joi, iunie 13, 2024
24 C
Craiova

Noi tensiuni în vecinătatea sudică a României! Ce spun analiștii

Noi tensiuni în vecinătatea sudică a României. Evoluțiile politice din Balcani adaugă o nouă dimensiune contextului regional de securitate, cu posibile implicaţii pentru România, susțin analiștii în domeniu.

Aceștia au în vedere relațiile dificile dintre Macedonia de Nord și vecinii săi, Bulgaria și Grecia, după câștigarea alegerilor de opoziția naționalistă de la Skopje. Analiștii consideră că amplificarea tensiunilor în Balcani, în contextul deja dificil al relațiilor dintre Serbia și Kosovo, ar putea pune presiune pe autoritățile de la București, care urmăresc o integrare accelerată a Balcanilor de Vest și a vecinătății estice în Uniunea Europeană.

Mai mult, consolidarea naționalismului în state candidate la UE, precum Macedonia de Nord, alimentează retorica rusă în regiune. Asta ar putea adânci și mai mult, cred specialiștii, preocupările de securitate, în special în ceea ce privește acțiunile hibride ale Rusiei, și ar putea afecta România, mai ales în cadrul multiplelor runde de alegeri din 2024.

Citește și: Cum ar putea arăta Parlamentul European, după alegerile din iunie. Vezi toate procentele

Ultimele stiri

13 iunie – Ziua Eroilor și Înălțarea Domnului

La 13 iunie 2024, odată cu sărbătoarea creştină a Înălţării Domnului, la 40 de zile de la Sfintele Paşti,...

Mai multe articole din aceeasi categorie