joi, ianuarie 28, 2021
-1.2 C
Craiova

Milioane euro pentru IMM-urile afectate de pandemie

Comisia Europeană a aprobat un program de finanțare înaintat de autoritățile române în valoare de 216 milioane de euro (1,043 miliarde lei) pentru sprijinirea întreprinderilor mici și mijlocii (IMM) afectate de pandemia de coronavirus.

Aproximativ 207 milioane euro (1 miliard lei)  din cuantumul total al sprijinului va lua forma unor garanții pentru produse de factoring (cu recurs împotriva vânzătorului), iar aproximativ 9 milioane euro (43 de milioane lei) vor reprezenta granturi directe pentru acoperirea comisioanelor legate de produsele de factoring garantate.

Scopul măsurii este de a ajuta IMM să facă față deficitului de lichidități cu care se confruntă din cauza pandemiei de coronavirus și de a se asigura că dispun de canale de finanțare diversificate. În cadrul măsurii sunt eligibile doar produsele de factoring emise între 26 august 2020 și 30 iunie 2021.

Comisia a constatat că schema românească este conformă cu cadrul temporar, în următoarele condiții:

  1. garanția nu poate depăși 50 % din produsele de factoring;
  2. produsul de factoring garantat are o perioadă de valabilitate inițială de 12 luni, care poate fi prelungită până la o limită de 48 de luni, dar fără nicio putere discreționară din partea autorității care acordă ajutorul.

În ceea ce privește granturile directe, cuantumul maxim va fi de:

  • 100.000 euro per beneficiar care își desfășoară activitatea în domeniul producției primare de produse agricole,
  • 120.000 euro per beneficiar care își desfășoară activitatea în sectorul pescuitului și acvaculturii,
  • 800.000 euro per beneficiar care își desfășoară activitatea în toate celelalte sectoare.

Atât garanțiile, cât și granturile directe sunt canalizate prin intermediari financiari și, prin urmare, există măsuri de siguranță pentru a se asigura că ajutorul este transmis în integralitate beneficiarilor finali.

Precizări privind factoring-ul

Contractul de factoring sau facturajul reprezintă un contract comercial încheiat de obicei între o instituție financiară non-bancară specializată in servicii de factoring denumită factor si o societate comercială denumită aderent.

Astfel, aderentul, în vederea recuperării valorii facturilor (înainte de scadență), le va ceda factorului în schimbul unui comision stabilit in contract, pentru a putea beneficia de lichidități, dar si pentru eficientizarea încasărilor și siguranța fluxului de numerar.

În activitatea de factoring, clientul, care este beneficiarul serviciilor prestate sau bunurilor livrate, este notificat de catre aderent că facturile ajunse la scadență vor fi plătite factorului, în virtutea contractului de factoring.

Avantajul aderentului rezidă in principal în eliminarea riscurilor de neîncasare a creanțelor, prin intermediul preluării riscului de neplată de către factor, precum și îmbunătățirea fluxului de numerar, prin certitudinea colectării facturilor emise, asigurând astfel rentabilitatea operațională a companiei.

Ultimele stiri

Horoscop, 28 ianuarie 2021. Ce îți rezervă astrele

  Berbec Prietenii sunt familia pe care o alegeţi şi se pare că aţi ales foarte bine, căci astăzi o persoană...

Mai multe articole din aceeasi categorie