Mari actori și savanți solicită o „schimbare radicală”, nu „revenire la normal”

Robert de Niro

O serie de mari actori, regizori, dar și oameni de știință au lansat un manifest împotriva „revenirii la normal”. Printre aceștia se află Madonna, Robert de Niro și Jane Fona. Manifestul este susținut și de mai mulți câștigători ai Premiului Nobel. Ei cer o schimbarea radicală în lume.

Vedetele hollywoodiene Cate Blanchett, Joaquin Phoenix, Marion Cotillard și Monica Bellucci și-au adăugat numele și la scrisoare. Ei pledează pentru încetarea consumerismului nestăpânit și „transformarea radicală” a economiei mondiale pentru a ajuta la salvarea planetei.

Este de neconceput să „ne întoarcem la normal” se spune în scrisoarea semnată de actori și savanți.

Scrisoarea a fost semnată și de laureați ai premiului Nobel pentru medicină, chimie și fizică, precum și de câștigătorul premiului Nobel pentru pace, Muhammad Yunus. Semnatarii spun că pandemia a fost o tragedie, dar este o șansă pentru umanitate de a „examina ceea ce este esențial”.

„Catastrofa ecologică continuă este o meta-criză. Spre deosebire de o pandemie, un colaps ecologic global va avea consecințe incomensurabile”, se mai arată în document.

Cei 200 de semnatari ai manifestului spun că a venit timpul ca liderii politici să abandoneze logica nesustenabilă de până acum. Este momentul pentru o revizuire profundă a obiectivelor și valorilor.

„Căutarea consumerismului și obsesia pentru productivitate ne-au determinat să negăm înseși valoarea vieții: cea a plantelor, cea a animalelor și cea a unui număr mare de ființe umane. Poluarea, schimbările climatice și distrugerea zonelor noastre naturale rămase au adus lumea la un punct de rupere. Din aceste motive, combinate cu inegalitățile sociale din ce în ce mai mari, ni se pare de neconceput „revenirea la normal. Transformarea radicală care este esențială – la toate nivelurile – necesită îndrăzneală și curaj. Nu va avea loc fără un angajament masiv și hotărât. (…) Este vorba despre supraviețuire, precum și demnitate și consecvență.”

Fragment din textul manifestului

Scrisoarea a apărut sub forma unui editorial scris de actrița Juliette Binoche și astrofizicianul Aurelien Barrau în ziarul francez Le Monde. Peste 200 de actori, regizori, oameni de știință au susținut acest demers.

Articole asemanatoare