joi, februarie 25, 2021
4.8 C
Craiova

Mihai Eminescu a stat și în Oltenia. Aici a scris „Revedere” și „Scrisoarea III”

Mihai Eminescu, poetul național de la a cărui naștere, 15 ianuarie 1850, marcăm astăzi 170 de ani, a petrecut câteva luni și în Oltenia, în anul 1878. Potrivit revistanoinu.ro, „de prin aprilie şi până la sfârşitul lunii august 1878, Mihai Eminescu a poposit pe meleagurile Olteniei, invitat fiind de Nicolae Mandrea, la conacul său din Câmpul Cerbului, de la Floreşti, un sat situat la nordul Craiovei, lângă Filiaşi, spre a-şi petrece în linişte zilele de «concediu medical», la recomandarea doctorului Kremnitz (medicul familiei regale). Conacul era amplasat la confluenţa dealurilor pe care se mai întinde şi azi – ca şi în vremea lui Eminescu – o parte din Pădurea Carpadia cu Lunca Gilortului şi a Jiului de Mijloc”.

Eminescu: „Locul în care sunt e cât se poate de frumos”

„Într-o scrisoare către colegii din redacţia Timpului, poetul aprecia ţinutul ca fiind deosebit de pitoresc: Locul în care sunt e cât se poate de frumos. Râuri, codru, şes, dealuri, munţii în depărtare, frumos adecă în puterea cuvântului. În corespondenţa sa din această perioadă, poetul invita prietenii să-i scrie la: Adresa: M. Eminescu, com. Floreşti, plasa Jiul de Sus, judeţul Dolj – Staţia Telegrafo-Poştală Filiaşi» (satul Floreşti aparţine azi judeţului Gorj)”, mai notează revista. Aceeași sursă precizează că în această perioadă Mihai Eminescu a scris mai multe poezii și a făcut traduceri.

Inspirat de fiica preotului

Autorii mai spun că la Floreşti, Eminescu „a câştigat repede preţuirea oamenilor, împrietenindu-se mai întâi cu preotul Dumitru Duţescu, a cărui fiică, Elena, în peregrinările prin Pădurea Carpadia şi pe platoul Câmpul Cerbului, a devenit acea „crăiasă cu părul moale şi cu ochii vineţi”, din poemul „Freamăt de codru”. De altfel, din reconstituirea biografiei lui Mihai Eminescu, istoricii literari spun că în perioada în care a stat în Oltenia acesta a scris mai multe dintre poeziile sale: „Revedere”,„ Fiind băiet păduri cutreieram”, dar și prima variantă a poemului „Scrisoarea III”.

Poezia lui Eminescu, disponibilă gratuit online

Din 2019, opera lui Mihai Eminescu este disponibilă gratuit, în format compatibil cu telefoanele inteligente, în aplicații disponibile în Google Play și App Store. Proiectul a fost realizat la inițiativa și cu sprijinul Academiei Române și are ca scop apropierea tinerilor de opera marelui nostru poet. Aplicația a fost realizată pe parcursul a doi ani, de o echipă mixtă compusă din cercetători de la Centrul European de Studii al Academiei Române, membri ai Asociației Române de Geopolitică, Geoeconomie și Geocultură, precum și tineri informaticieni. Suportul financiar a fost asigurat de Asociația Neamunit.

Sursa foto: Mitropolia Olteniei

Ultimele stiri

Crește numărul infectărilor cu Covid-19 în rândul copiilor

Analiza de situație privind evoluția epidemiei publicată ieri de Institutul Național de Sănătate Publică arată  o tendință de creștere...

Mai multe articole din aceeasi categorie