joi, februarie 25, 2021
4.8 C
Craiova

Nou contract pentru 300 de milioane de doze de vaccin Moderna

Comisia Europeană a aprobat un al doilea contract cu compania farmaceutică Moderna, care prevede o achiziție suplimentară de 300 de milioane de doze (150 milioane în 2021 și o opțiune de a achiziționa încă 150 de milioane în 2022) în numele tuturor statelor membre ale UE. Noul contract permite, de asemenea, statelor membre să doneze dozele lor de vaccin țărilor cu venituri mici și medii sau să le redirecționeze către alte țări europene.

Contractul semnat cu Moderna vine în completarea portofoliului larg de vaccinuri care urmează să fie produse în Europa, unde sunt incluse contractele deja semnate cu BioNTech/Pfizer, AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutica NV, Curevac și Moderna.

Acest portofoliu diversificat de vaccinuri asigură faptul că Europa va avea acces la 2,6 miliarde de doze de îndată ce vaccinurile se vor dovedi a fi sigure și eficace.

Comisia a acordat o autorizație de introducere pe piață condiționată pentru vaccinul dezvoltat de BioNTech și Pfizer la 21 decembrie 2020, Moderna la 6 ianuarie 2021 și AstraZeneca la 29 ianuarie 2021.

Vaccinul produs de Moderna se bazează pe ARN mesager (mARN) cu rol fundamental în biologie, transferând instrucțiunile de la ADN la aparatul celular responsabil cu producerea proteinelor. În cazul unui vaccin mARN, aceste instrucțiuni produc fragmente inofensive ale virusului, pe care organismul uman le utilizează pentru a produce un răspuns imunitar capabil să prevină sau să combată o anumită boală.

Atunci când unei persoane i se administrează vaccinul, celulele sale „citesc” instrucțiunile genetice și produc o proteină virală de suprafață – o proteină aflată pe suprafața exterioară a virusului pe care acesta o utilizează pentru a pătrunde în celulele organismului și a cauza boala. Sistemul imunitar al persoanei va trata apoi această proteină ca fiind străină și va produce mijloace naturale de apărare – anticorpi și celule T – împotriva ei.

Comisia Europeană a luat decizia de a sprijini acest vaccin pe baza unei evaluări științifice temeinice, a tehnologiei utilizate, a experienței companiilor în dezvoltarea de vaccinuri și a capacității lor de producție pentru a aproviziona întreaga UE, precum și a capacității lor de a dezvolta eventual un vaccin împotriva variantelor de coronavirus.

Ultimele stiri

Crește numărul infectărilor cu Covid-19 în rândul copiilor

Analiza de situație privind evoluția epidemiei publicată ieri de Institutul Național de Sănătate Publică arată  o tendință de creștere...

Mai multe articole din aceeasi categorie