Breaking News

Publicatie administrata editorial de Cristi Giambasu

Noaptea mintii la Ministerul Culturii! Bustul Arethiei Tatarascu a fost dat jos de pe soclul din Targu Jiu pentru ca avea sanii prea mari! Bustul celei care l-a sustinut pe Brancusi a fost insa perfect pentru a fi expus la… Vladimir!

Bustul Arethiei Tătărescu, dat jos anul trecut de pe soclu, din centrul oraşului Târgu Jiu, pe motiv că avea sânii mult prea mari, este din nou expus într-un spaţiu public.

Mai mulţi artişti strânşi într-o comisie au reevaluat lucrarea şi şi-au dat acceptul pentru amplasare însă într-un loc mai ferit, vizitat de cel mult o mie de turişti pe an.

Statuile care îi înfăţişează pe Arethia Tătărescu şi pe soţul săum fostul premier liberal Gheorghe Tătărescu, au fost date jos de pe soclu anul trecut după ce Ministerul Culturii a decis, la scurt timp după montarea lor, ca operă o reprezintă inadecvat pe soţia politicianului interbelic. Bustul ar fi avut sânii prea mari. Acum lucrările au fost reamplasate în localitatea Vladimir, unde se află şi casa memorială a lui Tudor Vladimirescu.

La Vladimir ajung însă cel mult 1.000 de turişti pe an. La Târgu Jiu, în parcul care poartă numele Arethiei Tătărescu, busturile erau amplasate chiar pe Calea Eroilor, lângă operele lui Constantin Brâncuşi.

În 1938, Arethia Tătărescu, supranumită “marea doamna a Gorjului”, l-a ajutat pe marele artist să realizeze singurele opere pe care Brâncuşi le-a expus în aer liber: “Coloana fără Sfârşit”, “Masa Tăcerii”, “Poarta Sărutului” şi “Aleea Scaunelor”.

Sanii Arethiei ar putea fi dati jos din nou de Ministerul Culturii!

În zilele noastre, amplasarea busturilor la Vladimir s-a făcut cu acceptul unei comisii regionale de la Craiova.

Artistul care le-a creat este dezamăgit de situaţie.

Paul Popescu, sculptor: “Mă gândeam să le iau înapoi, legea mi-ar da dreptul. Dar ar însemna să intru în contact cu oamenii ăştia cu care nu vreau să mai trec nici prin apropierea lor.”

Direcţia de Cultură Gorj a cerut acum Ministerul Culturii să verifice legalitatea avizelor date pentru amplasarea busturilor la Vladimir, nefiind exclus că lucrările să fie din nou date jos de pe soclurile lor.

Articole asemanatoare

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of