marți, mai 18, 2021
13 C
Craiova

Marea Britanie interzice accesul românilor condamnați penal

Ministerul de Interne din Marea Britanie a anunțat că, în urma unei recente decizii a Parlamentului britanic, cetățenii străini care au la activ (sau nu încă) o condamnare penală de cel puțin un an nu vor mai putea avea acces în Marea Britanie din 1 ianuarie 2021.

Interdicția îi vizează inclusiv pe cetățenii români condamnați penal.

Legislația UE actuală cere autorităților britanice care interzic accesul cetățenilor din statele membre să facă dovada că acele persoane prezintă o amenințare certă și iminentă la adresa societății.

De anul viitor, legile britanice prin care se aplică această interdicție  ce se aplică deja cetățenilor non-UE condamnați  penal îi vor viza însă și pe cetățenii cu condamnări penale din statele UE.

Astfel, nu vor mai avea acces în Marea Britanie cetățenii străini:

  • condamnați la închisoare cu pedeapsă de minimum 1 an;
  • care au primit condamnări penale pentru mai puțin de un an, dacă ministerul britanic de Interne va decide interzicerea accesului pe baza analizării fiecărui caz în parte și dacă acele persoane au rude în Marea Britanie;
  • care încă nu au fost condamnați penal cu executarea pedepsei în închisoare, dar despre care sunt date certe că au comis infracțiuni de genul hărțuirii sexuale, de exemplu.

De asemenea, accesul cetățenilor străini va fi interzis dacă autoritățile britanice decid că prezența acestor persoane poate crea probleme sociale. Totodată, nu vor putea intra pe teritoriul Marii Britanii nici cetățenii străini care au suferit orice fel de condamnări în ultimele 12 luni  și vor să intre pentru prima dată în regat.

Ministerul britanic de Interne a precizat că aceste interdicții nu îi vizează pe cetățenii UE protejați prin Acordul de retragere a Marii Britanii din UE. Cu toate acestea, autoritățile britanice atrag atenția că accesul va fi interzis și acestor cetățeni, dacă după 1 ianuarie 2021 vor comite fapte penale pentru care vor  fi condamnați la cel puțin un an de închisoare.

Priti Patel, ministrul de Interne britanic consideră aceste măsuri juste. „Reglementările UE ne-au obligat pentru prea multă vreme să acceptăm intrarea în regat a criminalilor străini periculoși, care abuzează de valorile noastre și amenință modul nostru de viață. Marea Britanie va fi mai sigură datorită controalelor feme la granițele noastre, unde cetățenilor străini condamnați penal li se vor aplica aceleași reguli, indiferent de naționalitate”, a spus Priti Patel.

Ultimele stiri

Dragnea, trimis în judecată în dosarul privind ceremonia lui Donald Trump

Procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată a lui Liviu Dragnea - pentru două fapte de trafic de influență...

Mai multe articole din aceeasi categorie