joi, iunie 13, 2024
24 C
Craiova

OLT: Criza de forță de muncă se menține. Angajator, la Bursa locurilor de muncă: „Cei mai mulți trec să le completăm acele bilețele”

Puțini sunt angajatorii care au găsit, în cadrul Bursei locurilor de muncă, persoane interesate pentru toate locurile de muncă vacante. AJOFM Olt a organizat, la Slatina și Caracal, întâlniri ale angajatorilor cu persoane în căutarea unui loc de muncă, iar cifrele finale arată că, din nou, numărul celor selectați pentru interviu sau probă de lucru este mai mic decât numărul locurilor de muncă puse la bătaie.

AJOFM Olt a contactat în vederea participării la „Bursa generală a locurilor de muncă” 110 agenți economici. Mai puțin de jumătate dintre aceștia și-au și trimis reprezentanți, însă cele 51 firme participante au anunțat 771 locuri de muncă vacante. La finalul evenimentului, doar 402 persoane au fost înscrise pe listă în vederea contactării ulterioare pentru interviu sau probă de lucru, în ciuda unei participări numeroase (810 persoane au participat la bursă).

„Ne puneți și nouă ștampila?”

La evenimentul organizat, la Slatina, în foaierul Casei de Cultură a Sindicatelor, au participat sute de persoane aflate în căutarea unui loc de muncă. Organizatorii au permis accesul în etape, astfel încât să nu creeze îmbulzeală. Cei mai mulți dintre șomerii care s-au grăbit să ajungă printre primii au avut un singur scop: să obțină pe bilețelul dat de reprezentanții AJOFM trei ștampile, de la trei angajatori care confirmă astfel că respectivul șomer nu are calificarea necesară ocupării posturilor cu care firma s-a prezentat la bursă. Cu cele trei ștampile, șomerii s-au asigurat că pot încasa în continuare indemnizația de șomaj.

„Ne puneți și nouă ștampila?” a fost întrebarea care s-a pus cel mai des. Angajatorii care au participat pentru prima dată la acest eveniment au fost chiar luați prin surprindere. „Nici nu am înțeles ce vor, la început. Noi n-am știut de treaba asta, nici nu am ștampila la mine”, a explicat reprezentantul unei firme.

Angajatorii care participă de ani de zile la bursă i-au remarcat în schimb imediat. La final chiar s-au arătat dezamăgiți de faptul că nu au reușit să găsească lucrători. „Cei mai mulți trec să le completăm acele bilețele, n-au treabă cu oferta noastră”, a constatat reprezentantul unei firme.

De ce nu sunt interesați șomerii de angajare

Șomerii care mai au dreptul la indemnizația de șomaj au și motivat de ce nu sunt interesați să se angajeze. Mulți au spus că nu locuiesc aproape de oraș și cheltuie mult pe navetă, alții că s-au săturat de lucru în schimburi (iar multe locuri de muncă disponibile sunt în industrie, unde se lucrează în schimburi), iar cei mai mulți – că sunt nemulțumiți de faptul că angajatorii oferă salarii foarte mici, de obicei salariul minim sau foarte puțin peste.

Tinerii care peste puțin timp vor absolvi liceul sau școala profesională (profesorii diriginți de la mai multe școli din Slatina au participat cu elevii la bursă) au fost informați, tot în cadrul bursei, de către reprezentanții AJOFM Olt despre drepturile de care beneficiază dacă au grijă să se înregistreze în termenul stabilit de lege ca persoane aflate în căutarea unui loc de muncă.

Ultimele stiri

CE SURPRIZĂ! „Zeița de la Montreal”, sfaturi pentru „tricolore” înainte de JO

Nadia Comăneci a ținut să le încurajeze personal pe fetele din lotul național de gimnastică înaintea competiției supreme de...

Mai multe articole din aceeasi categorie