Ministrul Justiției, despre crima organizată: „Responsabil este PSD!”

catalin predoiu

Ministerul Afacerilor Interne a găzduit azi o conferință de presă după publicarea celui mai recent Raport al Departamentului de Stat al SUA privind traficul de persoane. România este din nou criticată și se menține supravegherea pentru al doilea an consecutiv pentru lipsa de măsuri în gestionarea fenomenului infracțional.

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a ținut un scurt discurs în care a arătat cu degetul spre cei vinovați de această situație: Guvernul PSD.

„Suntem într-un moment în care lucrurile trebuie spuse pe nume și acționat în consecință. Traficul de persoane și crima organizată au ajuns la un nivel intolerabil în țara noastră și noi suntem aici pentru a pune capăt acestui fenomen.

Așa cum constată și Raportul Departamentului de Stat al SUA, în anul trecut traficul de persoane s-a intensificat, formele sub care s-a desfășurat s-au diversificat și asta s-a datorat și unei anumite impunități pe care crima organizată a simțit-o și a valorificat-o.

Cu alte cuvinte, această situație are un responsabil precis. Este fostul guvern PSD. Dacă lucrurile au ajuns în acest punct intolerabil, este pentru că cei care au condus la vremea respectivă Ministerul de Interne – Carmen Dan, Camera Deputaților – Liviu Dragnea, Ministerul Justiției – Florin Iordache, nu au luat măsuri la timp, s-au făcut că nu văd acest fenomen, au distrus legislația care întărea justiția, au paralizat capacitatea de anchetă a parchetelor, au descurajat acțiunea polițiștilor, au transmis un semnal clar interlopilor că își pot face de cap.

Este analiza Departamentului de Stat care are expertiza să facă astfel de analize oriunde în lume. Dar nu era nevoie d eacest Departament ca noi să cunoaștem situația. Ca simpli cetățeni constatăm că siguranța cetățeanului a slăbit sub guvernul PSD. Intenția noastră este să o consolidăm, să o recuperăm.

Vom acționa pe zona de combatere, am încredere în polițiști și procurori. Ne vom concentra atenția și pe partea de prevenție”, a declarat ministrul Justiției, Cătălin Predoiu.

La rândul său, ambasadorul SUA în România, Adrian Zuckerman, a recomandat Parlamentului să lucreze cu Guvernul.

„Bandele au traficat cu nerușinare oameni, știind că probabil vor scăpa nepedepsiți, așa cum s-a întâmplat în trecut. Astăzi ne angajăm într-un nou program de toleranță zero pentru traficul de persoane. SUA se angajează să ajute autoritățile. Dacă ești traficant de persoane, te vom găsi, te vom aresta și te vom pune sub acuzare! Nu va exista refugiu pentru traficanți. Nu te vei putea ascunde, s-a terminat!

Mă adresez Parlamentului. Începeți să lucrați imediat cu Guvernul pentru a adopta legislația necesară pentru a prinde infractorii și pentru a recupera prejudiciile cauzate de fostul guvern și care i-au ajutat pe infractori. Acum este momentul ca Parlamentul să ia atitudine”, a declarat Adrian Zuckerman.

Articole asemanatoare