luni, iunie 21, 2021
26.9 C
Craiova

O nouă tentativă de furt de date prin mesaje pe telefon

Centrul Național de Răspuns la incidente de Securitate Cibernetică atrage atenția că a apărut o nouă campanie de tip phishing, de furt de date personale, prin care atacatori cibernetici trimit mesaje chipurile din partea Companiei Naţionale Poşta Română.

Atacatorii cibernetici se folosesc din nou de imaginea serviciilor de curierat, pentru a determina utilizatorii să furnizeze date cu caracter personal sau financiar.

În ultimele zile, echipa CERT-RO a primit notificări de la utilizatori din România care s-au trezit cu mesaje nesolicitate pe telefon, în care erau informați că ar urma să primească un pachet prin intermediul Poștei. Desigur, este vorba despre un atac de tip phishing, o încercare a atacatorilor de a extrage date personale de la utilizatori.

Față de această situație, CERT.RO are următoarele recomandări:

  1. Nu accesați link-uri din surse necunoscute.
  2. Verificați dacă site-ul pe care ați ajuns este un canal oficial de comunicare, și nu un site care arată asemănător.
  3. Nu furnizați date cu caracter personal, financiar sau date de autentificare la conturi, în urma accesării unor astfel de link-uri, din mesaje nesolicitate, venite din surse necunoscute.
  4. Fiți atenți la corectitudinea gramaticală și logica textului primit. De regulă, atacatorii folosesc instrumente de traducere automată, ceea ce face mesajul să sune forțat, nenatural, în limba română.
  5. Notificați echipa CERT-RO pe mail (alerts@cert.ro) sau la numărul de urgență 1911, atunci când întâlniți astfel de tentative.

 

Ultimele stiri

FC Viitorul și Farul Constanța au fuzionat

Gruparea de fotbal din Liga I FC Viitorul şi divizionara secundă Farul au fuzionat, echipa din primul eşalon urmând...

Mai multe articole din aceeasi categorie