joi, decembrie 9, 2021
3.2 C
Craiova

Pandemia și cinismul politic

Pandemia își face de cap în România. Suntem, conform rapoartelor oficiale, pe un nedorit loc 2 în topul statelor europene bântuite de coronavirus. Granițele ni se închid în față. Perioadele de carantină au devenit obligatorii la trecerea frontierelor. Vacanțele în străinătate sunt dependente de teste. Iar din punct de vedere politic, tolba ni se umple, cinic, de promisiuni electorale.

Viitorul politic depinde de alegeri. Vin cele locale. Se amână sau nu?

După o primă amânare, data alegerilor locale a fost stabilită pentru 27 septembrie. Creșterea explozivă a numărului de cazuri de persoane infectate cu noul și expansivul coronavirus a născut, firesc, o întrebare: vom avea alegeri locale în toamnă sau e cazul să fie amânate?

În mod normal, „dosarul” amânării alegerilor ar trebui să fie pe o masă în jurul căreia să se adune toți cei care ne reprezintă politic: președinte, guvern, parlament. Decizia ar merita o analiză amplă și un consens politic deplin. Sănătatea oamenilor este o prioritate nenegociabilă politic.

Cum ar arăta campania electorală?

Fără să înclin balanța spre desfășurarea alegerilor la 27 septembrie sau spre amânarea acestora, încerc să îmi închipui cum ar arăta campania electorală? Fără o relație directă între candidați și cetățeni, doar cu afișe, mesaje online, articole în ziare sau participări la emisiuni de televiziune, campania ar fi incompletă. Oricât ar fi de prezenți candidații pe Facebook, fără o strângere de mână și fără să îi poți privi în ochi, e greu să pui ștampila „votat” în buletinul de vot.

Și mai e ceva: lipsa contactului direct îi favorizează pe candidații cu bani. Aceștia își pot plăti expunerea pe panouri, pot cumpăra spații publicitare în presă și pot „împinge” mesajele de pe Facebook. Un partid politic mare își poate permite cheltuieli mai mari decât un partid politic mic. Sau un candidat independent.

Cum ar fi ziua votului?

În secția de votare ar fi mare înghesuială. Ar fi complicat pentru membrii comisiilor de votare să păstreze distanța fizică între ei. Apoi, cum ar intra oamenii la vot? Câte unul? Câte doi? După fiecare votant, cabinele de vot ar trebui dezinfectate. Cetățenii ar veni cu mască, e drept, dar regulile care se aplică sunt cel puțin regulile de pe terasele restaurantelor. Ștampila trece din mână în mână, deci ar trebui dezinfectată după fiecare folosire. Și așa mai departe…

Decizia amânării sau desfășurării alegerilor se ia după un calcul politic.

Guvernul liberal știe că dacă amână alegerile riscă să piardă procente serioase. Economia merge prost, oamenii sunt tot mai nemulțumiți. Erodarea PNL poate fi serioasă. Prin urmare, cu orice risc, partidul de la guvernare vrea alegeri locale la 27 septembrie. Opoziția, exact din același calcul politic, nu vrea. PSD mizează pe scăderea PNL. Președinții celor două partide, Ludovic Orban și Marcel Ciolacu (președinte interimar, cu ceva probleme în partid) nu își pot permite prăbușiri electorale.

Nu știu dacă alegerile locale vor fi amânate sau nu. Încă mai e timp pentru o decizie responsabilă. Dacă mai e cineva responsabil în țara asta a noastră.

Ultimele stiri

MEDICINA DENTARĂ

MEDICINA DENTARĂ MEDICINA DENTARĂ Publicată de Euro Oltenia Info pe Miercuri, 8 decembrie 2021

Mai multe articole din aceeasi categorie