duminică, iulie 3, 2022
26.8 C
Craiova

NASA a descoperit o planetă care poate fi locuită

NASA a anunțat luni, 6 ianuarie, că a descoperit o nouă planetă. Planeta este un pic mare mare decât Pământul și este posibil să aibă apă.

Descoperirea a fost posibilă datorită satelitului TESS, supranumit „vânătorul de planete”.

„TESS a fost proiectat și lansat special pentru a găsi planete de dimensiunea Pământului și să orbiteze stele din apropiere”, a declarat Paul Hertz, directorul diviziei de astrofizică NASA.

Planeta se numește „TOI 700 d” și este relativ aproape de noi, spun oficialii NASA. Adică, „la o sută de ani lumină distanță”.

Înainte de TESS, NASA a folosit un telescop spațial.

Alte câteva planete de tip similar au fost descoperite înainte de aceasta. Descoperirile au fost făcut cu vechiul telescop spațial Kepler. Lansat în 2018, TESS funcționează după altă logică. Satelitul fixează o parte a cerului și identifică planetele care trec prin fața stelelor. Trecerea provoacă o scădere temporară a luminozității stelei.

TOI 700 este o stea este mică. Are în jur de 40% din dimensiunea și masa Soarelui nostru. Temperatura suprafeței acestei stele este mai mică decât cea a Soarelui. În jurul stelei, TESS a descoperit trei planete: TOI 700 b, c și d. Doar „d” se află în așa-numită zonă locuibilă. Este aproape de dimensiunea Pământului (cu 20% mai mult) și își înconjoară steaua în 37 de zile. Primește 86% din energia furnizată de Soare pe Pământ.

O planetă care poate fi locuită?

Cercetătorii au generat modele bazate pe dimensiunea și tipul stelei, pentru a prezice compoziția atmosferei și temperatura suprafeței. Una dintre simulări, spune NASA, este o planetă acoperită de oceane cu „o atmosferă densă dominată de dioxid de carbon, similară cu ce de pe Marte când era o planetă tânără”.

O față a acestei planete se confruntă mereu cu steaua ei, cum este cazul Lunii cu Pământul, un fenomen numit rotație sincronă. Această față ar fi acoperită în mod constant de nori. O altă simulare prezice o versiune a Pământului fără oceane, în care vânturile ar sufla din partea ascunsă spre fața luminată.

Ultimele stiri

La mulți ani, Slatina ❗

Televiziunea Euro Oltenia Info a fost alături de slătineni la aniversarea celor 43 de ani de la trecerea orașului...

Mai multe articole din aceeasi categorie