vineri, iulie 1, 2022
38.4 C
Craiova

Oamenii își pierd răbdarea cu ONG-urile care apără urșii: tot mai multe victime

„Consecințele unui management cinegetic iresponsabil” se spune tot mai des în mediul online cu privire la urși. Animalele atacă zilnic oamenii, motiv pentru care sunt tot mai mulți cei care au început să își piardă răbdarea cu ONG-urile care susțin că luptă pentru protecția mediului.

„Mihai Cadar îl chema pe omul omorât de urs. Un om bun şi modest, un simplu cioban. Viața lui nu contează. Numele lui nu va fi cunoscut în România, nimeni nu se va revolta, nimeni nu va plânge. România ține cu ursul. Totul din cauza propagandei plătită cu bani grei, din afară, a ONG-ului Agent Green. De Arthur ştie toată Europa. De Mihai Cadar ştie doar fratele lui şi familia. Avea doar 26 ani. Un cioban, ce contează?”, a scris un internaut pe pagina sa de Facebook, adăugând și o fotografie cu victima.

Un alt bărbat, de 80 de ani, a fost de asmenea ucis de urs la Teleac, în judeţul Mureş, ieri. După cum anunţă directorul Salvamont Mureş, Robert Kovacs, este al doilea om omorât de urs în judeţ în acest an.

Probleme grave au și cei din Covasna. Un om a fost atacat de urs în urmă cu o lună.

Potrivit managerului Spitalului Judeţean de Urgenţă din Sfântu Gheorghe, bărbatul, în vârstă de 50 de ani, a fost adus la spital cu multiple muşcături şi zgârieturi în zona scalpului şi pe partea superioară a corpului, respectiv umeri, spate, în zona toracică şi abdominală.

Primarul din Sfântu Gheorghe a avut o reacție imediată: „Cred că este important să protejăm mediul natural şi urşii, dar viaţa oamenilor este cea mai importantă! Ştiu că atacurile urşilor sunt o problemă sensibilă pentru mulţi oameni, dar este nevoie de o acţiune decisivă şi nu trebuie să mai întârziem! În ciuda presiunii enorme, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Tanczos Barna, face eforturi pentru a permite uciderea animalelor periculoase. În România, vânarea de carnivore mari, cum ar fi urşii şi lupii, a fost interzisă în urmă cu 5 ani, iar oameni nevinovaţi plătesc preţul acestei decizii extreme! Această situaţie este acum de nesuportat şi trebuie găsită o soluţie la problema urşilor cât mai curând posibil, pentru că această situaţie a depăşit limita normalităţii, iar echilibrul dintre om şi vânatul mare periculos a fost rupt”, a afirmat Antal Arpad.

(Foto: Victima unui urs, sursa Ocolul Silvic Poiana Cerbului)

Agent Green: „Inteligența artificială e soluția”

În acest timp, cei de la Agent Green vin cu o propunere sofisticată: recunoașterea facială a urșilor…

„Probleme mari cu urșii au și japonezii. Dar, în timp ce la noi se vorbește doar de metoda brutală și definitivă a vânătorii pentru a ține populația sub control, japonezii și-a propus să utilizeze recunoașterea facială pentru identificarea urșilor agresivi. Ca și la noi, și în Japonia urșii se aventurează din ce în ce mai mult în zonele urbane și numărul de atacuri ale acestor periculoase mamifere sunt în creștere. Oficialitățile din orașul Shibetsu speră că inteligența artificială îi va ajuta la o mai bună gestionare a situației. Deși figurile de urs par foarte asemănătoare, există mici diferențe cum ar fi distanța dintre ochi și nas care permit tehnologiei de recunoaștere facială să-i identifice pe scandalagii.

Pentru ca sistemul să funcționeze, tehnologia necesită un minim de 30 fotografii ale feței fiecărui urs, luate din față. Lucrătorii de la Centrul de informații Shiretoko au plasat camere automate de-a lungul traseelor preferate de giganticele mamifere pentru a strânge datele necesare, dar până în prezent nu au reușit să adune suficiente imagini. Asta pentru că sunt puține șanse ca un urs să privească direct spre cameră. Însă echipa este perseverentă și speră că, în curând, va avea toate imaginile necesare”, precizează cei de la Agent Green.

Și ONG-ul Declic a inițiat o petiție prin care cere demiterea ministrului Mediului pentru că „tergiversează realizarea și aplicarea unui plan național de acțiune pentru salvarea speciei urs”.

OUG pentru intervenție

La începutul lunii, Ministerul Mediului a emis o Ordonanță de Urgență care prevede intervenția în cazul atacurilor urșilor. Potrivit documentului, intervenția în cazul urșilor care ajung în intravilanul localităților se face „gradual”, extragerea prin împușcare fiind meționată în cazul în care „siguranţa şi securitatea cetăţenilor sau a bunurilor sunt puse în pericol”.  De asemenea, urșii pot fi împușcați dacă „siguranţa şi securitatea membrilor echipei de intervenţie sunt puse în pericol”.

 

 

 

Ultimele stiri

Acuzații de delapidare la BRD: percheziții și în Olt, Gorj și Vâlcea

Polițiștii din Capitală fac percheziții în București și alte 12 județe într-un dosar în care este vizat un fond...

Mai multe articole din aceeasi categorie