marți, august 9, 2022
30.6 C
Craiova

Mai mulți bani pentru militarii din teatrele de operațiuni

Guvernul a decis, luni, majorarea diurnei pentru militarii români dislocați în teatrele de operațiuni. Actul normativ prevede creșteri până la maximum 140 de euro pe zi pentru ofițeri și de la 80 la 130 de euro pentru maiștrii militari.

Conform noii hotărâri de Guvern, personalul participant la misiunile şi operaţiile în afara teritoriului statului român (misiuni de apărare colectivă, de răspuns la crize și misiuni de pace) beneficiază de diurnă în valută în următoarele cuantumuri:
a) ofițerii – 140 de euro/zi/persoană;
b) maiștrii militari, subofițerii, agenții de poliție și agenții de poliție penitenciară – 130 de euro/zi/persoană;
c) alte categorii de personal – 120 de euro/zi/persoană.

Majorări și pentru maiștri

Totodată, personalul participant la misiunile cu caracter umanitar beneficiază de diurnă în valută în următoarele cuantumuri:
a) ofițerii – 70 de euro/zi/persoană;
b) maiștrii militari, subofițerii, agenții de poliție și agenții de poliție penitenciară – 65 de euro/zi/persoană;
c) alte categorii de personal – 60 de euro/zi/persoană.

„Anterior adoptării acestei Hotărâri de Guvern, cuantumurile diurnei în valută de care beneficia personalul român în temeiul HG nr. 518/1995 privind unele drepturi şi obligaţii ale personalului român trimis în străinătate pentru îndeplinirea unor misiuni cu caracter temporar (diurnă de categoria I), cu modificările și completările ulterioare, erau mai mari decât cele ale personalului militar și civil participant la misiunile şi operaţiile în afara teritoriului statului român. Astfel, în Afganistan, potrivit HG nr. 518/1995, diurna de categoria I pentru personalul român este în sumă de 120 USD/zi, în timp ce un soldat primește, în prezent, 35 EUR/zi, iar un ofițer 45 EUR/zi, cu posibilitatea majorării acesteia cu 100%, conform Hotărârii Guvernului nr. 1086/2004”, precizează executivul.

Corecție după 10 ani

Adoptarea hotărârii de guvern a ținut cont și de faptul că, în ultima perioadă, contextul de securitate din teatrele de operații în care desfășoară misiuni personalul român s-a modificat semnificativ, iar riscurile la care sunt supuși aceștia au crescut, a mai subliniat guvernul.

„Am promis, alături de Premierul României Ludovic Orban că vom mări diurnele militarilor români care execută misiuni în teatrele de operaţii. Am făcut această declaraţie comună în data de 14 noiembrie 2019, la sediul Ministerului Apărării Naţionale, alături de ministru economiei, Virgil-Daniel Popescu. Astăzi, cu sprijinul premierului şi al miniştrilor din Cabinetul Orban am adoptat prima Hotărâre de Guvern care corectează după aproximativ 10 ani valoarea diurnelor pentru cei mai expuși militari români: cei care execută misiuni în condiţii reale de luptă în teatrele de operaţii externe”, a arătat ministrul Apărării pe pagina sa de Facebook.

Unu din zece militar NATO va fi român

În septembrie, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a decis o creştere de peste 25% a numărului forţelor româneşti participante la misiuni în străinătate în 2020, astfel că, din acest an, 1 din 10 militari NATO din teatrele de operaţiuni va fi român, scrie Adevărul. Numărul forţelor țării noastre va creşte cu 474 de militari faţă de 2019 şi cu 250 de militari şi poliţişti din cadrul MAI, ajungându-se astfel la un total de 2.376 de militari ai Armatei Române şi 1.009 militari şi poliţişti ai Ministerului Afacerilor Interne. Potrivit datelor oficiale, aproximativ 20.000 de militari din cele 29 de ţări ale alianţei sunt angajaţi în operaţiuni şi misiuni NATO în întreaga lume, gestionând operaţiuni terestre, aeriene şi navale. Majoritatea misiunilor în care sunt implicaţi români sunt sub comanda NATO, dar sunt câteva sute de militari angrenaţi şi in misiuni sub egida ONU sau OSCE.

România, după SUA

Cea mai mare operaţiune NATO este “The Resolute Support Mission” şi are loc în Afganistan, dar militarii aliaţi mai sunt prezenţi şi în operaţiuni mai mici, în Kosovo sau zona Mediteranei. Numai în Afganistan, NATO are 17.148 de militari implicaţi din ţări membre sau partenere. În această misiune, România va avea aproximativ 1.200 de militari şi va fi, probabil, cel de-al treilea contributor cu trupe după Statele Unite (8.500 de militari) şi Germania (1.300 de militari) şi în faţa unor ţări ca Italia (895 de soldaţi) sau Turcia (593 de oameni).

1.100 de medalii, 19 răniți, 5 morți

Militarii români din Forţele pentru Operaţiuni Speciale şi-au câştigat repede respectul aliaţilor în misiunile comune şi au primit peste 1.100 de medalii, ordine sau decoraţii la nivel naţional şi internaţional. Din păcate, această activitate s-a soldat şi cu victime, 5 militari de elită căzând la datorie în Afganistan, iar alţi 19 fiind răniţi.

Ultimele stiri

Ministerul Sănătăţii: Peste 9.800 de cazuri noi de COVID-19; rata de infectare în Capitală – 9,62

Un număr de 9.864 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de...

Mai multe articole din aceeasi categorie