luni, iunie 21, 2021
22.8 C
Craiova

Noaptea Muzeelor, la Olt: Vizitarea gratuită a expozițiilor și ateliere de creație

În noaptea de 12 spre 13 iunie 2021, Muzeul Județean Olt aprinde luminile și își deschide porțile vizitatorilor. Ediția din acest an a evenimentului „Noaptea Muzeelor” vine cu multe suprize pentru cei care vor să se bucure de cultură.

Iată programul:

În intervalul orar 9°° – 24°°, vizitarea gratuită a expozițiilor de bază din cadrul Secțiilor de Artă Contemporană „Ion Popescu-Negreni” și de Istorie şi Cultură a oraşului Slatina.

În cadrul Secției de Etnografie pot fi vizitate expozițiile temporare:

– „Simboluri creștine în arta populară din Olt”

– „Pământ și foc”- expoziție cu vânzare de ceramică de inspirație cucuteniană

– „Casa tradițională – reper identitar”

În intervalul orar 17°° – 22°°, ateliere de creație:

  • Modelaj în lut
  • Pictură pe sticlă
  • Confecționat păpuși din materiale textile, având ca partener Colegiul Național „Radu Greceanu”.

La galeria „ARTIS”  a muzeului, în intervalul orar 17°° – 24°° poate fi vizitată expoziția  de pictură „Călătorie inițiatică” semnată de artistul Florin Mocanu.

Ora de intrare a ultimului vizitator este 24°°.

Se vor respecta toate măsurile sanitare și de distanțare, astfel încât și organizatorii și vizitatorii să fie în siguranță.

„Vă așteptăm cu drag și emoție firească să (re)veniți în sălile expoziționale ale muzeului pentru a celebra împreună spiritului cultural European”, se arată în comunicatul remis redacției noastre de managerul muzeului, Gheorghe Smarandache.

Prima ediție a avut loc în 1997, la Berlin

Sub titulatura de „Noaptea Muzeelor” anual are loc evenimentului cultural patronat de Consiliul Europei, de UNESCO și de Consiliul Internațional al Muzeelor (ICOM), prin care numeroase muzee, în parteneriat cu diverse alte instituții de cultură, își deschid liber porțile, simultan, până târziu în noapte.

Primul eveniment de acest fel s-a desfășurat în anul 1997 în Berlin. Întrucât conceptul de acces gratuit s-a bucurat de success în rândul publicului și nu numai, în scurt timp a crescut foarte mult numărul instituțiilor organizatoare, precum și numărul de vizitatori.

În 1999 manifestarea a fost preluată și de Franța sub denumirea de „Primăvara muzeelor” (Printemps des musées), la propunerea Ministerului Francez al Culturii și Comunicării, ea desfășurându-se primăvara, într-o zi de duminică.

În anul 2001 evenimentul a fost organizat în toate țările semnatare ale Convenției Culturale a Consiliului Europei, fiind pus sub înaltul patronaj al Secretarului său General și având ca public țintă în special persoane aflate în proximitatea muzeelor.

Din 2005 acest eveniment este organizat pe durata nopții, publicul țintă fiind tinerii și familiile lor denumirea actuală – „Noaptea Muzeelor” și extinzându-se în toată Europa. El este organizat în sâmbăta cea mai apropiată de data de 18 mai, data adoptată de ICOM (Consiliul Internațional al Muzeelor) drept Ziua Internațională a Muzeelor. Începând din 2011 ICOM se alătură UNESCO și Consiliului Europei în patronarea acestui eveniment.

Patronată de Consiliul Europei, de UNESCO şi de Consiliul Internaţional al Muzeelor, Noaptea Muzeelor este un eveniment la care participă mii de muzee şi instituţii culturale din 30 de ţări europene care își aprind luminile și deschid porțile în aceeași noapte.

România este participantă încă de la prima ediție, iar numărul muzeelor implicate a crescut anual. Rețeaua Națională a Muzeelor din România este partener oficial al evenimentului la nivel internațional și coordonează organizarea acestuia în România și promovarea sa.

Din cauza crizei sociale și sanitare actuale, unele țări au stabilit date diferite de organizare care țin cont de evoluția diferită a situației în fiecare țară în parte și de măsurile propuse pentru sectorul cultural. Este și motivul pentru care Rețeaua Națională a Muzeelor din România a ales, în premieră, să propună o dată diferită față de cea oficială – 12 iunie 2021.

 

 

Ultimele stiri

Horoscop, 22 IUNIE 2021. Ce îți rezervă astrele

Berbec Ziua va fi destul de agitată la serviciu, dar nici în plan personal lucrurile nu stau mai grozav. Poţi...

Mai multe articole din aceeasi categorie