Publicatie administrata editorial de Cristi Giambasu

Minerii au intrat in greva spontana la Complexul Energetic Oltenia si sunt la un pas sa prabuseasca sistemul energetic national! Politicienii locali au intrat intr-o noua batalie pentru conducerea CEO, incercand sa exploateze greva!

Complexul Energetic Oltenia este blocat, iar sistemul energetic al Romaniei este in mare pericol1 Totul ca urmare a grevei spontane declansate vineri de peste 4.000 de mineri care au refuzat sa mai continue lucrul, cerand marirea salariilor cu 45 la suta si bonuri de vacanta.  CEOproduce 22 la suta din eenrgia Romaniei, iar continuarea acestei greve va duce, cu siguranta, la cumpararea de energie din alte tari pentru a satisface nevoile consumatorilor casnici si industriali.

Câteva sute de mineri, angajaţi ai mai multor cariere din cadrul Complexului Energetic Oltenia (CEO), au intrat în grevă în urmă cu trei zile, ei refuzând să intre în ture şi cerând majorarea salariilor şi acordarea de vouchere de vacanţă.Potrivit reprezentanţilor minerilor, protestul a început vineri seara la Cariera Jilţ Nord, extinzându-se apoi la Jilţ Sud, Roşiuţa şi Motru.

Minerii de la Cariera Roşiuţa au prezentat şi o listă de revendicări care cuprinde, printre altele, îmbunătăţirea condiţiilor de lucru, acordarea echipamentului de protecţie, creşterea salariului pornind de la 4.000 de lei/angajat, plata zilelor de sâmbătă şi duminică lucrate cu spor de 100%, acordarea voucherelor de vacanţă.

Complexul Energetic Oltenia funcţionează normal, chiar dacă activitatea este oprită în toate carierele de lignit, însă stocurile de cărbune ale companiei sunt suficiente doar pentru o săptămână, a declarat, luni, Sorin Boza, directorul general al CE Oltenia.

“In timpul negocierilor au fost parcursi toti pasii, iar oferta noastra a fost de a mari salariile cu 12-13 la suta si sa oferim tichetele de vacanta incepand cu luna mai. O majorare de 45% ar fi prea mare, e foarte greu. Am discutat că putem oferi undeva la 10% – 12%, doar pentru personalul muncitor, nu şi pentru TESA, în jur de 12-13% la muncitori”, a adăugat şeful CE Oltenia.

În companie lucrează aproximativ 9.500 de mineri.

Ministerul Energiei spune ca greva este ilegala

Doru Vişan, secretar de stat în Ministerul Energiei a declarat că greva minerilor de la Complexul Energetic Oltenia este ilegală în acest moment, iar angajaţii companiei vor primi vouchere de vacanţă de la 1 mai dacă urmează paşii legali.Greva de la Complexul Energetic Oltenia este în afara cadrului legal. (…) Referitor la munca vie solicitarea lor a fost împărţită în două. Unu, voucherele de vacanţă la care din analiza cu directoratul companiei rezultă că din 1 mai se pot da şi se vor da, şi respectiv a doua solicitare este de creştere salarială într-un procent de 45%, ceea ce pentru companie este insuportabil ca şi procent. În schimb, s-au identificat pârghiile legale pentru recunoaşterea productivităţii pe care o are compania şi respectiv de reducere a altor cheltuieli şi negocierea lor cu sindicatele pentru creştere salarială”, a spus Vişan.

Lista completa a revendicarilor

Minerii de la Cariera Roşiuţa au prezentat şi o listă de revendicări care cuprinde, printre altele, îmbunătăţirea condiţiilor de lucru, acordarea echipamentului de protecţie, creşterea salariului pornind de la 4.000 de lei/angajat, plata zilelor de sâmbătă şi duminică lucrate cu spor de 100%, acordarea voucherelor de vacanţă.

Un membru al coalitiei PSD – ALDE este sustinator al grevei minerilor

Nu putini au ramas susprinsi sa afle ca greva minerilor este sustinuta de unul din membrii de marca ai ALDE Gorj, presedintele Ion Iordache. Acesta este practic impotriva colegilor din partid care conduc chiar Ministerul Energiei.

 „Minerii şi energeticienii au rămas printre singurele categorii profesionale din România ale căror venituri nu au crescut. Condiţiile lor de muncă sunt printre cele mai dificile iar legislaţia nu-i ajută cu nimic. La conducerea companiei este un personaj animat doar de propriile interese. În acest context, de-a lungul timpului, conducerea ALDE Gorj a tras numeroase semnale de alarmă care aveau menirea de a evita situaţia din aceste zile. De fiecare data, Sorinel Boza, o parte dintre sindicalişti şi parlamentarii ne-au asigurat că lucrurile merg cum nu se poate mai bine. Acum, în al doisprezecelea ceas, facem apel la responsabilitate, la calm. ALDE Gorj sprijină angajaţii companiei şi vom face toate demersurile pentru un dialog corect, soluţionarea revendicărilor şi dezamorsarea conflictului“, a declarat preşedinte ALDE Gorj, Ion Iordache.

Teatru ieftin al politicienilor! Minerii nu trebuie sa se lase manipulati!

Euro Oltenia considera ca tot teatrul jucat de politicienii locali nu are nimic comun cu situatia grea in care traiesc si muncesc minerii. Politicienii nu sunt deloc interesati de soarta acestora, singura lor dorinta fiind aceea de a impune in functiile de conducere ale CEO niste oameni obedienti, care sa raspunda la comenzi. Batalia cea mare este pentru contractele grase pe care le poate oferi Complexul, contracte care aduc milioane si zeci de milioane de lei in buzunarele cui trebuie.

Pe plan local, se contureaza deja o grupare care vrea, de mai mult timp, sa preia conducerea CEO, grupare care e gata sa calce in picioare chiar si alianta de guvernare PSD – ALDE. Presa din Gorj a scris de multe ori despre acest aspect, iar Euro Oltenia a dedicat chiar si un editorial problemei, editorial pe care puteti sa il recititi accesand linkul si titlul de mai jos:

CEO, ultima “vaca de muls” a statului!

Important pentru minerii este sa nu se lase manipulati in aceasta lupta a politicienilor pentru accesul la conducerea CEO. Minerii trebuie sa isi sustina ferm revendicarile fara a intra in jocurile murdare ale politicienilor locali, care au pornit o noua batalie pentru putere, contracte si influenta.

Articole asemanatoare

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of