vineri, noiembrie 27, 2020
-6 C
Craiova

Orban și Ciolacu – doi generali de mucava

Autor: Tudor ARTENIE

Ludovic Orban și Marcel Ciolacu sunt președinții celor mai mari partide politice din România. Acum, PNL e la putere (are guvernarea), iar PSD este într-un fel de opoziție (încă are majoritatea parlamentară). Dacă e să ne luăm după președintele țării, nepermis de părtinitor, un partid e foarte bun, iar celălalt e foarte rău. Dar, cu bune, cu rele și cu o pandemie în creștere, cele două partide mari au acceptat ideea de a-și disputa supremația prin alegerile ce vor avea loc la 6 decembrie.

Forțele politice conduse de „generalii” Orban și Ciolacu s-au aliniat înainte de bătălia electorală.

Se anunță o confruntare de zile mari. Săbiile sunt ascuțite, iar ura și încrâncenarea i-au desfigurat pe combatanți. Pare un fel de „meciul secolului”. Bătălia pentru locurile eligibile pe liste a fost un crâncenă. În interiorul fiecărui partid s-a dus o luptă fără menajamente, iar acum sunt aliniați la start oameni – noi și vechi – pregătiți cu tot ce trebuie pentru „războiul din noiembrie”.

Orban și Ciolacu luptă pentru maximizarea șanselor, partidele mici tânjesc după pragul de 5%.

PMP, ProRomânia și, mai nou, PER (un fel de cimitir al elefanților nedoriți de partidele mari) atacă pragul electoral. Dacă PMP pare oarecum „în cărți” (PNL își dorește un aliat mai mic, USR-PLUS nu este prima opțiune pentru liberali în cazul unei alianțe care să genereze un guvern stabil), ProRomânia și PER sunt într-o situație mai grea. Ecologiștii, chiar dacă nu vor face pragul electoral, vor lua voturi mai ales din stânga. Adică, de la PSD și ProRomânia.

USR-PLUS are de trecut un test greu.

Euforia europarlamentarelor, când au avut un scor mare pe țară, s-a stins demult. Victoriile din câteva mari orașe și ciudățenia de alianță de la București, cu Nicușor Dan câștigător al Primăriei Capitalei, nu pot ascunde scorul politic general, de sub 10%. După mai multe scandaluri la alcătuirea listelor și eliminarea unor nume grele, USR-PLUS trebuie să își dovedească sieși forță. Dar va fi greu, polarizarea PNL-PSD și lipsa de fundament ideologic vor afecta scorul alianței Barna-Cioloș. USR s-a autodefinit ca partid de dreapta, dar progresismul ține de stânga politică, iar sloganul „fără penali” nu înlocuiește un program de guvernare.

Cum arată România azi?

Câmpul politic e pregătit de război. Pandemia își face de cap, economia este „în cap”, iar viața de zi cu zi a oamenilor e tot mai grea. Perspectiva iernii apasă puternic pe fiecare dintre noi. Vor crește cheltuielile cu întreținerea, transportul va fi mai dificil, alimentele se scumpesc deja, nimic nu pare în regulă.

Poate că are dreptate președintele Iohannis, care cere clarificarea prin alegeri a forțelor din Parlament. Iar apoi a unui guvern legitim. Sigur, pe de-o parte, președintele, când cere acest lucru, recunoaște că guvernul PNL, instalat în urma unei moțiuni de cenzură, nu e tocmai legitim. Pe de altă parte, a forța alegerile acum, când pandemia a luat-o razna, pare prea mult. Și există și riscul ca erodarea PNL în caz de amânare a alegerilor să facă imposibilă revenirea liberalilor la guvernare. Dar nevoia de clarificare democratică este evidentă.

Partea urâtă a acestui tablou de toamnă este că nici Ludovic Orban, nici Marcel Ciolacu nu se ridică la înălțimea cerută de criza din România. Sunt destul de abili amândoi să gestioneze jocuri politicianiste, dar sunt sub nivelul momentului. Iar acest lucru se vede nu doar din declarațiile politice, ci din alcătuirea listelor pentru alegerile parlamentare. Numărul celor capabili să pună umărul la progresul României este mai mic decât numărul politrucilor.

Ce vor face Orban și Ciolacu? După ce se vor bate ca chiorii în această campanie, vor ajunge la concluzia euroatlantică și europeană că trebuie să facă ceva și pentru țară. Și e foarte posibil să-i vedem anul viitor la guvernare împreună. Ce ziceți?

Ultimele stiri

Calendar creștin ortodox: Sf. M. Mc. Iacob Persul

Acesta a trăit pe vremea lui Onoriu şi Arcadie, împăraţi creştini, în anii 395. Creştin de la...

ANGAJAMENT ȘI DISCIPLINĂ 26.11.2020

Uniunea Salvați România+Fără penali în funcții Schimbarea mentalitățiiO adevărată reformă în educațieProtejarea mediului+O Românie fără hoție

Leul din clipul manelistului Dani Mocanu, găsit la un executor judecătoresc

Mai multe percheziții au avut loc în ultimele zile cu scopul de a găsi leul rănit filmat în cel mai recent videoclip...

Emil Moț: Vineri se aprind luminile de Sărbători în Slatina

Municipiul Slatina este pregătit să întâmpine sărbătorile de iarnă, iluminatul festiv urmând a fi inaugurat vineri, 27 noiembrie, la orele 17:00.

Lumea sportivă, în doliu după Maradona: Îi spunem „Adio!” unui idol

Preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic, germanul Thomas Bach, a afirmat că Diego Maradona, decedat miercuri la vârsta de 60 de ani, a fost...

More Articles Like This