luni, ianuarie 24, 2022
-3.6 C
Craiova

Muzica populară, din nou în doliu: a murit Benone Sinulescu

La câteva zile după înmormântarea lui Petrică Mîțu Stoian, artiștii de muzică popular sunt din nou în doliu: Benone Sinulescu a murit la vârsta de 84 de ani. Anunțul a fost făcut de realizatorul TV Iuliana Tudor. Starea de sănătate a artistului nu era una foarte bună. pe fondul mai multor afecțiuni, o pneumonie i-a fost fatală.

Irina Loghin şi-a exprimat regretul faţă de moartea solistului Benone Sinulescu afirmând că acesta a fost un simbol al românilor, „artistul pentru care şi veşnicia se înclină”.

„Regret plecarea dragului şi bunului meu coleg, Benone Sinulescu, artistul special alături de care am pornit pe drumul cântecului, împărţind bucurii şi tristeţi! Cu Benone am adunat stadioane întregi, ne-am bucurat de succes şi de dragostea publicului din toată ţara! Avem melodii de referinţă împreună şi amintiri pe care nu ni le poate lua nimeni! Benone Sinulescu este un simbol al românilor şi artistul pentru care şi veşnicia se înclină! Plânge Siriul şi ţara întreagă! Rămas bun, dragul meu coleg!”, a scris Irina Loghin pe Facebook.

Cântăreţul de muzică populară Benone Sinulescu s-a născut la 24 mai 1937, în localitatea Siriu din judeţul Buzău. A primit numeroase premii şi distincţii pentru activitatea sa artistică, relatează Agerpres în fișa biografică a îndrăgitului artist.

În copilărie, se urca în copac pentru a-l vedea lumea şi începea să cânte, dar îi plăcea şi să inventeze cântece. A făcut parte din corul bisericii, unde cânta la Denii şi la Prohod. După ce a terminat şcoala elementară din Siriu, tânărul Benone a devenit solistul şcolii din Pleşcoi şi dirijorul corului. La vârsta de 12-13 ani, Benone avea deja un repertoriu vast şi cunoştea şi cântecele unor artişti precum Ioana Radu, Maria Tănase şi Maria Lătăreţu.

În timp ce urma cursurile Şcolii Medii Tehnice din Buzău, mergea să cânte la staţia de amplificare a oraşului. După absolvire, a mers la Bucureşti, unde a dat examen la Şcoala Specială de Muzică, dar nu a reuşit să intre de prima dată. Ulterior, a încercat din nou şi a fost luat în clasa Elisabetei Moldoveanu, profesoară de canto.

În 1956, la vârsta de 18 ani, a înregistrat la radio piesele: „Străina mamei, străină”, „La Lenuţa sub cerdac” şi „În munţii Buzăului”. Au urmat concerte în ţară şi în străinătate, cele mai mari succese înregistrându-le cu ansamblul „Ciocârlia”. Împreună cu acesta, a susţinut turnee la Moscova, la Kiev, precum şi pe muntele Găina, în faţa a peste 150.000 de persoane.

Mai târziu, obţine un angajament în orchestra „Barbu Lăutaru” a Filarmonicii de Stat „George Enescu”, perioadă în care le-a avut colege de scenă pe Maria Lătăreţu, Maria Tănase, Ioana Radu, Lucreţia Ciobanu, Ion Cristoreanu etc.

Ulterior, Benone a creat, împreună cu Irina Loghin, dialogul muzical în folclorul românesc. Dintre acestea, au avut mare succes: „Azi e nor, mâine-i senin”, „Cine bate seara la fereastra mea”, „Dă-mi, mândruţo, gura ta”, etc.

„Nea Beni”, aşa cum i se mai spunea, a cântat şi în faţa unor preşedinţi de stat, precum Hruşciov, Brejnev, Gheorghiu Dej, Nicolae Ceauşescu şi alţii.

În 1999, începe o colaborare muzicală cu băieţii de la „Ro-Mania”, având mare succes în muzica etno cu piesele „Radu mamii” şi „Crâşmăriţă din Buzău”, precum şi cu editarea altor cântece precum: „Dulce-i vinul”, „Lasă-mă să beau”, „Hai să ciocnim, paharul plin”.

A mai colaborat cu trupa K1, Etno, Ho-ra, Double D, Di Steffano, BabyKat. În 2002, artistul a scos pe piaţa muzicală albumul „Roata vieţii”. Concertul de lansare a fost transmis în direct de postul TVR Internaţional pentru a putea fi urmărit şi de românii din străinătate. Pentru acest album, Benone a primit „Discul de Aur” pentru vânzări, devenind primul cântăreţ de muzică populară al cărui videoclip a fost difuzat pe postul MTV.

În 2003, a obţinut premiul Ministerului Culturii pentru întreaga activitate şi, tot în acelaşi an, a lansat cel de-al doilea album etno-dance intitulat „Bennymania”. Evenimentul a fost, de asemenea, transmis de TVR Internaţional.

Dumnezeu să-l odihnească!

Ultimele stiri

Bogdan Aurescu participă azi la reuniunea miniștrilor de Externe ai UE

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, va participa astăzi, la Bruxelles, la reuniunea şefilor diplomaţiilor din statele membre UE. Pe...

Mai multe articole din aceeasi categorie