Orban, reproșuri pe Transalpina: „Erați ministru când au început lucrările”

Premierul Ludovic Orban și ministrul Transporturilor, Lucian Bode, s-au aflat astăzi în Gorj și au inspectat lucrări făcute la DN 67 C – Transalpina. Bode a anunțat că, în acest an, din bugetul de întreținere al CNAIR s-au alocat 16 milioane de lei pentru acest drum. Din acești bani s-a turnat covor asfaltic pe 32 de kilometri, s-au montat parapeți și indicatoare. Sunt lucrări necesare, încadrate la „punerea în siguranță” a circulației.

Lucrări și materiale fictive, prejudiciu real

Transalpina este un drum blocat de ani mulți, din cauza unui dosar instrumentat de DNA. Concret, omul de afaceri Nelu Iordache, prin firma Romstrade, și Compania de Autostrăzi, prin Direcția Regională de Drumuri și Poduri Craiova, au încheiat contractul de modernizare a DN 67C-Transalpina într-o formă care producea pagube companiei, potrivit rechizitoriului DNA. Prejudiciul stabilit a fost evaluat la suma de 10 milioane de euro. Potrivit rechizitoriului, în perioada august 2009 – iunie 2010, în condițiile executarii lucrarilor de modernizare a drumului national DN 67 C Bengesti – Novaci – Ranca – Obarsia Lotrului – Sebes (Transalpina), pe o lungime de 184 de kilometri, in cadrul unui contract finantat de DRDP Craiova, mai multi angajati ai directiei au certificat si vizat, pentru a fi decontate, situatii de lucrari fictive sau neexecutate si materiale de constructii care figurau ca ar fi fost achizitionate.

În 2014, au fost trimiși cu toții în judecată. În ianuarie 2020, au fost cu toții achitați.

Orban: Sunt probleme juridice

Contractul cu Nelu Iordache a fost semnat chiar în timpul în care ministrul Transporturilor era actualul premier Ludovic Orban, adică în septembrie 2009.

De altfel, la conferința de presă de azi, de la Novaci, un jurnalist l-a întrebat pe Orban, după ce acesta a zis că speră să fie clarificate cât mai curând încurcăturile juridice: „Erați ministru al Transporturilor când au început lucrările… ”, la care Ludovic Orban a spus „Da… ”. „Și după atâta timp… nu vi se pare că… Nu e gata nici acum”, a continuat ziaristul. „Vom rezolva toate problemele…”, a spus Ludovic Orban.

Dan Vîlceanu critică PSD

Prezent și el cu delegația lui Ludovic Orban în Gorj, senatorul PNl Dan Vâlceanu a postat pe contul său de Facebook câteva cuvinte în care nu a ratat ocazia de a critica PSD.

„Premierul Ludovic Orban și ministrul Transporturilor, Lucian Bode, au venit astăzi în Gorj, la Novaci, de unde au pornit spre Transalpina, pentru verificarea unor lucrări și a stării drumului. În ultimii ani, PSD nu a investit nimic în întreținerea acestui drum important pentru Gorj și România.

De aceea, anul acesta Guvernul a alocat suma de 16, 3 milioane de lei pentru 32 de km de covor asfaltic, 10 mii de metri liniari de parapeți metalici și instalarea unor marcaje rutiere pe Transalpina. Mai sunt lucrări de efectuat pe Transalpina, însă știu că Guvernul înțelege importanța lui și va aloca fondurile necesare”, a scris Dan Vîlceanu.

Articole asemanatoare