Publicatie administrata editorial de Cristi Giambasu

Marele regizor Bernardo Bertolucci a murit la 77 de ani! Era imobilizat intr-un scaun cu rotile de peste 10 ani!

Celebrul regizor italian Bernardo Bertolucci a murit la 77 de ani, la Roma, după o luptă grea cu cancerul, a anunţat reprezentanta artistului, Flavia Schiavi. Cineastul care a primit premiul Oscar pentru pelicula ¨Ultimul împărat/ The Last Emperor”, era imobilizat într-un scaun cu rotile de mai bine de un deceniu, după o operaţie pentru hernie de disc nereuşită.

Cariera lui Bertolucci a început în anii ´60, când cineastul s-a afirmat ca una dintre figurile majore ale noului val italian, alături de Antonioni, Fellini şi Pasolini. A fost singurul dintre aceşti regizori care a trecut cu succes la producţii hollywoodiene după ce a lansat în 1987 ¨Ultimul împărat/ The Last Emperor”, film distins cu nouă premii Oscar, inclusiv Cel mai bun Film şi Cea mai bună regie.

A fost fiul unui poet celebru

Bertolucci s-a născut la Parma, în 1940, fiul lui Attilio, un poet italian celebru. Prietenia tatălui său cu Pier-Paolo Pasolini, l-a adus pe Bertolucci, pe atunci în vârstă de 20 de ani în postura de asistent de regie. După ce a colaborat la pelicula lui Pasolini din 1961, ¨Accattone¨, Bertolucci a continuat ca scenarist şi a semnat propriul său debut în calitate de regizor, în 1962, cu ¨Cumătra uscată/ La Commare Secca¨.

Bertolucci a colaborat şi la pelicule de succes precum cele semnate de Sergio Leone în seria sa de spaghetti western. A ajuns celebru pentru pelicula „Prima della rivoluzione/ Înainte de revoluţie” , din 1964, povestea unui student marxist din Parma care are o aventură cu propria mătuşă. Acest film, şi ¨Conformistul¨, din 1970, au ilustrat apropierea lui Bertolucci de stânga politică radicală. Mai târziu, regizorul avea să recunoască: “Am trăit un fel de vis al comunismului”. A revenit după 1990 cu pelicule ca ¨Un ceai în deşert/ The Sheltering Sky”, după romanul lui Paul Bowles sau ”Micul Buda/ Little Buddha”.

Articole asemanatoare

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of