miercuri, iunie 29, 2022
32.3 C
Craiova

Lumea sportivă, în doliu după Maradona: Îi spunem „Adio!” unui idol

Preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic, germanul Thomas Bach, a afirmat că Diego Maradona, decedat miercuri la vârsta de 60 de ani, a fost un ”suflet chinuit”, dar a ”încântat lumea cu talentul său”.

„Îi spunem adio unui idol. Ai fost un suflet chinuit, dar ai încântat întreaga lume cu talentul tău unic. Odihneşte-te în pace”, a transmis Bach în mesajul său postat pe reţelele de socializare.

Provenit din cartierele sărace din Buenos Aires, „El Pibe de oro” („băiatul de aur”), dribleur fără pereche, Maradona va rămâne simbolul şi căpitanul necontestat al echipei Argentinei, în tricoul căreia timp de 17 ani (1977-1994) a marcat 50 de goluri în 115 meciuri, oferind ţării sale a doua Cupă Mondială din istorie, în 1986.


Diego Maradona se află printre marile nume ale sportului mondial care nu au participat la Jocurile Olimpice, alături de Pele, Kareem Abdul-Jabbar, Bernard Hinault sau Bjorn Borg.

Când echipa de fotbal a Argentinei a câştigat medalia olimpică de aur în 2008, la Beijing, Maradona se afla în tribune şi a afirmat că a cucerit-o şi el, împreună cu ”Kun şi cu Giannina”. Atacantul Sergio ‘Kun’ Aguero, component al echipei olimpice, şi Giannina Maradona, fiica lui Diego, erau iubiţi atunci.

A murit în urma unui stop cardiac

În jurul orei locale 13:00 (16:00 GMT) unele media locale au informat că Maradona a suferit un stop cardiac la domiciliul său din provincia de Buenos Aires şi că cel puţin patru ambulanţe se îndreaptă spre locuinţa sa.

Decesul a fost anunţat puţin mai târziu de canalul Todo Noticias, care a asigurat că a vorbit cu Matias Morla, agentul şi prietenul lui Maradona.

Fostul mijlocaş al echipelor FC Barcelona şi Napoli a fost internat în spital pe 2 noiembrie, pentru anemie şi deshidratare, în oraşul La Plata, situat la 60 km de Buenos Aires, unde antrena echipa locală. Analizele efectuate au relevat prezenţa unui hematom subdural, un cheag de sânge format la nivelul suprafeţei creierului. Din acest motiv, el a fost transferat la o clinică privată din Olivos, în apropiere de Buenos Aires, unde a fost operat cu succes în ziua următoare.

În perioada internării, medicul personal al lui Maradona, Leopoldo Luque, a afirmat că fostul jucător a avut ”episoade de confuzie legate de o abstinenţă, care necesită un tratament de mai multe zile”. Luque nu a explicat despre ce abstinenţă este vorba.

Maradona a fost consumator de cocaină. Apropiaţii săi au afirmat recent că el era dependent de alcool.

Un stil de viață extravagant

Fostul jucător al echipelor Napoli, FC Barcelona şi Boca Juniors a fost internat de mai multe ori în spital în ultimii ani, în principal din cauza stilului de viaţă extravagant pe care l-a dus. În ianuarie 2019, Maradona a ajuns la spital cu sângerări stomacale. El s-a simţit rău şi la Cupa Mondială din 2018, în Rusia, când a fost filmat leşinat în loja sa la meciul Argentina – Nigeria. În 2004, Maradona a fost internat cu probleme cardiace şi respiratorii serioase, din cauza consumului de cocaină. Ulterior a urmat o cursă de dezintoxicare în Cuba şi Argentina, înaintea operaţiei de la stomac din 2005, care l-a ajutat să piardă din greutate. În 2007, s-a internat într-o clinică din Argentina pentru a depăşi problemele cu alcoolul.

Nu a strâns bani

Carisma, talentul și notorietatea i-au adus contracte în publicitate, având în vedere că fotbalul a fost și este în continuare unul dintre cele mai urmărite sporturi. El a lucrat la un moment dat și cu Coca Cola, cunoscuta companie care produce băuturi răcoritoare.

După ce și-a agățat ghetele în cui, la mijlocul anilor 1990, Maradona a devenit antrenor, strângând sume importante în la cluburi din întreaga lume.

Diego Maradona mai avea o avere de doar 100.000 de dolari, chiar dacă numele său este unul uriaș. Totodată, pe lângă banii strânși, el câștiga la Dorados suma de 150.000 de dolari pe lună, care într-un sezon i-a adus 1,6 milioane de dolari. Trebuie menționat că problemele pe care le avea cu drogurile și cu alcoolul presupuneau foarte mulți bani.

„Mâna lui Dumnezeu”

​Portarul naţionalei Angliei de la Cupa Mondială din 1986, Peter Shilton, nu îl iartă pe Diego Maradona pentru faptul că nu şi-a cerut niciodată scuze după golul marcat cu mâna, în sferturile de finală ale competiţiei.

„Viaţa mea a fost mult timp legată de cea a lui Diego Maradona şi nu aşa cum mi-aş fi dorit. Dar mă întristează să aud de trecerea lui în nefiinţă la o vârstă atât de fragedă. A fost, fără îndoială, cel mai mare jucător cu care m-am confruntat vreodată şi gândurile mele sunt alături de familia lui.

Ne-am duelat pentru o minge înaltă, dar ştia că nu o va putea lovi cu capul, aşa că a lovit-o cu pumnul şi a trimis-o în plasă. O infracţiune clară. Înşelăciune. În timp ce fugea să sărbătorească, chiar s-a uitat înapoi de două ori, parcă aşteptând fluierul arbitrului. Ştia ce făcuse. Toată lumea ştia, în afară de arbitru şi de doi tuşieri.

Nu-mi pasă ce spune lumea, a câştigat jocul pentru Argentina. A marcat un al doilea gol strălucitor, aproape imediat, dar încă ne clătinam după ceea ce se întâmplase cu câteva minute mai devreme. Pentru prima dată în meci, l-am lăsat să ne depăşească şi a marcat. A fost un gol minunat, dar fără îndoială, fără primul gol el nu l-ar fi marcat pe al doilea.

M-a deranjat de-a lungul anilor. Nu voi minţi despre asta acum. Oamenii spun că ar fi trebuit să resping mingea oricum şi că am lăsat un om mai scund să mă depăşească. Asta e o prostie, se poate întâmpla. Nu ar fi lovit balonul cu pumnul dacă ar fi ştiut că îl poate lovi cu capul, nu-i aşa? Desigur că nu. Deci sunt în regulă cu toate astea. Nu, ceea ce nu-mi place este că nu şi-a cerut niciodată scuze. Niciodată, în niciun moment, nu a spus că a trişat şi că ar vrea să-şi ceară scuze. În schimb, el a ţinut-o cu <Mâna lui Dumnezeu>. Nu era corect. Se pare că avea măreţie în el, dar, din păcate, nu avea sportivitate.

De-a lungul anilor, au existat câteva încercări de a ne aduce pe noi doi în aceeaşi cameră. Abordarea mea în acest sens a fost întotdeauna aceeaşi: că aş fi fericit să o fac dacă aş crede că are de gând să-şi ceară scuze. Aş fi dat mâna cu el. Dar nu mi s-a oferit niciodată nicio indicaţie că ar fi posibil să se întâmple. Odată, mi s-a cerut să particip la un talk-show cu el în Argentina. Dar din nou nu s-a simţit bine. Am simţit că totul va fi un truc, aşa că m-am ţinut la distanţă şi cred că am luat decizia corectă”, a declarat Shilton, într-un editorial din mirror.co.uk.

Hagi: A fost unic pentru mine

Supranumit „Maradona din Carpați”, Gheorghe Hagi și-a manifestat și el regretul față de trecerea în neființă a lui Maradona.

„Dumnezeu să-l odihnească! O zi tristă pentru sportul mondial, care nu cred că trebuia să existe, cel puţin deocamdată, pentru că era încă tânăr şi era bine să mai trăiască. A fost unic, nu vreau să zic Dumnezeu, pentru că pentru că Dumnezeu e unul singur, dar pentru mine a fost unic în tot ceea ce a făcut. Mie mi-a inspirat plăcerea de a juca fotbal, ce înseamnă să te bucuri pe teren, să te bucuri de acea minge, să o cauţi, să te bucuri de ea. Asta ne-a dat Diego, plăcerea de a juca fotbal. Cred că nimeni în lume nu o să-l uite, pentru că el ne-a făcut mândri şi fericiţi, să iubim fotbalul. Jucători ca el e greu să-i uiţi vreodată. A fost special din toate punctele de vedere. O tehnică specială în regim de viteză cu mingea, incredibilă. Nu pot să fac o ierarhie. Eu pot să spun un singur cuvânt despre el, unic. Nu vreau să-l compar cu altcineva. A fost unic pentru mine şi aşa va rămâne”, a declarat Gheorghe Hagi, la Digi Sport.

Argentina a declarat trei zile de doliu national după moartea marelui fotbalist.

Dumnezeu să-l odihnească!

Sursa foto: Reuters

Ultimele stiri

Florin Cîțu a demisionat de la conducerea Senatului

Florin Cîțu a demisionat în urmă cu scurt timp de la conducerea Senatului, au declarat pentru euroolteniainfo.com surse din...

Mai multe articole din aceeasi categorie