vineri, iulie 12, 2024
37.9 C
Craiova

Muzeul Naţional „Constantin Brâncuşi“ rămâne doar un vis frumos. Desi are la dispoziţie o cladire de patrimoniu, Ministerul Culturii a abandonat ideea infiintarii lui la Tg. Jiu!

Legea privind înfiinţarea unui muzeu naţional dedicat sculptorului Constantin Brâncuşi a fost aprobată în urmă cu trei ani, iar de acum doi ani a fost identificat şi un imobil. Cu toate acestea, Ministerul Culturii nu a alocat încă fondurile necesare pentru amenajarea Muzeului Naţional „Constantin Brâncuşi“ din Târgu Jiu.

Clădirea identificată să găzduiască Muzeul Naţional „Constantin Brâncuşi“ este actuala casă de oaspeţi a judeţului Gorj, aflată în proprietatea Consiliului Judeţean Gorj. Mai mult decât atât, în încercarea de a grăbi procesul de amenajare a muzeului, autorităţile judeţene au transferat imobilul în administrarea Ministerului Culturii, încă din luna septembrie a anului trecut.

Clădirea are lacătul pe uşă

Cu toate că au trecut aproape opt luni de când Ministerul Culturii are la dispoziţie clădirea situată lângă sediul Palatului Administrativ din Târgu Jiu, nu s-a întâmplat nimic. Ba mai mult, clădirea continuă să se degradeze, fiind una veche, de patrimoniu, care, periodic, are nevoie de lucrări de întreţinere şi reparaţii. A început să se deterioreze în special partea din lemn, precum şi tencuiala exterioară.

Este, de asemenea, de amintit că în jurul Casei „Barbu Gănescu“ se află un parc care adăposteşte o copie după Masa Tăcerii. Copia respectivă a fost realizată de Constantin Brâncuşi şi echipa sa de meşteri, în perioada realizării Ansamblului „Constantin Brâncuşi“ de la Târgu Jiu. Tot pe lângă casa de oaspeţi se mai află câteva pietre de râu despre care se spune că ar fi fost aduse la Târgu Jiu de sculptorul Constantin Brâncuşi.

Aici a locuit Brâncuşi timp de doi ani

In Casa „Gănescu“ a locuit timp ce doi ani şi sculptorul Constantin Brâncuşi, în perioada în care a lucrat la Ansamblul „Calea Eroilor“ de la Târgu Jiu (1937 – 1938). Imobilul se află la câteva zeci de metri de Parcul Central, acolo unde sunt amplasate operele brâncuşiene: Poarta Sărutului, Aleea Scaunelor şi Masa Tăcerii. Aşadar, autorităţile judeţene vor ca viitorul Muzeu Naţional „Constantin Brâncuşi“ din centrul oraşului să fie inclus într-un circuit de vizitare şi să fie deschis zilnic.

 Deocamdată, Ministerul Culturii nu şi-a propus o dată de la care să funcţioneze muzeul de la Târgu Jiu, cu toate că autorităţile locale sperau ca în toamna anului 2018 instituţia să fie inaugurată şi deschisă publicului spre vizitare. În plus, existenţa unui Muzeu Naţional „Constantin Brâncuşi“ la Târgu Jiu ar mări şansele ca Ansamblul „Calea Eroilor“ să fie primit pe lista monumentelor protejate de UNESCO.

Sursa: Gazeta de Sud   Foto: gorjeanul.ro

Ultimele stiri

Primarul ales Mario De Mezzo: „Echipa PNL Slatina este pregătită de astăzi să preia guvernarea locală”. Care sunt prioritățile anunțate

Liberalul Mario De Mezzo, cel care a câștigat alegerile locale din 9 iunie pentru funcția de primar al Slatinei,...

Mai multe articole din aceeasi categorie