duminică, mai 22, 2022
24.4 C
Craiova

Obsesia comunicării și goana după imagine a politicienilor

Autor: Tudor Artenie

De regulă, studiul comunicării începe cu o schemă desenată, numită după doi ingineri americani. Schema Shanonn-Weaver. Sunt definite „capetele” comunicării: emițător și receptor. Este descris canalul de comunicare, apoi mesajul. Și se vorbește despre codarea și decodarea mesajului. Astfel încât emițătorul să se facă înțeles, iar receptorul să priceapă. Există nenumărate coduri: limba vorbită sau scrisă, culorile, alfabetul Morse, gesturile etc.

În teoria comunicării se spune că definirea termenilor simplifică înțelegerea.

De exemplu, infecția cu noul coronavirus a căpătat nume – COVID-19. Odată definită boala, a căpătat nume pentru ca oamenii să știe care este subiectul. Pare complicat, nu-i așa? În realitate, lucrurile sunt mai simple. Cuvintele, gesturile, atitudinea – toate sunt resurse ale comunicării. Toate sunt informații pe care emițătorul le transmite receptorului pentru a se face înțeles. Și ca în toate „exercițiile” sociale, este nevoie de onestitate și bun-simț. Regulile de politețe se înscriu în acest pachet bazat pe bun-simț.

Lucrurile se complică când politicienii intră în hora comunicării.

Nu mi-am propus să țin un curs de comunicare aici. Dar am avut nevoie de această scurtă introducere ca să atrag atenția asupra unei maladii a comunicării. Maladie care i-a atins pe mulți dintre politicienii noștri, indiferent de faptul că sunt la guvernare sau în opoziție. Și care se întinde ca o epidemie: obsesia pentru ei înșiși!

E bine că vor să comunice, e mai puțin bine că nu sunt sinceri!

Politicienii (nu toți, dar mulți) au înțeles că trebuie să fie cunoscuți. Că au nevoie de notorietate pentru a fi aleși. Notorietatea merge mână în mână cu încrederea. Sunt reguli ale comunicării care înlesnesc creșterea notorietății și încrederii. De multe ori, acești politicieni angajează consultanți cu expertiză în comunicare pentru a parcurge cât mai repede drumul de la „necunoscut” la „cunoscut și de încredere”. Campaniile electorale sunt cele mai acute astfel de manifestări din domeniul comunicării. Dar politicienii noștri presupun că de a doua zi începe o nouă campanie, iar manifestările continuă. Nu în același ritm acut, dar continuă. Ca și cum imaginea ține loc de fapte!

Comunicarea fără conținut ține de o clasă politică slabă. Și invers.

Dacă e să facem o diagnoză a comunicării politicienilor noștri, descoperim epidemia despre care vorbeam mai devreme. Obsesia pentru propria persoană. Când americanii au constatat că e bine ca viitorii președinți să zâmbească sau să ridice câte un copil în brațe, au introdus aceste lucruri în arsenalul de campanie electorală. Zâmbetul și dragostea pentru copii cresc capitalul de simpatie pentru candidați. Dar ei aveau în vedere oameni politici formați, care își cunoșteau doctrinele politice și aveau planuri pentru viitor. Doreau să facă ceva pentru țara lor și pentru popor. Iar în spatele zâmbetului era un om pregătit, instruit, cult.

La noi e de prea multe ori pe dos.

Obsedați de propria imagine, politicienii (repet, nu toți!) își susțin existența doar abuzând de regulile comunicării. Auzim frecvent că România are o clasă politică slabă. Situația dezvoltării noastre din toate punctele de vedere justifică această concluzie. Zona politică are trebui să fie izvorul bunăstării noastre. Dar pentru împlinirea unui astfel de statut, zona aceasta politică ar trebui să fie compusă de oameni capabili să conducă țara sau comunitățile spre bunăstare.

Ce vedem? Vedem politicieni foarte bogați care conduc sate și orașe sărace.

Politicieni bogați într-o țară săracă în comparație cu occidentul. Luând la bani mărunți viețile acestora, descoperim că sunt foarte mulți dintre ei fără substanță. Au absolvit facultăți private cu statut de „fabrici de diplome”. Nu au o meserie clară.

Nu vorbesc limbi străine și nu au repere culturale. Unii sunt chiar agramați.

Carierele lor sunt bazate pe fidelitatea arătată față de șefii lor politici. Nu și-ar găsi de lucru într-o companie din occident decât cu mare greutate și nu le-ar încredința nimeni funcții de conducere. Dacă sunt oameni de afaceri, descoperim că și-au construit firmele prin contracte cu statul. Și exemplele ar putea continua, dar mă întorc la știința comunicării care devine, iată, un suport exclusiv al obsesiei pentru propria imagine.

Ce e de făcut? Cum trecem de capcanele comunicării pregătite de politicieni?

O să spuneți că știați toate aceste lucruri. Așa o fi, dar dacă știați, de ce i-ați votat? Cum puteți deosebi un om valoros de unul găunos? Un prim-pas ar fi să le studiați cu atenție CV-urile. Nu sunt nici acestea întrutotul oneste, nu sunt nici suficiente pentru a arăta valoarea unui om. Dar după ce o faceți, gândiți-vă: dacă ați avea o firmă, l-ați angaja? Dacă da, în ce funcție? Sau puneți-vă o întrebare pe care mi-a inspirat-o o prietenă: v-ați lăsa copilul de un an timp de o oră cu vreunul dintre cei care vă cer votul? Urmăriți-le activitatea pe Facebook (toți au pagini de politicieni), dar puneți-le întrebări. Ei scriu pe Facebook ceea ce vreți voi să auziți. Comparați ce fac cu ce au promis în campaniile electorale și reamintiți-le promisiunile făcute.

Politicienii au nevoie de votul vostru!

Așa că cea mai bună soluție este să priviți cu rezerve discursul politicienilor. Să căutați cu atenție adevărul din spatele cuvintelor meșteșugite pe care vi le aruncă. Să căutați să vă informați din mai multe surse despre ce știu să facă și ce au făcut până au ajuns în situația de a vă cere votul. Citiți articolele din presă despre ei. Și pe cele care îi laudă, dar și pe acelea care îi critică. Iar când regulile de comportament dictate de pandemie vor dispărea, aflați când vor veni în campanie în satul sau în cartierul vostru și stați de vorbă cu ei. Veți putea astfel deosebi mult mai ușor grâul de neghină!

Ultimele stiri

Președintele Ungariei, Katalin Novak, face mișcare în centrul Clujului

Katalin Novak, președintele Ungariei, se află în vizită în România. Ea și-a început ziua cu un pic de mișcare...

Mai multe articole din aceeasi categorie