duminică, iulie 3, 2022
26.8 C
Craiova

Noi condiții de călătorie în UE în timpul pandemiei

Comisia Europeană a propus ieri o actualizare a Recomandării Consiliului referitoare la coordonarea restricțiilor privind libera circulație în UE, care au fost instituite ca răspuns la pandemia de COVID-19.

Având în vedere că situația epidemiologică se îmbunătățește, iar campaniile de vaccinare se accelerează pe întreg teritoriul UE, Comisia propune ca statele membre să relaxeze treptat măsurile privind călătoriile, inclusiv, în primul rând, pentru titularii certificatului digital al UE privind COVID.

Comisia a propus, de asemenea, actualizarea criteriilor comune pentru zonele de risc și introducerea unui mecanism de „frână de urgență”, pentru a combate prevalența unor noi variante care suscită îngrijorare sau interes.

Propunerea include, de asemenea, dispoziții specifice privind copiii pentru a asigura unitatea familiilor care călătoresc și o perioadă standard de valabilitate pentru teste.

Actualizarea condițiilor de călătorie

Principalele actualizări ale abordării comune privind măsurile de călătorie în interiorul UE, pe baza hărții codurilor publicate de Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) sunt următoarele:

  1. Persoanele vaccinate complet care dețin certificate de vaccinare în conformitate cu certificatul digital al UE privind COVID ar trebui să fie exceptate de la cerința de testare sau de carantină legată de călătorii la 14 zile după ce li s-a administrat ultima doză. Această exceptare ar trebui să se refere, de asemenea, la persoanele vindecate cărora li s-a administrat o singură doză dintr-un vaccin cu 2 doze. În cazul în care statele membre acceptă dovada vaccinării pentru a aplica derogarea de la restricțiile privind libera circulație și în alte situații, de exemplu după prima doză dintr-un vaccin cu 2 doze, acestea ar trebui, de asemenea, să accepte, în aceleași condiții, certificate de vaccinare pentru un vaccin împotriva COVID-19.
  2. Persoanele vindecate care dețin certificate în conformitate cu certificatul digital al UE privind COVID ar trebui să fie exceptate de la cerința de testare sau de carantină legată de călătorii în cursul primelor 180 de zile după un test PCR pozitiv.
  3. Persoanele care dețin un certificat de testare valabil în conformitate cu certificatul digital al UE privind COVID ar trebui să fie exceptate de la eventualele cerințe de carantină. Comisia propune următoarea perioadă standard de valabilitate pentru teste: 72 de ore pentru testele PCR și, în cazul în care sunt acceptate de statul membru în cauză, 48 de ore pentru testele antigenice rapide.
  4. Așa-numita „Frână de urgență”: Statele membre ar trebui să reintroducă măsuri privind călătoriile pentru persoanele vaccinate și cele vindecate în cazul în care situația epidemiologică se deteriorează rapid sau în cazul în care s-a raportat o prevalență ridicată a variantelor care suscită îngrijorare sau interes.

Simplificarea condițiilor de călătorie

O alltă propunere vizează clarificarea și simplificarea cerințelor, atunci când sunt impuse de statele membre pe baza propriilor procese decizionale:

  • Călătorii care sosesc din zonele verzi: nicio restricție
  • Călătorii care sosesc din zonele portocalii: statele membre ar putea solicita un test înainte de plecare (antigenic rapid sau PCR).
  • Călătorii care sosesc din zonele roșii: statele membre ar putea solicita călătorilor să se supună carantinei, cu excepția cazului în care au efectuat un test înainte de plecare (antigenic rapid sau PCR).
  • Călătorii care sosesc din zonele roșu închis: călătoriile neesențiale ar trebui să fie puternic descurajate. Se aplică în continuare cerințele privind testarea și carantina.

Copiii, exceptați de la carantinare

Pentru a asigura unitatea familiei, minorii care călătoresc cu părinții ar trebui să fie exceptați de la carantină atunci când părinții nu trebuie să se supună carantinei, de exemplu datorită faptului că sunt vaccinați. Copiii sub 6 ani ar trebui, de asemenea, să fie exceptați de la testarea legată de călătorii.

Comisia propune adaptarea pragurilor care stau la baza hărții ECDC, având în vedere situația epidemiologică și progresele în materie de vaccinare:

  • pentru zonele marcate cu portocaliu, propunerea este de a majora pragul de notificare cumulată a cazurilor de COVID-19 pe o perioadă de 14 zile de la 50 la 75.
  • pentru zonele roșii, se propune ajustarea intervalului pragului de la intervalul actual de 50-150 la 75-150.

Introducerea certificatului digital COVID

Comisia solicită depunerea unor eforturi suplimentare pentru a asigura introducerea fără impedimente a certificatului digital al UE privind COVID. În acest scop, statele membre ar trebui să utilizeze, în cea mai mare măsură posibilă, posibilitățile existente în temeiul legislației naționale pentru a începe eliberarea certificatelor digitale ale UE privind COVID încă înainte de intrarea în vigoare a regulamentului de instituire a acestor certificate, la 1 iulie. În cazul în care legislația națională prevede verificarea certificatelor privind COVID-19, titularii unui certificat digital al UE privind COVID ar putea deja să îl utilizeze atunci când călătoresc.

Comisia va sprijini acest proces prin lansarea, azi, 1 iunie 2021, a părții centrale a certificatului digital al UE privind COVID, portalul UE care stochează cheile publice necesare pentru verificarea unui certificat digital al UE privind COVID. Având în vedere că nu se face schimb de date cu caracter personal prin intermediul portalului UE, statele membre ar putea deja să utilizeze funcționalitatea acestuia.

 

Ultimele stiri

La mulți ani, Slatina ❗

Televiziunea Euro Oltenia Info a fost alături de slătineni la aniversarea celor 43 de ani de la trecerea orașului...

Mai multe articole din aceeasi categorie