Obștea mafiei: procurorii au intrat în „regatul” lemnului din Peștișani

Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj a dispus reţinerea preventivă, pentru 24 de ore, a unui număr de şapte persoane implicate în infracțiuni din domeniul forestier în Peștișani. Printre acestea, un șef de ocol silvic – Ion Tăerel, șeful Ocolului Silvic Tismana și inginerul Tiberiu Nicolae Logăscu, angajat al Ocolului Silvic „C. Brâncuși”. Cei șapte sunt cercetați pentru luare de mită, folosirea fără drept a marcajelor, instigare la tăiere nelegală de arbori etc. O listă lungă de infracțiuni din Codul penal.

Potrivit unui comunicat al Parchetului, „ancheta continuă, fiind condusă de către un procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj, cu sprijinul organelor de cercetare ale poliţiei judiciare din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie Gorj. În această cauză, care este una complexă, au fost efectuate de către organele de anchetă în perioada anterioară un număr de 22 de percheziţii domiciliare”.

Împărați peste 13.000 de hectare

Oamenii din Peștișani cunosc prea bine povestea pădurarilor. Practic, „Obștea” funcționa ca un stat în stat iar legăturile între angajați, instituțiile statului, societățile comerciale și chiar cetățeni se întind pe ani buni și păreau, cel puțin până ieri, imposibil de rupt. Din ce au povestit pentru euroolteniainfo.com oamenii din Peștișani, acest grup care forma obștea și care administrează o întindere de 13.000 de hectare, e format din oameni foarte bogați, pe care nu i-a deranjat absolut nimeni în ultimii ani. De exemplu, inginerul silvic Tiberiu Logăscu, reținut și el, a reușit sa își renoveze 3 case, să își ridice una nouă, să îi plătească ratele la apartamentul din București surorii sale și să se plimbe cu mașini de lux, inclusiv un BMW serie 7 . Mai mult, era client fidel al unor cluburi, unde cheltuia sume dubios de mari. Toate acestea l-au adus în atenția autorităților. Cum să faci toate acestea dintr-un salariu de inginer? Mai mult, mama sa este președinta comisiei de cenzori de la Obște.

Potrivit raportului de activitate, obștea a realizat în 2019 venituri de 11.397.358 lei, adică aproximativ 2,4 milioane de euro. Aceștia sunt însă banii „albi”. Oamenii spun că suma e dublă, dar nu apare nicăieri, fiind bani negri.

Tiberiu Logăscu

Cu marca în buzunar, noaptea

Dosarul care a intrat acum într-o nouă fază nu este însă nou. S-au mai făcut sesizări și s-a tot cercetat. Documentarea a fost de durată. Pentru a se ajunge la reținerile de ieri, a fost nevoie de supraveghere. Așa s-a aflat că o serie de angajați ai ocoalelor silvice aveau în curte câte o camionetă cu care transportau lemn. Ei plecau la drum cu aviz de însoțire a mărfii, dar fără facturi sau chitanțe. Vindeau lemnul prin localitățile mici din Oltenia și încasau banii. Poliția nu confisca marfa, pentru că avea aviz. Dar nimeni nu întreba de facturi. În acest moment, procurorul analizează fiecare aviz în parte și îi va lua la întrebări pentru fiecare drum făcut. Oamenii spun că în acest dosar vor fi zeci de arestări. Mai mult, poliția a inventariat cioatele din păduri, în ultima perioadă. Au văzut că nu sunt marcate foarte multe. Cum-necum, cei din grup au aflat de această acțiune și au încercat să acopere câte ceva. Duminică noaptea, unul din cei reținuți a fost prins când cobora din pădure cu marca la el. Chestie absolut interzisă. Marca este ca o armă, ne explică oamenii. Sau ca ștampila din secția de vot – nu ai voie să umbli cu ea. Nici atât duminica. Nu ai voie să o iei din sediu fără să notezi și să semnezi ca ai luat-o și apoi că ai adus-o înapoi.

De aceea, printre acuzații se numără și folosirea fără drept a instrumentelor speciale de marcat în formă continuată. Pe raza pădurilor controlate de obște sunt și camere de supraveghere. Dar acestea mai mult se strică. Oamenii sunt siguri că până și firma care se ocupa de mentenanța acestora a fost mituită, altfel nu își explică: cum e posibil să nu funcționeze, când ei intră și taie copaci nemarcați și pleacă cu ei? În condițiile în care un bătrânel care duce  câteva vreascuri e prins imediat?

Un șef cu ambiție

Poenaru Ion este șeful cel mare al Obștei.

Povestea sa pare demnă de un roman: fost șef de stație PECO, a fost bănuit prin anii 90 că are legătură cu dispariția misterioasă a unor vagoane de combustibil, problemă care a rămas însă în coadă de pește și nimeni nu a pățit nimic. Ulterior, a mai avut de-a face cu justiția din cauza unui scandal în familie: cumnata i-a făcut plângere pentru că a amenințat-o cu moartea. S-a ales cu dosar penal, fapt ce îi interzicea, teoretic, să candideze la șefia obștei. Dar el nu s-a împiedicat de acest detaliu și a dat declarație pe propria răspundere că n-are nicun dosar penal. Prin urmare, conduce imperiul forestier din 2008. În ultimul raport de activitate, cel pe 2019, el anunță nu doar ce au făcut până acum, ci și ce planuri de viitor au: să construiască stâne, să achiziționeze fructe de pădure, să ia fonduri europene pentru drumuri etc. Povești minunate.

Și, desigur, politică

Mâna sa dreaptă, și membru în Consiliul de Administrație al Obștei este Ilie Fuiorea, nimeni altul decât cel care a candidat pe 27 septembrie la Primăria Peștișani din partea PNL.

De altfel, Tiberiu Logăscu, unul dintre cei reținuți, a fost ales consilier local al liberalilor. Mai mult, șeful obștei l-a pus pe lista de consilieri locali ai PNL și pe fiul său, o adevărată beizadea de Peștișani: Ion Laurențiu Poenaru.

Tata împărat, fiul prinț

Cine vrea să afle ce avere are candidatul Poenaru la Consiliul Local Peștișani, o simplă comună din Gorj, va fi uimit! Fiul lui Ion Poenaru a fost angajat al Primăriei Rovinari, în postul de consilier asistent, iar la capitolul avere  le dă clasă chiar și unor miniștri: are 9 terenuri în Peștișani și Bălești, un apartament în București, două adăposturi de animale, două autoturisme și aproximativ 310.000 de lei, în mai multe conturi. Poenaru junior a acumulat și 20.000 de lei, venituri salariale de la două societăți comerciale, 8.000 de lei, chiria pentru apartamentul din Capitală, alți 15.000 de lei din pariuri sportive și 72.000 de lei din subvenții de la APIA. El a fost pus pe un loc teoretic neeligibil, dar oamenii spun că acesta nu e un impediment: cei din fața lui vor descoperi că au alte priorități și îi vor lăsa lui onoarea de a fi consilier local. O altă certitudine a oamenilor din Peștișani este că tot acest dosar este „de imagine”, pentru că vin alegerile parlamentare și că de fapt nu se va schimba nimic.

Articole asemanatoare