Pandemia de interlopi se extinde

Autor: Tudor ARTENIE

Știți de ce transmit televiziunile tot ce se poate despre interlopi? Pentru că poporul e avid de astfel de știri. Trăim un paradox – vrem o țară ca afară, dar cu ochii pe interlopi. Pe hoți, traficanți de droguri și de carne vie, pe pumnagii și mânuitori de săbii, pe acești „campioni” îmbrăcați în aur și manele. Barbugii fac audiență infinit mai mare decât un film bun, iar dacă se și taie între ei… Succesul media e garantat.

Parcă suntem dependenți de interlopi.

Ne plac banii aruncați fără număr maneliștilor deja milionari. Ne plac lanțurile de aur, mașinile de lux, casele-pagodă și nunțile sau înmormântările acestor troglodiți. Infractorii dau tonul bucuriei sau tristeții naționale, sângele scurs din artera femurală a unui „lider” înjunghiat din nu știu care clan are însemnătate istorică. Suntem dependenți de interlopi și, într-un fals exercițiu de admirație, trebuie să acceptăm că sunt mai puternici și mai liberi decât oricine.

Simbioza dintre stat și interlopi a fost mereu o realitate.

Dacă statul ar fi fost coerent și puternic, dimensiunea infracțională a clanurilor de interlopi ar fi fost una de nivelul găinăriei. Dacă statul ar fi pedepsit cu determinare acești infractori, acești interlopi ar fi fost subiect de fapt divers, nu de deschidere de jurnal. Dar statul a tăcut, s-a făcut că nu îi vede, a dat mâna cu ei și și-a făcut calculele pornind de la premisa că oricum vor exista mereu consumatori de droguri, amatori de prostituate și plătitori de taxe de protecție. Și s-a culcat – statul, că despre stat vorbesc! – pe o ureche, ocupându-se cu alte lucruri: corupție, nepotism, șpăgi.

Un stat putred nu poate asigura liniștea cetățenilor săi.

Un cetățean agramat și cu studii îndoielnice de subinginer sudor nu poate conduce Ministerul Afacerile Interne. Generalii de poliție cu teze de doctorat plagiate nu pot da ordine subordonaților, pot, eventual, să facă angajări pe șpagă. Iar subordonații scriu greu, iar dacă îi pui să alerge două ture de stadion, dau ortu’ popii. Da, sunt câteva excepții, cum sunt mascații sau trupele speciale, dar excepția întărește regula. Când e vorba de interlopi, privirea în pământ, băieți!

De ce nu scăpăm de mecanismul de monitorizare la nivel de justiție în UE?

Și din acest motiv. Ascensiunea și îmbogățirea fabuloasă a unor infractori nu poate fi posibilă fără umbrela celor care ar trebui să îi încătușeze. Nu poți să nu vezi casele uriașe construite fără autorizație, nu poți să nu vezi automobilele de lux ale unor oameni care, aparent, nu lucrează nicăieri și nici afaceri nu au pe numele lor, nu poți să nu vezi sutele de euro aruncate cântăreților de mahala și să nu te întrebi de unde au bani. Nu poți decât dacă nu vrei! Iar faptul că nu vrei se vede și de la Bruxelles.

Pandemia de coronavirus a creat pandemia de interlopi de la noi.

Nu au mai avut loc în vest. S-au întors acasă, iar aici nu mai au loc unii de alții. Teritoriile se împart altfel, acum, că sunt mai mulți, ne explică doct reporteri de televiziune în transmisii directe de la catafalcul „eroului”. Ce teritorii, ce împărțeală? Cine? Ei? Care, ei? Suntem într-un film greșit, iar dacă poporului îi place acest spectacol și presa se aruncă să îl prezinte, statul ar trebui să se îngrijoreze. Dacă nu e deja prea târziu…

Articole asemanatoare