Mihai Ivașcu, Modex: Digitalizarea și investițiile – soluții viabile pentru relansarea economică

Comunitatea de business din România a fost invitată să răspundă la cele mai importante chestiuni ale momentului de către Forbes.  Printre cei care au răspuns s-a numărat și Mihai Ivașcu din Slatina, co-Fondator și CEO Modex, unul dintre tinerii antreprenorii de marcă din domeniul IT. El spune că spune România poate ieși din această criză cu obiective clare pe care să le fructifice, cu oportunități de business care nu ar trebui ratate.

Planuri pentru România

Mihai Ivașcu admite că parcurgem printr-o perioadă dificilă nu doar pentru companiile românești, ci și pentru alte economii și pentru omenire, în general. Totuși, este îmbucurător faptul că numeroase companii de tech, inclusiv din România, au luat atitudine și s-au grăbit să vină cu soluții pertinente pentru a ajuta la soluționarea unor probleme provocate de pandemia mondială. „Mă bucur să spun că și Modex se numără printre aceste companii care au venit cu un plan eficient de acțiune pentru ajutorarea semenilor noștri și a societății și acționăm chiar la nivel global prin alianța C5 Cyber Health Allliance pentru protejarea organizațiilor europene din domeniul medical.” Tânărul antreprenor  consideră că și industria sănătății va grăbi pașii spre digitalizare, în folosul atât al pacienților, cât și al personalului medical. „Noi am lucrat la o astfel de soluție înainte de criză și cred că acesta va fi drumul în viitor.”

Reformă în sănătate: digitalizarea unităților medicale și a bazelor de date

Mihai Ivașcu spune că România a luat măsuri eficiente în lupta împotriva pandemiei de Covid-19, dar  recunoaște că nu măsurile spitalicești au ferit țara noastră de o catastrofă, ci mai degrabă cele militărești. „Nu o zic eu acum, au zis-o și actualul președinte și actualul ministru al Sănătății. Când se vor fi terminat toate acestea, e nevoie de o reformă serioasă în sistemul de sanatate. Personal consider că una dintre măsurile imediate ar trebui să fie digitalizarea unităților medicale și bazelor de date în sistemul de sănătate, și dau acest exemplu pentru că aici am expertiză. Să ne amintim ce haos a fost cu centralizarea, gestionarea datelor în această pandemie”.

Antreprenorul IT a subliniat că mediul privat investește timp și sume exorbitante pentru a dezvolta tehnologii și soluții digitale care funcționează și aduc plus valoare în economie. Cu toate acestea, de fiecare dată sunt nevoiți să se oprească deoarece li se dă “shut down” la ghișeul vreunei instituții sau al alteia.

Investițiile – cheia relansării

Mihai Ivașcu spune că în industria tech, pentru companiile care dezvoltă tehnologii ar fi suficiente măsurile cerute de ani de zile de antreprenorii din domeniu.  Concret, este necesară o legislație stimulatoare pentru cercetare și dezvoltare în domeniul tehnologic dar și pentru accelerarea digitalizării instituțiilor și autorităților centrale și locale. „ Pentru că reprezint compania Modex care activează pe piața globală, pot spune că lucrurile ies mai ușor din amorțeala și panica acestei pandemii odată cu relansarea investițiilor. Cred, așadar, că și economia românească ar trebui să fie stimulată prin facilitarea investițiilor. E momentul, cum am spus, să digitalizăm sistemul de sănătate ca fiecare spital să comunice cu fiecare cabinet medical sau doctor de familie sau farmacie și așa mai departe, iar în centrul sistemului să fie pacientul. Această digitalizare poate continua și în domeniul fiscal. Mai mult, cred că turismul românesc are o șansă unică acum, iar cele mai multe investiții în direcția aceea ar trebui să meargă, plus că ar crea și locuri noi de muncă.”

Tehnologiile  de ultimă generație reprezintă viitorul

Mihai Ivașcu admite că, urmare a pandemiei, au avut suferit companii IT care au depins de unele industrii sau domenii care au fost lovite de criză în mod direct, dar pentru dezvoltatorii de noi tehnologii scăderea economică e una gestionabilă. În plus, în astfel de situații grele, lumea investește în viitor, iar viitorul înseamnă mai mult ca oricând tehnologii de ultimă generație.

„Pentru noi viitorul este blockchain, viitorul este Modex, iar atenția investitorilor de pe piața mondială a devenit și mai mare odată cu această criză în direcția tehnologiei blockchain, pentru că au văzut eficiența ei ca aplicabilitate, ca soluție preventivă de cybersecurity sau eficiența oferită în cazul imutabilității datelor existente într-un sistem. Odată cu digitalizarea profundă prin care va trece societatea, va fi din ce în ce mai stringentă nevoia de încredere la nivel de identitate, tranzacții, relații între două entități, iar tehnologia blockchain tocmai această nevoie o acoperă în primă instanță. Mai mult, suita de produse ale companiei Modex a evoluat și către piața de Fintech, cu o serie de soluții tehnologice care permit digitalizarea entităților financiar-bancare.

Despre tehnologia blockchain

Potrivit literaturii de specialitate, un blockchain este o listă de date în continuă creştere, numite blocuri, care sunt legate şi securizate cu ajutorul criptografiei. Ca structură de date, un blockchain este o listă simplu înlănţuită, în care legăturile între elemente se fac prin hash. Funcția hash mai este denumită și funcție rezumat, folosită pentru a accelera căutările în bazele de date mari sau comparările de date.

Astfel, fiecare bloc conţine de obicei o legătură către un bloc anterior (un hash al blocului anterior), un timestamp (data și ora la care a avut loc inregistrarea de date) şi datele tranzacţiei sau altei acțiuni înregistrate. Blockchain-ul este un registru transparent şi distribuit care poate înregistra tranzacţii sau alte acțiuni între două părţi în mod eficient, verificabil şi permanent.

Pentru a fi folosit ca registru distribuit, un blockchain este de obicei administrat de o reţea colectivă ce aderă la un protocol pentru validarea noilor blocuri. Odată înregistrate, datele din orice bloc de date nu mai pot fi modificate retroactiv fără alterarea blocurilor care urmează, ceea ce necesită acordul majoritar al participanţilor din reţea.

Articole asemanatoare