joi, decembrie 9, 2021
0.4 C
Craiova

Miniştrii de justiţie ai UE discută azi despre Parchetul European

Miniştrii de justiţie ai Uniunii Europene se reunesc astăzi într-o reuniune informală, în sistem videoconferinţă. Principalele subiecte abordate, conform site-ului Consiliului Uniunii, sunt păstrarea datelor din comunicaţiile electronice, drepturile fundamentale în UE sau evoluţia privind instituirea Parchetului European.

Cu privire la păstrarea datelor din comunicaţiile electronice, Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) a constatat că păstrarea datelor constituie un instrument esenţial pentru investigarea eficientă a infracţiunilor grave, dar a cărui utilizare ar trebui să fie ghidată de necesitatea de a proteja drepturile şi libertăţile fundamentale. Miniştrii justiţiei vor desfăşura un schimb de opinii, mai ales în urma hotărârilor Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, prin care a fost anulată Directiva UE privind păstrarea datelor şi au fost stabilite criteriile pentru păstrarea legală a datelor şi accesul la acestea, scrie site-ul https://www.consilium.europa.eu/.

În ceea ce priveşte drepturile omului, miniştrii de resort vor discuta noua strategie pentru Carta drepturilor fundamentale a UE cu directorul Agenţiei pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii, Michael O’Flaherty.

Agenţia pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene (FRA), înfiinţată în 2007, joacă un rol major în monitorizarea situaţiei drepturilor fundamentale în UE. Agenţia oferă consiliere instituţiilor UE şi guvernelor naţionale asupra drepturilor fundamentale, în special privind următoarele categorii: discriminare, acces la justiţie, rasism/xenofobie, protecţia datelor, drepturile victimelor, drepturile copiilor etc.

Carta drepturilor fundamentale a drepturilor omului este, la rândul său, declaraţia UE privind drepturile omului şi conţine 50 de articole cu drepturi şi principii esenţiale, urmate de patru articole cu dispoziţii generale. Statele membre au datoria de a promova aplicarea cartei.

De asemenea, în cadrul reuniunii, Comisia Europeană va prezenta informaţii actualizate cu privire la instituirea Parchetului European.

Parchetul European va fi un organism independent al UE, responsabil cu investigarea, urmărirea penală şi trimiterea în judecată a autorilor infracţiunilor împotriva intereselor financiare ale Uniunii (de exemplu, fraudă, corupţie, fraudă transfrontalieră în materie de TVA de peste 10 milioane de euro). În 2019, românca Laura Codruţa Kövesi a fost numită prima procuroare-şefă europeană. În prezent, 22 de state membre participă la EPPO.

Nu în ultimul rând, preşedinţia portugheză a Uniunii (ian-iun. 2021) va prezenta miniştrilor informaţii actualizate cu privire la o serie de subiecte precum combaterea conţinutului ilegal online sau proiectul de concluzii privind formarea profesioniştilor din domeniul justiţiei. Preşedinţia va prezenta şi o propunere de lansare a unui nou dialog în domeniul justiţiei şi afacerilor interne cu partenerii nord-africani, mai informează site-ul Consiliului.

Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) este una dintre cele zece formaţiuni ale Consiliului UE şi se reuneşte atât în cadrul reuniunilor formale, cât şi în cadrul şedinţelor informale, iniţiate de obicei de către ţările care deţin preşedinţia rotativă a UE.

La Consiliul JAI participă, în principal, miniştrii justiţiei şi ai afacerilor interne din statele membre ale UE, iar în domeniile legate de Schengen, discuţiile au loc în formatul comitetului mixt, alcătuit din: statele membre ale UE plus cele patru ţări care nu fac parte din UE, dar au adoptat acordul Schengen (Islanda, Liechtenstein, Norvegia, Elveţia).

Ultimele stiri

MEDICINA DENTARĂ

MEDICINA DENTARĂ MEDICINA DENTARĂ Publicată de Euro Oltenia Info pe Miercuri, 8 decembrie 2021

Mai multe articole din aceeasi categorie