joi, iunie 13, 2024
19.2 C
Craiova

Noi proteste anunțate în sistemul bugetar. Angajații au adăugat pe lista nemulțumirilor și creșterea de „doar 5%” preconizată de la 1 ianuarie

Seria protestelor începute în această toamnă în sectorul bugetar continuă, în ciuda unei creșteri cu 5% a salariilor, preconizată de la 1 ianuarie 2024. Categorii întregi spun că trebuie ca mai întâi să le fie rezolvate cererile vechi, așa cum s-a întâmplat în cazul altor colgei.

Deja în stradă, încă de luni, 11 decembrie 2023, sunt polițiștii din cadrul Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC), care au anunțat proteste până la sfârșitul acestei săptămâni. Aceștia vor picheta sediile mai multor ministere, nemulțumiți de faptul că ar putea beneficia de o creștere de „doar 5%”, considerată drept „o bătaie de joc”.

Polițiștii cer ca sporurile și indemnizațiile de care beneficiază să le fie calculate la nivelul salariilor din 2023 și atrag atenția că polițiștii debutanți, dar și personalul contractual, sunt în continuare aproape de limita salariului minim. Solicită, de asemenea, ca sumele necesare plății personalului care va fi îngrenat în buna desfășurare a tururilor de scrutin din 2024 să fie clar evidențiate în buget.

Și angajații din Sănătate sunt nemulțumiți

Și angajații din Sănătate sunt nemulțumiți de creșterea de 5%, din calculele acestora creșterea fiind, în fapt, mult mai mică, pentru că se aplică doar la salariul de bază, nu și la sporurile pe care această categorie de angajați le încasează. Membrii Federației „Solidaritatea Sanitară” au anunțat protest în 20 decembrie, atât în București, unde vor picheta sediile mai multor ministere, cât și în județe, unde își vor striga nemulțumirile în fața prefecturilor.

Angajații Direcțiilor de Sănătate Publică, și aceștia în protest de peste trei săptămâni, au anunțat că vor continua să-și strige nemulțumirile. În cazul lor, solicitarea de bază este alinierea salariilor la nivelul celor ale funcționarilor din casele județene de sănătate (angajații din CJAS-uri au obținut, tot în urma protestelor și amenințărilor cu încetarea activității măriri de salariu, la sfârșitul lunii noiembrie).

Proteste și la Statistică

În ultima săptămână din noiembrie au început protestele și angajații din cadrul Institutului Național de Statistică și din structurile teritoriale. Ar fi vorba de aproximativ 900 de salariați care amenință că vor înceta lucrul pentru o zi, însă dacă guvernanții nu se așează la discuții, este în pericol chiar buna organizare a alegerilor de anul viitor, proces în care angajații de la Statistică au rol determinant. Deși se vorbește de o creștere de 13% a salariilor de la 1 ianuarie și de o alta de 7% de la 1 iunie 2024 pentru angajații din Educație, nici aceștia nu sunt pe deplin mulțumiți, reamintind că în iunie doar au suspendat greva, nu au încetat-o.

În județe au început proteste și angajații din Direcțiile de Cultură, care consideră că au la acest moment cele mai mici salarii, iar mișcări similare sunt și în sistemul de Justiție, grefierii cerându-și și ei drepturi care, spun aceștia, li se tot amână.

Ultimele stiri

13 iunie – Ziua Eroilor și Înălțarea Domnului

La 13 iunie 2024, odată cu sărbătoarea creştină a Înălţării Domnului, la 40 de zile de la Sfintele Paşti,...

Mai multe articole din aceeasi categorie