miercuri, iunie 29, 2022
34.5 C
Craiova

Ministrul Dezvoltării s-a prezentat de bună voie la DNA

Ion Ștefan, ministrul Dezvoltării, s-a prezentat în această dimineață la DNA, din proprie inițiativă. El a fost acuzat că ar avea o înțelegere cu un om de afaceri din Satu Mare, care a scos la vânzare o clădire ce ar putea deveni viitorul sediu al Bibliotecii Județene, dacă va fi cumpărată de Consiliul Județean Satu Mare. Acuzația a fost făcută de fostul secretar de stat Radu Cristescu, de la PSD.

Firul poveștii

Totul a pornit de la o dezvăluire a jurnalistului Radu Soviani. Acesta a spus că în timpul unei ședințe de Guvern, ministrul Ion Ștefan a cerut premierului Ludovic Orban să aprobe alocarea din Fondul de rezervă al Guvernului suma de 2,5 milioane de euro pentru un spital din Satu Mare. Premierul a aprobat, doar că, în documentele ulterioare, suma figura ca destinată bibliotecii, nu spitalului.

Radu Cristescu a spus la un post de televiziune că există o înțelegere în trei în această poveste, mai exact între președintele Consiliului Județean Satu Mare, proprietarul spațiului ce ar urma să fie cumpărat cu banii statului și ministrul Ion Ștefan. Acesta din urmă a declarat că nu îl cunoaște pe omul de afaceri sătmărean și s-a prezentat chiar și la DNA pentru a-i asigura pe procurori că nu are nimic de ascuns și totul e o acuzație politică fără temei. Mai mult, el a spus că îi deranjează pe mulți inițiativa sa de a opri fondurile Programului Național de Dezvoltare Locală, care se cheltuiau netransparent. Și de aici i s-ar trage toate acuzațiile.

Deputatul Ioana Bran, reacție rapidă

Deputatul PSD de Satu Mare, Ioana Bran, a avut o reacție rapidă față de cele întâmplate.

„Problema unui nou sediu pentru Biblioteca Județeană din Satu Mare a fost și în atenția Guvernului PSD. S-au căutat soluții legale pentru a scuti județul de cheltuiala prea mare cu plata chiriei și demersurile în acest sens erau în desfășurare.

Să vii în ședința de Guvern și să îi spui premierului că e nevoie de bani pentru un spital din Satu Mare pentru ca apoi să îi deturnezi spre Bibliotecă nu este normal și nu este legal. Ceea ce a făcut ministrul Ion Ștefan este încă o demonstrație a lipsei de transparență și de profesionalism a actualului Executiv.

Știm că Biblioteca are nevoie de un nou spațiu, mai ales în condițiile în care are un număr total de volume de circa 450.000 și o frecvență de vizitatori de circa 500 persoane pe zi. Guvernul PSD a alocat fonduri, prin Ministerul Culturii, în acest scop, în februarie 2019. Între timp, administrația județeană a demarat o serie de proceduri pentru a găsi un sediu, întrucât construcția unuia nou ar fi durat prea mult. Deci se pot găsi soluții la Ministerul Culturii, nu este necesar să apelezi la Fondul de Rezervă! Mai ales în condițiile în care România are nevoie de acest fond pentru situații de urgență, cum ar fi avertizarea de aseară a OMS referitoare la coronavirus.

Nu comentez situația ministrului Dezvoltării și spectacolul din această dimineață de la DNA. Spun doar că este regretabil că domnia sa duce în derizoriu atât actul guvernării și demnitatea publică de ministru, cât și bunul renume al Bibliotecii nostre județene. Trist!”, a scris Ioana Bran pe pagina sa de Facebook.

Ministerul Dezvoltării vine cu precizări

„Ministrul Ion Ștefan, s-a prezentat în această dimineață la Direcția Națională Anticorupție, din proprie inițiativă. Ministrul a explicat că a mers să discute cu procurorii pentru a clarifica situația HG 793/20 decembrie 2019, privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2019, pentru Consiliul Județean Satu Mare. Ministrul lucrărilor publice adaugă faptul că nu acționează pe baza niciunei înțelegeri cu terți pentru administrarea banului public, mandatul său ca ministru bazându-se pe bună credință și corectitudine. Controalele dispuse de ministru pentru a se verifica bunul mers al proiectelor prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) vor continua, chiar dacă cei care s-au obișnuit până acum să își bată joc de banul public se arată atât de deranjați”, mai arată sursa citată.

Ultimele stiri

Vâlcea: 70 de persoane au coborât din tren după ce locomotiva a luat foc

Aproximativ 70 de persoane s-au autoevacuat, azi, dintr-un tren care circula pe ruta Sibiu - Râmnic, după ce locomotiva...

Mai multe articole din aceeasi categorie