Publicatie administrata editorial de Cristi Giambasu

Oltenii cand se supara fac sa zboare porcii! Comuna din Dolj unde porcii au prins aripi si au zburat in…frigidere!

Pesta porcina a ajuns si in Judetul Dolj. Dupa ce au descoperit un focar in comuna Comanicea, autoritatile locale au venit cu medici, veterinari, jandarmi, politie si tot calabalacul sa sacrifice animalele oamenilor. Au dat insa de niste olteni indarjiti care nici nu au vrut sa auda si au fost si foarte creativi. Necrezand in promosiunile autoritatilor ca vor fi despagubiti, oltenii au facut porcii sa zboare. “Da, maica, au zburat porcii! Au prins aripi si au zburat in padure si in frigidere!”, a dezvaluit o localnica modul cum localnicii au reusit sa ramana cu carnea propriilor porci.

Localnicii recunosc că şi-au sacrificat animalele la adăpostul nopţii, înainte ca autorităţile să le intre în curţi şi să le ucidă pentru a evita răspândirea virusului pestei porcine, depistat aici marţi seară. Cei care nu au reuşit să le sacrifice au încercat să le ascundă, după cum susţin reprezentanţii DSVSA Dolj. La nivelul comunei Secu ar fi trebuit ucişi 94 de porci, iar acţiunea s-a finalizat cu 70 de animale eutanasiate. Pe hârtie.

Localnicii din satul doljean Comanicea – parte a comunei Secu – s-au facut foc si para in dimineata zilei de miercuri, cand au vazut ca vin echipele Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) sa le ucida porcii.

Nemultumiti, speriati si convinsi ca vor ramane atat fara animale, cat si fara banii, zeci de oameni s-au strans la intrarea in sat, hotarati sa nu-i lase pe medici sa intre. Oamenii erau revoltati din cauza ca in satul lor niste porci murisera in urma cu doua saptamani si de atunci nimeni nu pomenise macar despre pesta porcina africana (PPA).
Cum se face deci – se intrebau acum oamenii – ca s-a confirmat brusc boala asta necrutatoare, aparuta parca de nicaieri la Comanicea?

Ca să fie siguri că oltenii nu se opun – aşa cum s-a întâmplat miercuri – au adus cu ei peste 20 de jandarmi şi poliţişti. Dar când să înceapă operaţiunea, au găsit coteţele… goale.

Pentru că echipele trimise ştiau că trebuie să omoare aproape o sută de porci, în sat a început o amplă operaţiune de scotocire – în care s-a implicat chiar şi primarul.

Unii săteni au recunoscut cu jumătate de gură că, miercuri-noapte, după ce au reuşit să îi determine pe veterinari să plece din localitate – în zona s-a pornit “ignatul.

Într-un final, în localitate, veterinarii au găsit câţiva porci mici – fiecare de cel mult 10 kilograme.

Andrei Butaru, directorul DSV Dolj: “Am constatat când să intrăm în curţi ca se sacrificaseră din ele. Cei care le-au sacrificat nu avem ce să le facem pentru că oamenii spun: “Domnule, eu am sacrificat un animal sănătos, noi nu avem o dovadă a faptului că ei au sacrificat ieri sau alataieri.”

Viorel Tarei, viceprimarul comunei Secu: ”În localitate nu trebuie să rămână porc viu. Asta e ideea pentru că porcii vii transmit molima şi ca atare, porcii ăştia nu trebuie să fie vii.”

Pesta porcină africană a început să facă ravagii din iulie anul trecut. De atunci, boala s-a extins în peste 260 de localiti din 15 judeţe şi au fost sacrificaţi peste 350 mii de porci.

 

Articole asemanatoare

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of