sâmbătă, aprilie 17, 2021
2.2 C
Craiova

Noi autorizații pentru Drumul Expres Craiova – Pitești

Cătălin Drulă, ministrul Transporturilor a anunțat că  în această săptămână a fost emisă autorizația de construire pentru un nou sector din Drumul Expres Craiova-Pitești. Este vorba de aproximativ 5 km din tronsonul 1 (cel care începe la Craiova) care are în total 17 km.

Deși contractul pentru acest lot este semnat de 2 ani, până acum exista autorizație doar pentru aproximativ 9 km din lungimea totală de 17 km, din cauza interferenței traseului din studiul de fezabilitate cu un câmp de sonde.

„În primăvară vom emite autorizația și pe ultimii aproximativ 3 km (km 1+850 – km 5+000), după ce se finalizează exproprierile necesare pentru acest ultim sector”, a spus Cătălin Drulă.

El a completat informația cu anunțul că a fost desemnat câștigătorul pentru construcția lotului 4 (între Colonești și Pitești), cu o lungime de 31,8 km. Este vorba de aceeași firmă românească (Grupul UMB, condus de omul de afaceri Dorinel Umbrărescu) prezentă pe loturile 2 și 3.

Ca orizont de timp, contractul prevede 12 luni pentru proiectare și 24 de luni pentru execuție, iar perioada de garanție este de 120 de luni.

„Îmi doresc ca procesul să nu mai fie tergiversat de alte contestații și ca, în zilele următoare, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere să semneze contractul cu antreprenorul”, a menționat ministrul Transporturilor.

Contractul valorează 617 milioane lei, banii provin din fonduri europene, iar situația privind celelalte loturi de drum este următoarea:

– lotul 1 (17 km) are ca termen de finalizare anul 2022 – săptămâna aceasta s-a emis penultima autorizație de construire, constructorul are front de lucru pe 80% din tronson, se vor finaliza curând ultimele exproprieri și pentru cei 3km unde încă nu se lucrează;

– pe lotul 2 – Balș-Slatina – se lucrează cu peste 700 de oameni și utilaje la cei 40 de km ai tronsonului. Stadiul este de circa 60%, așa că este de așteptat ca acest lot să fie gata la finalul acestui an, conform promisiunii constructorului;

– pe lotul 3 – Slatina-Colonești – constructorul român (același ca pe loturile 2 și 4) face organizarea de șantier, iar în martie încep din plin lucrările, care se vor finaliza tot în 2022.

Drumul Expres DX12 Craiova-Pitești (cunoscut și ca „Autostrada Ford”, deoarece va facilita transportul și exportul de autoturisme de la fabrica din Craiova) va avea 121 km.

Ultimele stiri

Ajutor de stat pentru viticultori: 500 de euro pe hectar

Președintele Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților, Adrian Chesnoiu (PSD Olt), a anunțat că a fost aprobată în plen...

Mai multe articole din aceeasi categorie