joi, iunie 13, 2024
24 C
Craiova

O publicație americană anunță moartea lui Ion Mihai Pacepa

Publicația americană The Epoch Times anunță că Ion Mihai Pacepa, fost adjunct al serviciului de informații externe din perioada comunistă și „mâna dreaptă” a lui Nicolae Ceaușescu, ar fi încetat din viață, la 92 de ani.

Autorii alocă un amplu articol lui Pacepa și îl numesc chiar „unul dintre cei mai influenți oameni” ai secolului 20.

Redăm articolul din Epoch Times:

„În 2017, Christopher Monckton, al treilea vicontele Monckton din Brenchley și fost consilier al prim-ministrului britanic Margaret Thatcher, l-a numit pe locotenentul general Ion Mihai Pacepa „cel mai influent om al secolului al XX-lea și, probabil, începutul celui al XXI-lea”.

El a fost omul care a tras cortina pentru a dezvălui dezinformarea din blocul sovietic. Din păcate, pentru majoritatea oamenilor, Pacepa și munca sa au rămas necunoscute.

În primele ore ale dimineții din 14 februarie 2021, COVID-19 a realizat ceea ce o recompensă de 2 milioane de dolari și două echipe separate de asasini sponsorizați de România nu au putut. Ion Mihai Pacepa, „Mike” celor care l-au cunoscut, a fost chemat acasă la răsplata sa veșnică.

Pacepa s-a născut la București în 1928. A studiat chimie industrială la Universitatea Politehnica din București, dar înainte de absolvire a fost recrutat în agenția de poliție secretă a Republicii Socialiste România, Securitatea. A fost inițial repartizat în departamentul de contrasabotaj al Securității. În 1955, a fost transferat la Serviciul de Informații Externe.

Pacepa a fost numit șef al stației de informații românești din Frankfurt, Germania de Vest, în 1957. Doi ani mai târziu, a fost numit șef al noului departament de spionaj industrial al României și a ocupat această funcție până când a trecut în Vest. Începând din 1972, a fost și șef adjunct al serviciilor de informații externe românești, consilier pentru dezvoltare industrială și tehnologică, precum și mâna dreaptă a liderului României comuniste Nicolae Ceaușescu.

Cel mai înalt oficial al blocului sovietic care a trecut vreodată în Occident

În noul său rol, Pacepa a trăit în fruntea ordinii mondiale comuniste. A călătorit pe glob. Se cunoștea și socializa cu Nikita Hrușciov, Mao Zedong, Fidel Castro și, bineînțeles, cu Ceaușescu. A întâlnit lideri occidentali, inclusiv președintele Jimmy Carter.

Cu toate acestea, în 1978, și-a riscat viața pentru a-și lăsa în urmă poziția în vârful lumii sovietice / comuniste și a veni în Statele Unite. A devenit misiunea sa să avertizeze Occidentul despre opresiunea  socialismului și comunismului. El a fost și rămâne cel mai înalt oficial al blocului sovietic care a trecut vreodată în Occident.

La început, președintele Carter nu l-a crezut pe Pacepa și a dorit să-l întoarcă pe dezertor în România – ar fi însemnat condamnarea la moarte. Propria dezinformare a lui Pacepa l-a păcălit pe președintele SUA să creadă că Ceaușescu este un aliat de încredere, iar acum Pacepa a prezentat o imagine foarte diferită.

Informații exploatate, contribuție „unică”

În cele din urmă, CIA l-a convins pe Carter de bună-credința lui Pacepa, iar agențiile de informații occidentale au exploatat informațiile neprețuite pe care le-a furnizat. Cea mai importantă a fost explicația sa despre modul în care agenții sovietici au plantat dezinformări pentru a înșela și a submina credința în guvernele, liderii, istoria și instituțiile occidentale – în special în biserici. Când Pacepa a ajuns mai târziu cetățean al SUA, CIA i-a dat o scrisoare prin care îi mulțumea pentru „contribuția sa importantă și unică în SUA”.

Comando pentru asasinarea lui

În România, Ceaușescu a creat o unitate specială a Securității însărcinată cu asasinarea lui Pacepa. Dictatorul a pus, de asemenea, două recompense separate de 1 milion de dolari pe capul lui și l-a trimis pe infamul asasin „Carlos Șacalul” pentru a îndeplini sarcina, precum și o a doua echipă de asasini. S-au apropiat. Identitatea secretă a Pacepa a fost compromisă de două ori  și a trebuit să fie supus unei intervenții chirurgicale plastice și să-și reconstruiască viața alături de soția sa americană, agent CIA.

„Biblia” lui Pacepa

Pacepa și-a publicat în cele din urmă informațiile în cartea „Orizonturi roșii”, care a expus corupția și brutalitatea guvernului Ceaușescu și a lumii sovietice / comuniste. (Președintele Ronald Reagan a numit această carte „biblia pentru relațiile cu dictatorii”). A fost tradusă și introdusă ca marfă de contrabandă în România, unde a devenit un catalizator care îi motivează pe oameni să-și răstoarne guvernul. Nicolae și soția sa, Elena, au fost arestați, audiați, condamnați și executați pe probe, dintre care multe provin direct din acea carte.

Povești corectate

După ce a venit în Statele Unite, Pacepa și soția sa au trăit sub identități asumate, dar a continuat să scrie cărți și articole sub numele său real, inclusiv cartea din 2013, „Dezinformare: Fostul șef de spionaj dezvăluie strategii secrete pentru subminarea libertății, atacarea religiei, și Promovarea terorismului ”, la care am fost coautor. El a vrut să corecteze poveștile false pe care le crease când era influent în lumea informațiilor din blocul sovietic.

Printre cele mai importante piese de dezinformare pe care a vrut să le corecteze au fost că CIA se afla în spatele asasinării președintelui John F. Kennedy, că Papa Pius al XII-lea era pro-german în al doilea război mondial și că terorismul din Orientul Mijlociu era organic (mai degrabă decât format în interiorul Kremlinului). Mașinile de informații ale blocului sovietic cultivaseră toate aceste narațiuni false în timp ce Pacepa lucra în acea lume. Ultima sa carte, „Operațiunea Dragon: În interiorul războiului secret al Americii de la Kremlin” (co-autor de R. James Woolsey) tocmai a fost lansată de Encounter Books.

„Semințe” de neîncredere

„Flirtul” recent al Americii cu socialismul l-a preocupat foarte mult pe Pacepa. În calitate de șef al serviciilor de informații străine din România comunistă, a lucrat pentru a planta „semințe” de neîncredere în mintea americană cu privire la implicarea guvernului în războiul din Vietnam. El a menționat că acest tip de dezinformare se întâmplă din nou astăzi, cu „știri false” și tot felul de povești (uneori retrase ulterior) care au prezentat Statele Unite în cea mai slabă lumină posibilă.

Pacepa a vorbit adesea despre mass-media – mai exact, despre banii din spatele mass-media de știri. Pacepa s-a specializat în dezvoltarea poveștilor în acest mod când se afla în fruntea comunității de informații din blocul sovietic. El a ajutat la transformarea atitudinilor americane în problemele din anii 1960 și 1970. A recunoscut aceleași tehnici folosite astăzi, astfel încât mulți oameni au acum o viziune foarte negativă asupra guvernului lor, dar o viziune pozitivă asupra socialismului.

Pacepa a lăsat în urma sa o soție cu care era căsătorit de peste 40 de ani și pe fiica sa, adultă.

Despre autor:

Ronald J. Rychlak este profesor la catedra de Drept la Universitatea din Mississippi. Este autorul mai multor cărți, printre care „Hitler, războiul și papa”, „Dezinformarea” (co-autor cu Ion Mihai Pacepa) și „Persecuția și genocidul creștinilor din Orientul Mijlociu” (co-editată cu Jane Adolphe).

Chiar dacă americanii îl descriu drept erou, Pacepa a fost considerat de mulți drept un trădător. Cu atât mai mult cu cât informațiile pe care le-a pus la dispoziția agențiilor străine i-ar fi expus pe spionii români. Se spune că unii și-ar fi pierdut chiar viața în urma demersului lui Pacepa.

 

Ultimele stiri

CE SURPRIZĂ! „Zeița de la Montreal”, sfaturi pentru „tricolore” înainte de JO

Nadia Comăneci a ținut să le încurajeze personal pe fetele din lotul național de gimnastică înaintea competiției supreme de...

Mai multe articole din aceeasi categorie