din Parlament. La rândul lor, cei de la USR și PMP au și ei o serie de condiții.

Ciolacu vrea colaborare Guvern – Parlament

Ciolacu, Ponta, Tăriceanu, Kelemen, și Pambuccian vor „întâlniri de lucru periodice ale Guvernului cu partidele parlamentare”, în care aceștia să fie informați despre situația crizei COVID și în care să fie discutate inițiativele legislative, astfel încât să fie evitată „o competiție în plan legislativ”. 

„Am trimis astăzi o scrisoare deschisă către premierul Orban alături de alți patru lideri politici: Victor Ponta, Kelemen Hunor, Călin Popescu Tăriceanu și Varujan Pambuccian.

România a ajuns pe marginea prăpastiei. Românii, mediul de afaceri ori specialiștii din toate domeniile afectate trimit cu toții semnale disperate că situația scapă de sub control și că nu se mai poate continua așa. Dar PNL se face că face, refuzând orice comunicare cu celelalte instituții ale statului tocmai pentru a găsi și implementa, împreună, cele mai bune soluții pentru depășirea acestei crize.

Cred că este momentul ca PNL și Guvernul Orban să recunoască adevărul: nu gestionează cum trebuie nici criza sanitară și nici cea economică. Și mai cred că este imperios necesar să accepte, măcar în al 12-lea ceas, un dialog real cu Parlamentul.

Există o majoritate parlamentară puternică, majoritate izvorâtă din dorința fermă de a adopta un plan real de măsuri economice și sociale! Îl vom duce până la capăt! Locurile de muncă, puterea de cumpărare a românilor și capitalul românesc trebuie protejate! Depinde doar de PNL dacă vor să rămână sau nu izolați, dacă vor sau nu să pună umărul la ieșirea României din criză!”, spune președintele interimar al PSD.

Ce conține scrisoarea celor 5?

„Având în vedere atât caracterul excepţional al situaţiei, cât şi raporturile constituţionale dintre Parlament şi Guvern, considerăm că este indispensabil să stabilim neîntârziat un cadru de dialog politic instituţionalizat in interesul întregii societăţi româneşti. Starea de urgenţă ne obligă pe toţi la consens cu privire la obiectivele şi metodele acţiunii statului”, se arată în scrisoare.

Liderii partidelor parlamentare susțin că nu sunt informați în legătură cu situația în plan medical-sanitar și cer consultări cu guvernul.

„Suntem deosebit de preocupaţi de modul in care Guvernul acţionează în plan medical-sanitar pentru prevenirea răspândirii epidemiei şi suntem îngrijoraţi de lipsa informaţiilor precise cu privire la măsurile pe care le întreprindeţi şi la planul de acţiune al Guvernului pe termen scurt şi mediu.

Numeroase semnale de îngrijorare sosesc şi din partea mediului economic care aşteaptă măsuri riguroase şi rapide de atenuare a efectelor crizei şi doreşte în acelaşi timp să se implice efectiv în acordarea de sprijin pentru depăşirea dificultăţilor actuale. Există riscul major ca prăbuşirea economică la care asistăm să se transforme într-un dezastru social major şi de aceea suntem dispuşi să colaborăm cu Guvernul pentru a adopta cele mai eficiente măsuri capabile să asigure cât mai grabnic repornirea economiei”, scriu cei 5 lideri.

„Starea de urgență îngrădește drepturi și libertăți fundamentale”

Aceștia mai susțin că pe perioada stării de urgență au fost „derapaje” de la bunele practici democratice și vor să știe care sunt planurile guvernului pentru „reîntoarcerea la muncă”.

„Dorim, Domnule Prim-ministru, să discutăm de asemenea despre planurile pe care le aveţi pentru perioada următoare privitoare la reîntoarcerea la muncă în vederea reluării cât mai grabnice a activităţilor economice precum şi a funcţionării instituţiilor administraţiei centrale şi locale.

Ne preocupă lipsa de transparenţă decizională şi evitarea abordarii unor probleme de care dă dovadă Guvernul, precum şi efectele pe care instituirea stării de urgenţă le creează prin îngrădirea unor drepturi şi libertăţi fundamentale. Scopul stării de urgenţă este sporirea eficienţei actului administrativ, nu ştirbirea calităţii democraţiei. Criza va trece, dar încălcările Constituţiei şi derapajele de la bunele practici democratice vor rămâne în memoria publică”, se mai arată în documentul trimis premierului.

PMP nu a semnat scrisoarea

Președintele USR, Dan Barna, nu a semnat scrisoarea trimisă premierului și nici președintele PMP, Eugen Tomac. Acesta a anunțat că PMP va propune Guvernului un set de măsuri pentru protejarea populației în fața amenințărilor pandemiei Covid-19, precum și de restartare a economiei României.

Concret, Tomac solicită Guvernului să se repornească ramurile din economie care pot fi puse în mișcare. România își poate permite un deficit bugetar mai mare, care poate fi folosit pentru derularea unor proiecte importante de infrastructură – autostrăzi, spitale, irigații, alimentare cu gaze, centre de colectare pentru produse agricole etc.

PMP cere testarea întregului personal medical și a personalului auxiliar din spitale, urmată de retestarea săptămânală a acestora, pentru a proteja sănătatea pacienților, dar și a corpului medical. Din data de 24.03.2020, de la primul apel pe care PMP l-a făcut în acest sens, s-a ajuns la 812 cadre medicale infectate în România și la 3 decese.

Dan Barna: Cerem oprirea baronilor locali!

La rândul său, liderul USR, Dan Barna, anunță că a avut o dicuție cu premierul în care au abordat temele zilei: de la echipamente de protecție, situația testărilor și raportările publice până la recunoașterea navigatorilor ca „lucrători cheie” în păstrarea economiei funcționale, ori situația lucrătorilor în agricultură care pleacă în aceste zile spre Germania, Italia sau Spania.

„Din partea USR am cerut câteva lucruri clare:

Oprirea baronilor locali să continue risipirea bugetelor pe care le au la dispoziție. Orice achiziție publică făcută în acest moment trebuie să fie responsabilă și e justificată doar dacă are legătură cu efectele crizei. Nu panseluțe, nu borduri, nu servicii de PR. Aici, adaug și un apel către autoritățile administrației publice locale: până intervine guvernul, dați dovadă că vă pasă de oamenii care v-au pus acolo. Opriți achizițiile „de casă” și ocupați-vă exclusiv de prioritățile reale cărora trebuie să le facem față.

USR vrea transparență în achizițiile publice

Mărirea capacității de testare națională și introducerea testării ritmice a medicilor implicați în lupta cu epidemia. (În momentul de față există 37 de centre de testare și în zilele următoare vor fi operaționalizate încă 11. Capacitatea actuală de testare zilnică efectivă este de aproximativ 3700 teste.)

Măsuri ferme împotriva poluatorilor care otrăvesc populația. Situația aerului irespirabil de zilele trecute din București fiind doar un exemplu dintr-un șir de astfel de fapte care se întâmplă pe fondul unor reacții slabe ale autorităților.

Prelungirea neechivocă a măsurilor de protecție socială prin șomaj tehnic care expiră o dată cu primul decret de instaurarea a stării de urgență. Existența măsurii a fost confirmată explicit de către premier.

Mai multă transparență în comunicarea publică a efectelor pandemiei (număr de cazuri la ATI, număr de persoane intubate) și a măsurilor aflate în pregătire.

Accelerarea avizării producătorilor locali de materiale și echipamente de protecție pentru a acoperi necesarul actual la nivel național.

I-am spus că întotdeauna va găsi în noi un partener onest de discuție cât timp există o consultare reală, și directă și la nivel parlamentar, asupra măsurilor avute în vedere . Cu toții vrem același lucru – depășirea acestui moment foarte dificil prin care trecem”, a mai spus Dan Barna.

Ultimele stiri

20 de trenuri electrice vor circula în România. Craiova este inclusă în rute

Autoritatea pentru Reformă Feroviară anunță, joi, deschiderea seriei achizițiilor de material rulant prin Planul Național de Redresare și Reziliență...

Mai multe articole din aceeasi categorie