sâmbătă, aprilie 17, 2021
2.2 C
Craiova

Moșii de iarnă – tradiții în Oltenia

În luna martie, creștinii ortodocși din România îi pomenesc pe cei trecuți în neființă în fiecare an, în ziua de sâmbătă dinaintea duminicii Înfricoșatei Judecăți. În tradiția populară, această sărbătoare este numită și Moșii de iarnă sau Sâmbăta morților, care va fi în acest an pe 6 martie.

Conform calendarului creștin ortodox, Moşii de iarnă marchează începutul Sâmbetelor morţilor. Acestea sunt în număr de şapte și se vor încheia în Sâmbăta lui Lazăr, înainte de Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor, în ajunul Intrării Domnului în Ierusalim (Florii). Sâmbăta de Paşti, a opta în ordinea numărătorii, este Sâmbăta lui Iisus Hristos mort, care va învia pentru răscumpărarea neamului omenesc din moarte spre viaţa veşnică.

Cuvântul „moşi“ vine de la „strămoşi“, şi se referă la persoanele în neființă, dar „moşi“ sunt numiţi nu doar morţii, ci şi principalele sărbători cu această denumire şi pomenile făcute pentru ei. Pe lângă Moșii de iarnă, în calendarul creștin ortodox regăsim Moşii de primăvară (de Măcinici sau Mucenici), Moşii de vară (sâmbăta dinaintea Rusaliilor) și Moşii de toamnă (în prima sâmbătă din luna noiembrie)

Sâmbăta morților este marcată în calendarul ortodox în ultima săptămână de înaintea postului de Paște. În multe localități din Oltenia oamenii merg la cimitir să aprindă lumânări și să tămâieze mormintele, după care merg la biserică să se roage pentru sufletele celor adoriți. Apoi, se întorc la casele lor și împart bucate „de dulce” (mâncăruri sau alte alimente cu carne, ouă fierte sau răscoapte, brânză) pentru sufletele celor morți fără rânduială, fără lumânare.

Din datinile transmise generație de generație în așezările din Oltenia se știe că sufletele morților vin în această zi pe pământ, iar credincioșii dau de pomană mâncare gătită pentru liniștirea sufletelor celor adormiți întru Domnul.

În tradiția populară se crede că sufletele trecute în neființă vin în acea sâmbătă să se hrănească cu aroma și aburii mâncărurilor pe care credincioșii le gătesc, așa încât să le ajungă întreg anul. Conform obiceiurilor din Oltenia se dau dau pomană sarmale, plăcintă, vin, colivă, colaci, fructe și lumânări aprinse.

Moșii de piftii

Pe plaiurile doljene, de exemplu, Moșii de iarnă mai sunt numiți și Moșii de piftii, iar sâmbăta aceasta se numește și Sâmbăta piftiilor. Preparatele trebuie mâncate doar în această zi.

În cazul în care acestea nu vor fi mâncate în totalitate în această zi, a doua zi vor fi aruncate. În tradiția populară se spune că, altfel, persoanele care vor mânca din aceste răcituri și în zilele următoare vor suferi de friguri pe timpul verii.

O altă tradiție din Sâmbăta piftiilor prevede ca în această zi femeile să nu muncească. În caz contrar, ele vor tremura ca piftia și pot chiar înnebuni!

 

Ultimele stiri

Ajutor de stat pentru viticultori: 500 de euro pe hectar

Președintele Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților, Adrian Chesnoiu (PSD Olt), a anunțat că a fost aprobată în plen...

Mai multe articole din aceeasi categorie