vineri, iulie 12, 2024
37.9 C
Craiova

Mihai Tudose a demisonat! Liviu Dragnea isi devoreaza al doilea prim-ministru! Noul premier interimar este Mihai Fifor!

Premierul Mihai Tudose a demisionat, s-a anunțat pe surse, de la sediul din Kiseleff. CexN i-a validat demisia și va face o propunere de nominalizare pentru funcția de premier. Claudiu Manda, șeful Comisiei SRI, a declarat la ieșirea de la lucrări că Tudose rămâne membru de partid și se subordonează deciziei partidului. 

Presedintele Klaus Iohannis l-a desemnat ca premier interimar pe Mihai Fifor.

Premierul demisonar, Mihai Tudose, a declarat că nu acceptă să rămână la Palatul Victoria până la învestirea noului guvern, ca premier demisionar. Ca urmare, va fi propus un nume pentru gestionarea treburilor curente ale guvernului până ce președintele Iohannis va trimite Parlamentului o nominalizare și va fi votat noul guvern.

Cel mai probabil, propunerea ar putea fi Mihai Fifor, ministrul Apărării în actualul guvern. CEx a votat, de fapt, pentru acceptarea demisiei, nu pentru retragerea sprijinului politic pentru guvernul Tudose. S-a plecat de la premiza că Mihai Tudose a anunțat că va demisiona dacă CEx i-o va cere, așa cum a declarat la nominalizare. Pentru că CEx s-a pronunțat în favoarea ministrului Carmen Dan, în disputa cu premierul, acesta a ales varianta demisiei. Din cei 67 de membri ai CEx, 50 au semnat o scrisoare prin care îi cerereau lui Tudose demisia, înainte de începerea CEx.

Tabăra Tudose, dar și neutrii, printre care președintele executiv Nicolae Bădălău, dar și cei șapte președinți de organizație din Capitală (primarii de sector și Gabriela Firea), au fost în inferioritate.

Mai mulți membri CExN l-au acuzat pe premierul Tudose că este manevrat de ”statul paralel”, ba chiar a fost acuzat că face dosare colegilor din PSD.

Supărarea liderilor PSD a fost declanșată de disputele Tudose-Firea, pe tema protestelor, dar și de afirmația potrivit căreia nu conoaște ce este statul paralel, una dintre temele principale de atac ale social-democraților la adresa structurilor de forță și președinției.

Picătura care a umplut paharul a fost atacul la adresa ministrului de Interne, premierul luând partea chestorului Bogdan Despescu, pe care Carmen Dan îl voia demis.

”Ori pleacă Dan, ori plec eu, a amenințat premierul.

Ultimele stiri

Primarul ales Mario De Mezzo: „Echipa PNL Slatina este pregătită de astăzi să preia guvernarea locală”. Care sunt prioritățile anunțate

Liberalul Mario De Mezzo, cel care a câștigat alegerile locale din 9 iunie pentru funcția de primar al Slatinei,...

Mai multe articole din aceeasi categorie