Publicatie administrata editorial de Cristi Giambasu

Oltenia a sarbatorit ca niciodata Ziua de 1 Decembrie! Craiova, Slatina, Targu Jiu, Drobeta si Ramnicu Valcea le-au oferit la mii de olteni sansa de a se bucura cu adevarat de cei 100 de ani de Romania!

Ziua Nationala a fost sarbatorita cu mare fast in orasele importante ale Olteniei! Craiova, Targu Jiu, Drobeta, Slatina si Ramnicu Valcea au fost scena unor manifestari superbe care au pus cu adevarat in valoare sentimentul national.

2.000 de craioveni au asistat la parada

Peste două mii de craioveni au participat sâmbătă dimineață, în centrul orașului, la manifestările dedicate Centenarului Marii Uniri, cel mai apreciat moment fiind, ca în fiecare an, parade militară.

Manifestările au debutat cu o slujbă susţinută de un sobor de preoţi și au continuat cu discursurile susținute de prefectul județului Dolj – Narcis Purcărescu, președintele Consiliului Județean Dolj – Ion Prioteasa și primarul Craiovei – Mihail Genoiu.
Chiar dacă temperaturile de afară nu au fost chiar prietenoase, craiovenii au așteptat cuminți să se încheie nelipsita depunere de coroane pentru a putea admira parada militară, una deosebită în anul Centenarului. Astfel, cei prezenți au avut ocazia să urmărească 600 de militari de la unitățile specifice fiecărui tip de armă din Ministerul Apărării Naționale și angajați din sistemul național de siguranță, dar și defilarea de echipamente de tehnică militară, cu peste 65 de vehicule aparținând Ministerului Apărării Naționale, precum și celorlalte instituții din sistemul national de siguranță.

Un moment inedit pentru ceremonialul din Craiova l-a constituit defilarea a două plutoane echipate în ținute militare specifice celor două războaie mondiale din secolul XX, precum și a unui pluton de militari polonezi, care fac parte din cadrul Brigăzii Multinaționale Sud-Est, staționați în Bănie.

Slatina a avut ca oaspeti pe americanii de la Deveselu

In Slatina, la ora 10.00, au început manifestările dedicate zilei de 1 decembrie. Au participat oficialitățile județene, printre care se numără prefectul Silviu Neacșu, subprefectul Radu Ioniță, președintele consiliului județean Marius Oprescu, vicepreședintele consiliului județean Virgil Delureanu, primarul Slatinei, Emil Moț, cei doi viceprimari, parlamentarii de Olt, senatorul Siminica Mirea, senatorul Renică Diaconescu, deputatul Mihai Niță, deputat Marius Iancu, deputat Dan Ciocan, precum și numeroși directori de instituții din județul Olt.

Manifestările care au marcat ziua de 1 Decembrie au început cu o slujbă oficiată de o adunare de preoți, urmată de cuvintele prefectului Silviu Neacșu, care a punctat cât de important este să învățăm din istorie pentru un viitor mai bun. Evenimentul a continuat cu depunerea de coroane și flori la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza, cu parada militară, iar mai apoi cetățenii prezenți au mers pe Esplanadă, acolo unde s-au împărțit tradiționalele porții de fasole cu cârnați și vin fiert.

Printre slătineni și oameni din județ care și-au adus copiii să vadă defilarea, de remarcat este faptul că au participat câțiva delegați de la Baza NATO de la Deveselu.

Cetățenii s-au bucurat de un concert de muzică populară în finalul manifestărilor, ascultându-i cu drag pe cei din Ansamblul Folcloric ”Doina Oltului”, Claudia Ghițulescu, Dinu Iancu-Sălăjanu, dar și formația Ro-Mania, iar seara, începând cu ora 18.00, când primarul Emil Moț va inaugura luminițele speciale de sărbători, pe scenă va urca Fuego.

Parada spectaculoasa si concert Inna la Targu Jiu

1 Decembrie cu paradă și concert fabulos la Târgu Jiu. Târgujienii au avut anul acesta parte de o Zi Națională spectaculoasă, șirul evenimentelor puse la punct de autorități, mulțumind și pe cei mai pretențioși cetățeni. Seara s-a terminat cu aprinderea iluminatului ornamental, Inna încântând publicul înghețat cu melodiile ei.

După finalizarea evenimentelor de pe Calea București, o parte din participanți au mers direct la masa promisă de autorități. Peste 2000 de porții de fasole au fost împărțite celor care au îndurat frigul de dragul defilării. „E bună, merge la fix după frigul de afară. Știți cum e vorba românului, mâncarea la ceaun e mai gustoasă ca a de-a acasă!”, ne-a declarat nea Vasile. „Îmi place, în fiecare an am prins câte o porție, acum stătui puțin pe gânduri la ce frig e afară, dar, tot veni”, ne-a declarat un alt târgujian.

Pe seară târgujienii au fost așteptați la un concert de zile mari. Inna a urcat pe scena din Piața Prefecturii spre deliciul publicului. Alături de cântăreață pe scenă, la aprinderea iluminatului festiv, s-a aflat și olimpicul Ioan Giovani Popescu, care, a primit astfel aprecierea municipalității pentru rezultatele deosebite obținute la învățătură. În centru municipiului anul acesta autoritățile au instalat un brad natural de 18 metri care a fost împodobit și cu ajutorul copiilor din Tg-Jiu.

Prima parada desfasurata la Dobeta Turnu Severin

Sute de severineni, printre care foarte mulți copii, au îndurat frigul din prima zi de decembrie, pentru a asista la parada de Ziua Națională, desfășurată în municipiu. A fost cel mai spectaculos eveniment de acest tip din ultimii ani de la Severin, asta susţin cetăţenii care au fost prezenţi la frumosul eveniment.

Festivitățile de 1 Decembrie au început cu intonarea imnului național „Deșteaptă-te române”, momentul fiind urmat de o scurtă slujbă religioasă.

Spectatorii, printre care extrem de mulți copii, i-au aplaudat la scenă deschisă pe militarii, jandarmii, polițiștii şi pompieri, care au defilat cu maşinile din dotare. Mici și mari, oamenii au filmat și au făcut poze pe durata întregii parade. Cei mici au fost cei mai fericiți, fluturând stegulețe.

Manifestările dedicate Zilei Naționale a României, de la Drobeta Turnu-Severin, s-au încheiat, așa cum era deja obișnuit peste tot în țară, cu tradiționala iahnie de fasole. Lângă româneasca fasole la ceaun, municipalitatea a oferit severinenilor și câte doi cârnați, dar și un pahar de vin fiert. Oamenii s-au așezat la coadă, imediat după parada militară și au fost fericiți de porțiile primite.

Spectacolele închinate Centenarului Marii Uniri au continuat la Drobeta Turnu-Severin. Așa se face că severinenii prezenți, duminica seara, pe esplanada Crișan, au avut parte de un spectacol incendiar, oferit de Dacika Symphonic. Evenimentul de înaltă ținută culturală, în acorduri tribale, a făcut ca spectatorii să uite de frigul de afară.

Ministrul Tineretului si Sportului a fost prezent la Ramnicu Valcea

Ziua Națională a României, sărbătorită în fiecare an pe 1 decembrie, a fost celebrata și în Municipiul Râmnicu Vâlcea. Evenimentul a debutat la ora 10:00, la statuia Independenței din Râmnicu Vâlcea, cu salutul Drapelului de Luptă şi intonarea Imnului Naţional al României, ceremonia încheindu-se cu depunerea de coroane și jerbe de flori. A urmat apoi parada militară locală, pe bulevardul Calea lui Traian, trecând prin fața Muzeului de Istorie, alături de alte 30 de mijloace tehnice.

Au trecut, în convoi, mașini ale Jandarmeriei Vâlcea, Poliției vâlcene, ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență, dar și utilajul din dotarea Organizației Crucea Roșie Vâlcea. Menționăm că, la marcarea Centenarului, au luat parte și edili din alte localități învecinate, cum ar fi Adrian Cosac, primarul comunei Vlădești, dar și foarte mulți copii, unii participând alături de cadrele didactice – elevii de la CNI Matei Basarab, în frunte cu directorul Alina Vețeleanu, alții venind însoțiți de copii. Nu a contat din gerul de afară. Toți au fost încântați de defilarea cadrelor militare.
Nu a lipsit de la manifestare nici ministrul Tineretului și Sportului, Bogdan Matei, care a fost alături de oficialitățile locale și județene, la depunerea de coroane.

 

IMAGINI DE LA MANIFESTARILE DIN CELE 5 ORASE MARI ALE OLTENIEI IN GALERIA FOTO

 

Articole asemanatoare

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of