Nelu Tătaru: Suntem într-o creștere ușoară a cazurilor

Grupul de comunicare strategică a anunțat că alte 994 de cazuri de infectare cu noul coronavirus au fost raportate de la ultima informare transmisă, numărul total al îmbolnăvirilor ajungând azi la 39.133.

Întrebat de reporteri explicit despre cele 994 de noi cazuri, ministrul Sănătății a spus: „Sutem într-o perioadă de creștere ușoară a numărului de cazuri noi. Sunt si testarile pentru cei internati, sunt si testările pentru cei noi din anchetele epidemiologice, sunt și testările pentru cei care vor sa plece in concediu si-si fac acele testari la cerere”. Astfel, în raportare sunt incluse și testările pentru persoane deja bolnave aflate în spital, deci nu sunt noi cazuri COVID-19.

Ministrul nu a precizat însă câte din cazurile raportate ca fiind noi îmbolnăviri sunt bolnavi COVID-19 aflați în spital și retestați în vederea externării.

La ATI, în acest moment, sunt internaţi 297 de pacienţi.

Dintre persoanele confirmate pozitiv, 25.586 au fost externate, dintre care 24.454 de pacienţi vindecaţi şi 2.612 – asimptomatici, externaţi la 10 zile după depistare.

Totodată, până în prezent, 1.087 de pacienţi cu test pozitiv au fost externaţi la cerere.

Premierul Ludovic Orban a declarat, după o întâlnire cu șefii de DSP,  că în cazul celor peste 4.000 de români infectaţi cu noul coronavirus care fie au ieşit la cerere din spital înainte de a fi vindecaţi, fie au fost diagnosticaţi pozitiv şi nu s-au internat, Direcţiile de Sănătate Publică vor emite decizii care să cuprindă obligativitatea izolării la domiciliu sau internarea în spital.

“Discuţia a fost extrem de importantă pentru că am stabilit măsuri imediate. De asemenea, s-a discutat despre actele normative subsecvente care trebuie emise în aplicarea legii. Prima şi cea mai importantă problemă este legată de cei peste 4.000 de cetăţeni români care fie au ieşit la cerere din spital înainte de a fi vindecaţi, fie au fost diagnosticaţi pozitiv şi nu s-au internat.

Pentru aceste cazuri, Direcţiile de Sănătate Publică (…) vor emite decizii care să cuprindă, pe de-o parte, obligativitatea izolării la domiciliu, pe de altă parte, reevaluarea stării de sănătate prin diagnosticare, urmând ca în cazul în care s-au vindecat, testul ieşind negativ, normal, să iasă din izolare, iar în cazul în care sunt pozitivi, dacă sunt asimptomatici – să rămână 14 zile în izolare la domiciliu, sub tratament, iar dacă au simptome care necesită internarea să se dispună prin decizii ale DSP internarea în spital”, a explicat Ludovic Orban.


 

Articole asemanatoare