Marea Dezbinare de la 100 de ani!

100 de ani de România, 100 de ani de românism, 100 de ani de la Marea Unire! Anul 2018 trebuia să fie anul în care toţi românii să se regăsească, să simtă fiinţa acestui neam şi să sărbătorească Centenarul aşa cum nu au mai sărbătorit nici un alt eveniment! Anul 2018 va rămâne însă în istorie nu ca anul celor 100 de ani de fiinţă românească, ci ca anul Marii Dezbinări a Românilor!

Suntem într-un an în care nimeni nu se gândeşte la Marea Unire, la patriotism, la interesul comun al tuturor românilor. Suntem in anul în care o mană nevăzută a transformat totul în vrajbă, i-a intors pe români unii împotriva altora şi a transformat ţara intr-un imens teatru al răfuielilor.

Avem atatea războaie încât nici nu le putem duce. Penalii lui Dragnea sunt în luptă pe viaţă şi pe moarte cu statul paralel al lui Iohannis. Doar că nimeni dintre adepţii liderului PSD nu se gândeşte că Dragnea tăia şoriciul împreună cu toţi aceşti actuali duşmani doar cu câţiva ani în urmă.

Avem războiul bugetarilor împotriva privaţilor. Primii au salarii crescute, pensii majorate, vouchere de vacanţă şi sunt urâţi sincer de categoria antreprenorilor şi a angajaţilor acestora, care prin taxele pe care le plătesc susţin toate beneficiile primilor. Nimeni nu s-a gândit la o strategie fiscală care să acopere interesele ambelor categorii.

Politica este si ea divizată. Până şi marele bloc monolit numit PSD este dezbinat. Liviu Dragnea începe să aibă emoţii dupa ce nume grele si cu impact din partid au inceput să îl atace. Mai întâi au fost Sorin Grideanu si Mihai Tudose, acum sunt  Ecaterina Andronescu si Gabriela Firea. Război pentru totul sau nimic.

La principalul partid de opozitie, PNL, Orban, Blaga, Bolojan, Falcă, Buşoi si Turcan  abia aşteaptă să scoată iataganele şi să se sfâşie. Momentan nu îi lasă Ioahannis.

Justiţia este si ea împărţită între simpatizanţii Laurei Codruta Kovesi şi cei ai lui Tudorel Toader. Kovesi a plecat, dar războiul continuă de data aceasta cu procurorul general Augustin Lazăr în rolul lui Bruce Willis in Die Hard.

Preşedintele Iohannis se amuză într-o piesă  de-a şoarecele şi pisica cu premierul Viorica Dăncilă intr-un joc al nervilor demn de o cauză mai bună.

Suntem divizati si in privinta premierului Dancila, care pentru unii starneste hohote de ras, pentru altii este ca o mama iubitoare. Iar Viorica este academician fata de alti reprezenranti ai autoritatilor in teritoriu. Cam asa si incepe sfidarea acestei tari: prin promovarea unor asemenea personaje la toate nivelurile.

Încheiem aici enumerarea războaielor care îi divizează pe români în acest an de graţie 2018, deşi lista cuprinde mult mai multe bătălii.

Rămâne totuşi o întrebare sau chiar mai multe! Chiar trebuia sa fim atât de divizaţi în acest an al Centenarului? Chiar nu puteam renunţa la toate aceste antagonisme care ne-au transformat in adversari unii cu alţii, pe alocuri şi în duşmani? Chiar nu putea să avem măcar pentru un an sentimentul ca 100 de ani de istorie nu trebuie murdăriţi cu lupte, patimi şi războaie ieftine?

Răspunsul este că puteam! Iar acest răspuns ar trebui să vina cât mai repede! Si asta şi pentru că alte naţii chiar arată că au o viziune naţională, o strategie şi un interes care e pus deasupra a tot ce înseamnă interes propriu.

Si nu dăm decît un singur exemplu. Cel al Ungariei. Atât în propriul teritoriu, cât şi în afara graniţelor, ţara vecină are o strategie perfectă care vizează interesul tuturor maghiarilor. In ceea ce priveşte România, Ungaria a investit masiv în zonele cu populaţie maghiară, a cumpărat terenuri, a tras autostrăzile din Ungaria până la graniţa cu Romania, a propus guvernului român o linie de tren de mare viteză între Cluj Napoca şi Budapesta şi proiectele continuă. Totul pentru interesul maghiarilor cu intenţia vădită de a spera că într-o zi istoria se poate schimba în favoarea lor.

Românii rămân însă prizonierii propriilor lupte. Lupte care cu doar două luni şi ceva înainte de 1 Decembrie domină totul. Avem un Centenar al Dezbinării Naţionale, un Centenar în care românii au uitat că sunt români. Este un prim pas spre uitarea identităţii naţionale!

Articole asemanatoare

Lasa un comentariu