Monica Macovei, câștig la CEDO: Șova și Ponta „au făcut milioane” cu Rovinari și Turceni

Monica Macovei

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului i-a dat câștig de cauză fostului ministru al Justiției, Monica Macovei, în procesul în care aceasta acuza public că Dan Șova și Victor Ponta au făcut milioane de euro cu complexele energetice Rovinari și Turceni.

„Am cîștigat la CEDO procesul împotriva Romaniei, în cazul național Dan Șova vs. Macovei! Hotărârea CEDO de astăzi este importantă pentru că dovedește că perseverența în dreptate și răbdarea câștigă chiar și după mulți ani. Nu obosiți, nu vă lăsați! Si mai este importantă pentru respectarea dreptului la liberă exprimare în România, va fi de folos tuturor oamenilor liberi și jurnaliștilor care critică politicienii pe baza faptelor lor “de corupție”, a spus Macovei.

Concret, ea a declarant în 2009 că „ sunt avocați parlamentari care au contracte de milioane de EURO cu companiile de stat din circumscripțiile lor electorale și că aceste este un caz tipic de corupție prin influență politică”. „La întrebările presei am spus public că mă refer la deputatul și ministrul Victor Ponta și la senatorul Dan Șova care câștigă milioane de EURO pe baza unor contracte de consultanță juridică cu complexele energetice Rovinari și Turceni. Am depus la CEDO, odată cu plângerea, și două rapoarte ale Corpului de Control de la Rovinari și Turceni, articolele de presă, declarațiile publice de avere și de interese care reflectau creșterile de venituri în legatură directă cu contractele încheiate în acea perioadă de Șova și Ponta, iar în rapoartele Corpului de Control de la Rovinari erau indicate nominal contractele încheiate, cu obiectul și valoarea pentru fiecare contract. Acest lucru este relevant pentru a dovedi că afirmațiile mele de atunci au avut o bază factuală.

Mai mult, am făcut acele afirmații în contextul în care solicitam public o interdicție legală a exercitării profesiei de avocat în timpul mandatului de parlamentar pe motivul incompatibilității. De altfel, am și promovat un proiect de lege în acest sens, dar a fost respins de Parlamentul României. Și acest aspect este reținut de CEDO”, explică Monica Macovei.

În timp ce Tribunalul București a respins plângerea lui Dan Șova, argumentele Tribunalului București fiind menționate de CEDO în sens pozitiv, Curtea de Apel București și ICCJ au infirmat această soluție, au decis în favoarea lui Dan Șova și au obligat-o pe Monica Macovei să îi plateasc„ despăgubiri morale și să publice pe banii ei decizia judecătorească în trei ziare de circulație națională.

„Ceea ce am făcut respectând decizia definitivă din România. CEDO a decis astăzi că atât Curtea de Apel București și ICCJ mi-au încălcat dreptul la liberă exprimare garantat de articolul 10 din Convenție”, spune Macovei.

Guvernul plătește!

„Nu critic judecătorii de la Curtea de Apel București și ICCJ din acea perioadă ori pe cei de astăzi, doar atrag atenția asupra respectării CEDO în toate procesele. Pentru cine este interesat de partea materială, CEDO a obligat Guvernul României să îmi platească suma totală de 6505 EUR, din care: 1. despăgubiri materiale 4505 EUR, formate din sumele pe care le-am plătit pentru publicarea textului hotărârii definitive în cele 3 ziare cu cea mai mare circulație națională plus suma de 2000 EUR pe care i-am plătit-o ca daune morale lui Dan Șova conform deciziei Curții de Apel București, menținută de ICCJ; 2. despăgubiri morale de 2000 EUR pentru suferințele morale provocate de atacul public împotriva mea la care am fost expusă de Dan Șova după ce acesta a câștigat procesul în România, plus taxele aferente acestei sume”, a mai precizat Macovei.

Victor Ponta

Acuzați de spălare de bani, evaziune fiscală și fals

Victor Ponta a fost trimis în judecată în 17 septembrie 2015, alături de fostul senator Dan Şova, de Laurenţiu Dan Ciurel şi Dumitru Cristea, la data faptelor director general al SC Complexul Energetic Rovinari SA (CER), respectiv director general al Complexului Energetic Turceni (CET). 

Procurorii l-au acuzat pe Victor Ponta că, în perioada octombrie 2007 – decembrie 2008, prin cabinetul său de avocat, a obţinut de la Societatea Civilă de Avocaţi „Şova şi Asociaţii” 181.439,98 de lei, pentru activităţi care figurează în acte, dar care nu ar fi fost efectuate. Victor Ponta a fost judecat pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală şi spălarea banilor, fapte pe care le-ar fi comis în calitate de avocat, iar Dan Şova, avocat coordonator al Societăţii Civile de Avocaţi „Şova şi Asociaţii” la data faptelor, pentru abuz în serviciu, fals în înscrisuri sub semnătură privată, evaziune fiscală şi spălare de bani. Laurenţiu-Dan Ciurel este acuzat de trei infracţiuni de abuz în serviciu, cu obţinere de foloase necuvenite pentru altul, iar Dumitru Cristea şi Laurenţiu-Octavian Graure, fost director economic al CET, de abuz în serviciu.

Mită contra asistență juridică

În  dosarul Turceni-Rovinari, fostul senator Dan Şova a fost trimis în judecată în ianuarie 2016, fiind acuzat că a luat mită 100.000 de euro pentru a asigura încheierea unui contract între CET Govora şi o firmă de avocatură. Alături de Şova este judecat şi Mihai Bălan, fost director general al CET Govora, pentru trafic de influenţă şi abuz în serviciu.

Dan Șova

Potrivit procurorilor DNA, în perioada octombrie 2011 – iulie 2014, Dan Şova a pretins sume de bani şi a primit în total 100.000 de euro de la o persoană denunţătoare, în schimbul traficării influenţei sale reale pe care o avea pe lângă Mihai Bălan, atunci director general al CET Govora SA, astfel încât acesta din urmă să asigure încheierea unor contracte de asistenţă juridică cu o anumită societate de avocatură, contracte de tip abonament lunar, la o valoare de 10.000 de euro pe lună.

Achitați de Înalta Curte de Casație și Justiție

Magistraţii instanţei supreme s-au pronunțat, în mai 2018, după cinci amânări, în dosarul „Turceni – Rovinari”. Astfel, fostul premier Victor Ponta și fostul senator PSD Dan Şova au fost achitați.

Ponta: „Kovesi, uncheșelii și portocalii săi comit abuzuri, falsifică probe”

După decizia instanței, Ponta a scris pe pagina sa de Facebook: „Mă bucur că în România se poate face dreptate. Îmi pare rău de faptul că asemenea abuzuri și înscenări s-au petrecut și se petrec încă în țara noastră și mă bucur că există judecători care rezistă la toate presiunile și își fac datoria de a aplică legea!

Dincolo de cei trei ani de umilințe, de pierderea funcției de Președinte al PSD și cea de Prim Ministru – aș vrea să se gândească toată lumea dacă este normal să trăim într-o țară în care Kovesi, uncheșelii și portocalii săi comit abuzuri, falsifică probe și încalcă legea și te fac “penal” pentru interesele lor meschine / și dacă este normal să nu răspundă niciodată pentru aceste infracțiuni.

Am învățat foarte mult din această perioada dureroasă – o să țin minte această lecție în toată activitatea mea viitoare”.

Dosarul, rejudecat

În noiembrie 2019, însă, un complet de cinci judecători de la Curtea Supremă a stabilit anularea primei decizii ce a fost dată în acest dosar, respectiv aceea de achitare a lui Victor Ponta pentru toate acuzaţiile formulate de procurorii DNA pe numele său.

Decizia a venit după ce Curtea Constituţională a României a stability că există un conflict de natură constituţională între Curtea Supremă şi Parlamentul României, adică instanţa supremă nu ar fi aplicat în conformitate cu Constituţia României articolul 29 din Legea 78 din 2000, articol ce prevede că la instanţa supremă trebuie să existe complete de fond specializate pentru judecarea faptelor de corupţie.

Completul de cinci judecători a stabilit, definitiv, ca dosarul cu toţi cei judecaţi să fie trimis la un complet de trei judecători de la Curtea Supremă pentru a fi judecat de la zero.

Astfel, acest complet de judecători a desfiinţat achitările dar şi condamnarea, stabilite initial.

Articole asemanatoare