marți, mai 18, 2021
13 C
Craiova

Noutăți în activitatea de vaccinare împotriva SARS-CoV-2

Valeriu Gheorghiță, președintele Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 (CNCAV) a anunțat ieri că, în perioada următoare, vor fi  implementate o serie de modificări pentru îmbunătățirea activității de vaccinare.

Va exista posibilitatea de programarea telefonică, tot prin intermediul operatorului de call-center, iar persoana respectivă se va programa direct, fără să existe nevoia creării unui cont în platformă.

O altă modalitate este ca persoana respectivă, sau mai multe, să se programeze direct la centrul de vaccinare. Sunt persoane din mediul rural care se pot deplasa la un centru de vaccinare și se trec pe listă exact în respectivul centru și se va stabili ziua în care să se prezinte pentru vaccinare.

Noi modalități de vaccinare – centre mobile în Mehedinți

Urmează vaccinarea prin intermediul medicilor de familie, al centrelor de vaccinare mobile și a echipelor mobile.

De azi, 21 aprilie 2021, începe activitatea de vaccinare prin centrele mobile și, de asemenea, prin sprijinul echipelor mobile, în județele Arad, Bacău, Constanța, Ilfov, Maramureș, Mehedinți, Sibiu. De asemenea, au fost stabilite o serie de criterii de organizare a activității de vaccinare șiprin intermediul operatorilor economici, operatorii privați. Este vorba de angajații proprii și membrii familiei acestora, vorbim de cele trei tipuri de vaccinuri disponibile, nu vorbim doar de un vaccin disponibil.

Pentru centrele mobile se va distribui pentru moment vaccin de la compania Moderna, pe bază de ARN mesager, stabil la temperaturi+2 – +8 grade Celsius pentru 30 de zile. Urmează finalizarea detaliior organizatorice pentru activittatea de vaccinare în spitalele non-COVID, în care sunt internați pacienți cu boli cronice.

Pe de altă parte, s-a realizat creșterea numărului de persoane care se vaccinează pe flux, la cabinetele cu Pfizer, de la 72 la 84 de persoane.

În prezent sunt 992 de centre de vaccinare pe toate tipurile de vaccinuri, cumulând un total de 1.476 de fluxuri. Acestea, la capacitate maximă, aigură un număr de peste 140.000 de persoane care ar putea fi vaccinate în condiții de ocupare maximală a locurilor din centrele de vaccinare.

Vaccinări-maraton

De asemenea, există o serie de demersuri, la nivel județean, cum este proiectul de la Timișoara, de la Timiș, de maraton al vaccinării pentru trei zile, în care se pot programa în vederea vaccinării un număr foarte mare de persoane, cu sprijinul corpului medical, prin acțiuni de voluntariat. Acest tip de demersuri urmează să fie replicate la nivel național, în mod deosebit în marile centre universitare, unde există universități de medicină și farmacie, tocmai pentru a avea la dispoziție resursa umană necesară: studenți voluntari la medicină, medici rezidenți, prin suportul și sprijinul autorităților locale și al universităților de medicină și farmacie.

Vaccinare în parcare

Urmează ca centrele de tip Drive-Thru urmează să fie operaționalizate. Chiar la sfârșitul acestei săptămâni, în Deva, județul Hunedoara, va fi primul centru de tip Drive-Thru din România, care va avea activitate de vaccinare. Urmează și alte municipii și județe care vor organiza astfel de activități, cum ar fi municipiul București, de săptămâna viitoare.

Trecem la al doilea capitol legat de lista de așteptare. În momentul de față, avem un număr de peste 204.000 de persoane înscrise pe lista de așteptare. Procentul celor care se află în momentul de față pe lista de așteptare este, din populația generală, de pildă, este de peste 89%, ceea ce înseamnă că, până la acest moment, din toate persoanele care se aflau în lista de așteptare, au fost notificate cu prioritate, în mod deosebit:

 • persoanele vulnerabile,
 • persoanele cu boli cronice,
 • persoanele vârstnice,
 • persoanele care erau aferente etapei 1 de vaccinare
 • persoanele care deservesc activități esenț

Așadar, principala categorie de persoane care la acest moment se regăsește pe lista de așteptare face parte din populația generală.

Topul celor șase județe care au cele mai multe persoane pe lista de așteptare:

 • Bucureşti – 66.000 de persoane, săptămâna trecută erau peste 120.000 de persoane pe lista de așteptare;
 • Cluj – peste 29.000 de persoane,
 • Mureș – peste 11.000,
 • Prahova, peste 11.000,
 • Brașov – peste 9.000 de persoane,
 • Ilfov – peste 8.600 de persoane.

De la începutul modalității de programare prin lista de așteptare și de la momentul la care au început notificările, din 15 martie până la acest moment au fost notificate peste 1.488.000 de persoane și au fost deja programate peste 943.000 de persoane. În ultimele 24 de ore au fost peste 20.000 de persoane care s-au înscris în lista de așteptare; au fost notificate peste 71.000 de persoane și programate 53.815 persoane.

În funcție de tipul de vaccin, în prezent centrele de vaccinare active organizate astfel :

 • Pfizer – 643 de centre, cu 1.018 fluxuri active;
 • Moderna – 131 de centre, cu 159 de fluxuri,
 • AstraZeneca – 218 centre, cu 299 de fluxuri.

În prezent  1.466.133 de persoane sunt programate în centrele de vaccinare, pe toate cele trei tipuri de vaccinuri, atât pentru doza 1, cât și pentru doza 2.

Programările pe tipuri de vaccin:

 • în centre Pfizer sunt în total 947.389 persoane programate, din care 394.234 pentru doza 1,
 • în centrele Moderna sunt 210.709 persoane programate, din care 42.498 pentru doza 1,
 • în centrele AstraZeneca sunt 308.035 de persoane, din care 7.015 pentru doza 1.

Peste 2,6 milioane de persoane vaccinate

În ceea ce privește bilanțul campaniei de vaccinare, în total, începând cu data de 27 decembrie și până în prezent au fost vaccinate 2.675.872 de persoane, din care cu doza unu – 1.044.763 de persoane, iar cu doza a doua – 1.631.109 persoane.

Reacțiile adverse

La nivel național, până în prezent au fost raportate 12.238 de cazuri de reacții adverse postvaccinale indezirabile, cu o rată de raportare de trei reacții adverse la 1.000 de doze administrate. De asemenea, în ultima săptămână, săptămâna 12-18 aprilie, au fost raportate un număr de 746 de reacții adverse – cu cel puțin 40% mai redus decât în săptămâna precedentă -, majoritatea fiind reacții raportate la Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale.

Vârsta medie a persoanelor care au raportat reacții adverse postvaccinale a fost de 37 de ani, iar 66% dintre persoanele care au raportat reacții adverse au fost persoane de sex feminin.

În funcție de severitatea manifestărilor, au fost raportate doar reacții clasificate ca nesevere, dar a fost raportat un caz de şoc anafilactic la o adolescentă de 16 ani din județul Maramureș, care a fost vaccinată la centrul de vaccinare din orașul Ulmeni.

Tânăra a intrat în șoc anafilactic după vaccinarea cu vaccinul Pfizer. S-a intervenit din punct de vedere medical, evoluția a fost foarte bună și persoana, în momentul de față, este acasă și se simte bine.

În ceea ce privește tipul reacțiilor adverse raportate:

 • 64% la nivelul locului de administrare, cu durere, disconfort, tumefacție, roșeață la locul injecției, stare de oboseală, febră și frison,
 • 36% dureri de cap, cefalee,
 • 33% dureri musculare și dureri articulare,
 • 15% reacții digestive.

Unele dintre persoanele au avut mai multe tipuri de reacții adverse.

Ultimele stiri

Dragnea, trimis în judecată în dosarul privind ceremonia lui Donald Trump

Procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată a lui Liviu Dragnea - pentru două fapte de trafic de influență...

Mai multe articole din aceeasi categorie