marți, august 9, 2022
30.6 C
Craiova

Noi și lumea. De ce suntem mereu ultimii?

Autor: Tudor ARTENIE

Lumea merge înainte, iar noi ne-am obișnuit să fim la coada clasamentelor. Știrile despre ultimul sau penultimul loc pe care îl ocupă România în mai toate măsurătorile nu ne mai impresionează. Știm că lumea noastră românească nu poate obține niciun loc întâi în competiție cu țările din lumea civilizată. Ne-am obișnuit, știm cum stau lucrurile și, cel mai grav, nu facem nimic.

Lumea civilizată merge înainte, lumea noastră stă pe loc.

Suntem pe ultimul loc la achiziția de cărți noi. Cheltuim, în medie, 3 euro pe an, ca să cumpărăm o carte. Tot la coada clasamentului ne fixează consumul de săpun, detergent, pastă de dinți sau șampon. Dacă citim invers situațiile, suntem pe loc fruntaș la numărul de WC-uri în fundul curții. Raportat la teritoriu și populație, stăm prost și la numărul de kilometri de autostradă, și la viteza de deplasare a trenurilor.

Luați orice domeniu, căutați niște indicatori pe Google, și veți descoperi că nu contăm în nicio ecuație.

Ce domenii vreți? Industrie, turism, energie, IMM-uri, infrastructură, cultură, politică (influență!) internațională sau regională (țările din jurul nostru). Domenii mai sunt, lista e deschisă. Nu veniți cu Simona Halep, că este o excepție, sportul este și el praf. Nu vorbiți de Dacia Logan, este Renault.

La ce suntem campioni?

Vârfuri avem în toate domeniile, dar acestea nu definesc domeniul. Între vârfuri și bază e o zonă aridă din punct de vedere al „mobilierului” de valoare. Oricât ne-am iubi pe noi înșine, nu suntem favoriți în nicio competiție din lumea de azi. Iar cel mai tragic lucru este că nici mari perspective de progres nu avem.

Un studiu care ne arată …dezbrăcați.

Este un studiu despre evoluția nivelului de inteligență. Făcut de profesioniști. O cercetare amplă care arată că „performanțele cognitive ale românilor sunt astăzi la nivelul pe care îl aveam după Al Doilea Război Mondial.” Dacă vă interesează, puteți citi mai mult despre acest studiu, linkul este sub citat. Dar poate că nu vă interesează. Atunci aflați de la mine, pe scurt și exprimat foarte plastic: acest studiu spune că suntem tot la coada clasamentelor în ceea ce privește inteligența. Altfel spus, suntem printre campioni la …prostie.

Nimeni, niciun partid, președinte sau guvern nu a luat decizii fundamentale pe termen lung.

Nu vă așteptați să fiu înțelegător cu scuipătorii de semințe, cu adversarii săpunului sau cu ascultătorii de manele. Nu pot fi! Dar dacă e să căutăm vinovați, cu siguranță putem umple toate tribunalele din lumea Mioriței noastre cu lideri politici, premieri, parlamentari și președinți. Cei care ar fi trebuit să aibă grijă de noi toți. Să decidă pentru români în favoarea românilor. Să fie educați, culți, amatori de carte. Da, ei sunt cei mai vinovați. Și nu, nici noi nu suntem nevinovați. I-am votat și suntem cu toți jucători într-un cerc vicios care cu mare greutate va putea fi rupt…

Viitorul sună rău pentru lumea noastră!

Generație după generație, am învățat că nu trebuie să învățăm nimic. Trebuie să știm să ne strecurăm. Să mințim, să trișăm, să spunem una și să facem alta. Pandemia ne-a făcut o radiografie cumplită și, dincolo de toate celelalte repere, suntem îngenuncheați economic. Statul e slab, iar oamenii-cheie sunt slabi. Am trăit exodul muncitorilor, al medicilor și al creierelor, ce credeți că vor face tinerii când se vor vedea lipsiți de resurse și de perspective? Vor migra cu și mai mare îndârjire. Iar noi, părinții lor, le vom spune: plecați, că aici nu mai e rost de nimic!

Se spune că speranța moare ultima. Pare că nu mai e mult și vom căuta bomboane pentru a-i face coliva. Dacă vom avea cu ce să le cumpărăm!…

Ultimele stiri

Condiția pusă de Mirel Rădoi pentru a semna cu Universitatea Craiova

Universitatea Craiova vrea să-l demită pe antrenorul Laszlo Balint (43 de ani), chiar dacă “alb-albaștrii” au câștigat derby-ul Olteniei,...

Mai multe articole din aceeasi categorie