luni, ianuarie 24, 2022
-3.6 C
Craiova

Managerii estimează stabilitate în economie dar și scumpiri

Institutul Național de Statistică a efectuat un sondaj în rândul managerilor din industria prelucrătoare, construcții, comerț și servicii, referitor la percepția acestora privind tendințele în economie în perioada septembrie-noiembrie 2020.

Opiniile managerilor înclină spre o relativă stabilitate a activității în industrie, construcții și servicii și o relativă stabilitate a numărului de salariați în industrie, construcții și servicii, dar și o tendință de creștere moderată a prețurilor în construcții și comerțul cu amănuntul.

INS precizează că soldul conjunctural înregistrat în urma sondajului indică percepţia managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen care nu trebuie confundată cu ritmul creşterii sau scăderii oricărui indicator statistic publicat de statistica oficială.

Soldul conjunctural procentual este obţinut ca diferenţă între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului şi al celor care au indicat varianta negativă.

Prețuri stabile în industria prelucrătoare

În cadrul sondajului, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni o relativă stabilitate a volumului producţiei (sold conjunctural +5%). Referitor la numărul de salariaţi se estimează tot o relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de -5% pe total industrie prelucrătoare. Pentru preţurile produselor industriale se prognozează relativă stabilitate în următoarele trei luni (sold conjunctural +5%).

Construcţiile se vor scumpi

Potrivit estimărilor, în activitatea de construcţii se va înregistra pentru următoarele trei luni relativă stabilitate a volumului de activitate (sold conjunctural +3%).

Managerii estimează o relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural -1%). În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii se preconizează creștere moderată a acestora (sold conjunctural +8%).

Comerţul cu amănuntul se va intensifica

În sectorul comerţ cu amănuntul managerii au estimat pentru următoarele trei luni o tendinţă de creștere moderată a activităţii economice (sold conjunctural +10%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra o creștere moderată (sold conjunctural +13%).

Angajatorii din comerț prognozează pentru următoarele trei luni o creștere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +14%). Pentru următoarea perioadă, managerii societăţilor comerciale estimează majorări ale preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +13%).

Prețuri stabile la servicii

Conform estimărilor managerilor din domeniu, cererea de servicii va cunoaşte relativă stabilitate în următoarele trei luni (sold conjunctural +4%). În sectorul de servicii se estimează o relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural -1%). Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea o tendinţă de relativă stabilitate (sold conjunctural -1%).

Ultimele stiri

Horoscop 24 ianuarie. Ce ne rezervă astrele?

Predicțiile zilei de 24 ianuarie 2022. Berbec Lipsa de inițiativă vă poate afecta reputația la locul de muncă. Trebuie să luați...

Mai multe articole din aceeasi categorie