luni, mai 27, 2024
22.9 C
Craiova

Municipiul Craiova se împrumută din nou la BERD! Are nevoie de o finanțare de până la 14 milioane de euro

Municipiul Craiova se împrumută din nou la BERD! La împrumutul total de 24,2 milioane de euro contractat în 2018 și majorat 2020 se va mai adăuga acum o sumă de până la 14 milioane de euro. Creditul va fi supus spre aprobare în ședința de joi, 29 februarie, a Consiliului Local Craiova.

Proiectul de hotărâre privind aprobarea acordului de majorare a finanțării rambursabile externe de 24,2 milioane euro, cu suma de până la 14 milioane euro, în vederea realizării și finalizării unor obiective de investiții de interes local, se va afla pe masa consilierilor locali în ședința ordinară a lunii februarie.

„Se aprobă majorarea contractării, de către Municipiul Craiova, a finanțării rambursabile externe, de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), de 24,2 milioane euro, cu suma de până la 14 milioane euro, cu respectarea plafonului anual de contractare prevăzut de legislația specifica, având o perioada de maturitate de până la 15 ani și o perioadă de angajament de până la 3 ani. Se aprobă modificarea și reafirmarea Contractului de Garanție pe venituri încheiat inițial la data de 4 decembrie 2018, astfel cum a fost modificat si reafirmat ulterior, în legătură cu Contractul de Credit“, se specifică în proiectul de hotărâre.

Unul dintre sediile în renovare ale Primăriei Craiova, clădirea Palace din centrul municipiului, a fost dezvăluit aseară
Unul dintre sediile în renovare ale Primăriei Craiova, clădirea Palace din centrul municipiului

Concret, Craiova a contractat un împrumut pe 15 ani de la BERD în decembrie 2018, în valoare de 15 milioane de euro. Banii erau pentru achiziția celor 38 de autobuze Diesel Euro 6, pentru renovarea clădirilor primăriei de pe strada A.I Cuza, la care încă se lucrează, și pentru reabilitarea a șase unități de învățământ. Suma nu a fost însă suficientă, așa că împrumutul a fost majorat în 2020 cu alte 9,2 milioane de euro.

Municipiul Craiova se împrumută din nou la BERD. Pentru ce sunt necesari banii

Primăria Craiova mai vrea acum să aibă la dispoziție, tot în cadrul contractului de împrumut, alte 14 milioane de euro. „Gradul de îndatorare aferent execuției bugetului local la data de 31.12.2023 a fost de 5,15%, astfel că investițiile propuse a se achita din majorarea contractării de către Municipiul Craiova a finanțării rambursabile externe cu suma de până la 14 milioane euro se încadrează în prevederile art. 63, alin 4 din Legea 273/20006 privind finanțele publice locale cu modificările și completările ulterioare“, susține municipalitatea.

Direcția de Investiții Achiziții și Licitația făcut și lista cu obiectivele de investiții de interes local pentru a căror realizare și finalizare este necesară contractarea unui împrumut, și anume: Școala Gimnazială „Ion Creangă“ – 1.335.144,05 euro; Școala Gimnazială „Sfântul Gheorghe“ (fostă 23) – 1.527.024,60 euro; Școala Gimnazială „Sfântul Gheorghe“ (fostă 24) – 3.512.540,57 euro; Grădinița Pinocchio – 1.559.423,68 euro; Colegiul Național „Nicolae Titulescu“ – 3.162.805,60 euro; Grădinița „Castelul Fermecat“ – 1.377.806,20 euro; Grădinița „Paradisul Copiilor“ – 1.525.255,30 euro.

„Din întrevederile avute cu Banca Mondială, Banca Europeană de Investiții și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare și având în vedere contractul de împrumut aflat în derulare cu BERD, considerăm oportună și temeinică finanțarea obiectivelor de investiții de interes local menționate mai sus, printr-o majorare a finanțării acordată de către BERD pentru acestea“, susține municipalitatea. Primăria mai explică faptul că dintre Banca Mondială și BERD, doar ultima a putut acorda finanțarea cerută, prin programul de eficiență energetica denumit „GREEN CITY“.

Citește și: Cu ce investiții vine Olguța Vasilescu în fața Consiliului Local. Care va fi bugetul din 2024

Ultimele stiri

FOTO: Ce poveste! A renunțat la karate să devină campioană la triatlon!

La 14 ani, Tunde Crișan a câștigat primul Campionat de SuperSprint la care a participat, învingând și fete de...

Mai multe articole din aceeasi categorie