Oltenia calca apasat pe urmele Bucurestiului! Mall Vitan, Plaza Mall, AFI Palace, Mega Mall, Park Lake sunt centrele comerciale de zeci de mii de metri patrati care strang sute de mii de bucuresteni saptamana de saptamana. Oltenia nu a ramas in urma si, din 2017, are 5 mall-uri la un nivel comparabil cu cele din Capitala: Electroputere Parc in Craiova, River Plazza si Shopping City Ramnicu Valcea, Shopping City Targu Jiu si Shopping City Drobtea Turnu Severin.
Craiova are un centru comercial de 45.000 de metri patrati!
Primul mall deschis in Craiova a fost in anul 2011 si a reprezentat o investitie asteptata multi ani.
Electroputere Parc este amplasat in partea centrala a Craiovei. Mall-ul detine o galerie comerciala cu o suprafata inchiriabila de 28.000 mp si un hipermarket Auchan, care detine spatiul de 15.000 mp. Electroputere Parc pune la dispozitia clientilor un mix bogat de magazine, branduri si retaileri nationali si internationali.
Catinvest extinde Electroputere Parc
Grupul francez de real estate Catinvest anunta extinderea cu 9.200 de metri patrati a Electroputere Parc. Totodata, grupul a inceput constructia unei cladiri independente care va oferi 12.000 de metri patrati de spatii comerciale, aproximativ 15.000 de metri patrati de birouri de clasa A si peste 700 de locuri de parcare subterane.
Desi centrul comercial se bucura de un numar mare de clienti veniti din oras si din imprejurimile Craiovei, vrem sa mentionam faptul ca orasul este departe de ceea ce se intampla in orasele capitala de regiune precum Iasi, Cluj Napoca sau Timisoara.
Brandurile mari in aceasta industrie precum Iulius Mall n-au avut curajul sa vina sa investeasca in Oltenia sau poate nu au fost primite de autoritati, astfel ca o analiza a ce s-a intamplat si ce va urma este binevenita.
Mall in locul unei fabrici de lemne aflate in ruina
Primul mall deschis in Valcea a fost River Plazza , centru comercial care i-a cuerit de la inceput pe valceni. Desi de dimensiuni mai mici, River Plazza a reprezentat un succes. A urmat Shopping City care are dimensiuni mult mai mari si deja se bucura de prezenta mai multor branduri in zona.
Pe locul in care a fost edificat mall-ul Shopping City Ramnicu Valcea, o investitie de 40 de milioane de euro a sud-africanilor de la NEPI Rockcastle, a functionat, pana in anul 1948, o fabrica de mobila privata.
Nationalizata de regimul comunist, unitatea de productie s-a transformat in Combinatul de Prelucrare a Lemnului (CPL), in care lucrau, in anii 1980, aproximativ 1.000 de angajati. Dupa caderea regimului comunist, in decembrie 1989, fabrica a devenit o ruina.
“Shopping City Ramnicu Valcea este primul pas dintr-o serie mai ampla. Avem in plan sa finalizam anumite proiecte din interiorul centrului comercial si vrem sa ne extindem cu un parc de retail pentru a trasforma Ramnicu Valcea intr-un centru regional. Decizia de a dezvolta acest mall a fost luata acum trei-patru ani, pentru ca Ramnicu Valcea poate fi un pol de atractie pentru intreaga regiune. Studiile noastre arata ca Ramnicu Valcea se afla intr-o zona care se va dezvolta in continuare”, spune Sebastian Mahu, head of asset management in cadrul NEPI Rockcastle.
Targu Jiu are Shopping City din 2014
Acelasi fond de investitii sud-african are o investitie de 30 milioane de euro in Targu Jiu, unde inca din 2014 au deschis centrul comercial Shopping City Târgu-Jiu.
NEPI are în dezvoltare în România investiţii de peste 460 de milioane de euro, în proiecte noi sau în extensii de proiecte existente, suprafaţa totală închiriabilă la finalizare fiind estimată la peste 250.000 metri pătraţi.
Shopping City Drobeta sau cum se impaca somajul cu Mallul
Drobeta Turnu Severin se bucura de prezenta unui centru comercial de renume desi rata somajului este unua dintre cele mai mari din tara.
Sunt spaţii pe care oamenii le-au vizitat mai mult din curiozitate în ziua inaugurării.
„Îmi pare bine că l-au deschis, dar ar fi bine şi nişte locuri de muncă până la urmă, ca să avem cu ce să venim să mâncăm aici.Păcat că nu avem şi industrie pentru aşa centre ca să avem şi bani să ne putem permite sa gustăm din toate”, spun oamenii veniți la inaugurarea centrului comercial.
Judeţul Mehedinţi este pe locul al patrulea în ţară ca număr de şomeri, aşa că puterea de cumpărare în municipiu este mică. Dezvoltatorul mizează însă pe străini.
Judetul Olt este singurul din Oltenia fara Mall
Exista si un judet in Oltenia care nu beneficiaza inca de un centru commercial de amploare: Oltul. Resedinta de judet, Slatina, ramane singurul oras din Oltenia in care inca nu a fost facuta nici o investitie de acest fel. Autoritatile locale au declarat insa, in mai multe randuri, ca sunt in discutii cu mai multi investitori pentru realizarea unui proiect de amploare pe terenul fostei baze militare. Este o chestier de timp pana cand va aparea si aici mult asteptatul centru commercial.
Cu cele 5 malluri, Oltenia se situeaza destul de sus in ierarhia regiunilor in care mallurile au luat amploare. Chiar daca inca nu au multitudinea si diversitatea de branduri ale celor din Capitala, Timisoara sau Cluj, cele 4 centre comerciale ale Olteniei ofera locuitorilor majoritatea serviciilor dorite. Si chiar daca puterea de cumparare nu este una foarte ridicata, zecile de mii de client din fiecare saptamana care vin in mallurile din Craiova, ramnicu Valcea, Targu Jiu si Turnu Severin arata ca au avut un success deosebit.