Breaking News

Publicatie administrata editorial de Cristi Giambasu

Parandarat Public Privat sau cum sa refuzi sutele de milioane de la UE!

Corina Cretu, una din cele mai exponentiale figuri ale PSD-ului, a avut in ultimul timp mai multe interventii care au socat. Si nu au socat prin atacuri sau dezvaluri senzationale din sanul partidului care a trimis-o la Bruxelles, ci din cauza  semnalului de alarma tras. Semnal de alarma este putin spus, este practic un strigat disperat al unui roman ajuns intr-o functie mai mult decat importanta in Parlamentul European, cea de comisar pentru dezvoltare.

Un strigat disperat care devoaleaza marea  „inginerie” pe care o pregateste PSD-ul: refuzul de a accesa sutele de milioane de euro din bani europeni pentru autostrazi si spitale regionale pentru a face loc asa-zisului parteneriat public-privat.

Pe langa atacurile suburbane la adresa Corinei Cretu, vocile cele mai stridente ale PSD-ului au inceput si atacuri la adresa organismelor europene pe ideea ca nu ne vindem tara strainilor. Codrin Stefanescu si alti membri de baza in declaratii ale partidului „au infierat” cu mandrie proletara modul cum europenii de la Bruxelles incearca sa ne umfle facturile prin comisioane, studii de fezabilitate si alte instrumente care, vezi Doamne, ar umfla incredibil pretul autostrazilor si spitalelor regionale. Si ca cel mai bine pentru romani, care sunt astfel aparati de partidul de la putere, ar fi ca toate aceste investitii sa se faca cu bani de la buget si prin atragerea unor investitori particulari cu celebrul Parteneriat Public Privat.

Corina Cretu a demontat rand pe rand fiecare astfel de acuza, mai mult, a dat semnalul ca Bruxelles-ul chiar ar putea suplimenta sumele oferite Romaniei pentru infrastructura care sa uneasca Vestul de Estul Europei. Nici aceste precizari nu au avut vreun efect asupra colegilor din PSD. Parteneriatul Public Privat a devenit practic una din prioritatile celor de la PSD, o ideea gandita de nimeni altul decat fostul primar al Slatinei, Darius Valcov, eminenta cenusie a guvernului Dancila si mana dreapta a lui Liviu Dragnea.

Pana la urma, ce ascunde acest Parteneriat Public Privat? Teoretic este o forma utilizata in unele state, dar mai putin in ceea ce priveste proiectele de anvergura, gen autostrazi sau spitale regionale. O firma privata se asociaza cu statul si participa cu o parte din bugetul aferent unui proiect. Pentru acest lucru, firma primeste anumite facilitati de exploatare a proiectului multi ani dupa finalizarea lui. Si este o forma care se aplica in cazul in care chiar nu pot fi accesate fondurile europene, iar investitiile ce s-ar preta la acest PPP ar fi de nivel mediu sau mic. Rareori de nivel mare.

Practic, in Romania, Parteneriatul Public Privat are insa un mare avantaj fata de fondurile europene pentru mintile luminate ale celor de la PSD: prin el  pot fi sifonati foarte usor banii publici. Fata de decontarile foarte stricte ale banilor veniti de la Comisia Europeana, banii din parteneriatele publice private pot fi jonglati cu mult mai multa usurinta astfel incat sa fie distribuiti cui si unde trebuie si, foarte important, sa se intoarca la fel de multi acolo unde trebuie.

In lumea politicii a fost o vreme, in anii 2000, cand se tot vorbea de parandarat. Era o expresie venita din barbut care explica practic ca la niste contracte cu statul, anumite sume de bani sa se intoarca unde trebuie.  Cu ajutorul DNA, acest parandarat incepuse sa dispara dupa 2010.

In anul de gratie 2018, el pare sa reapara in forta si la un nivel nemaintalnit: cel al proiectelor de infrastructura, autostrazi, spitale regionale, etc. Numai faptul ca un privat care se va asocia cu statul pentru autostrada Pitesti – Sibiu, de exemplu, ar putea sa puna taxe inclusiv pe autostrada deja existenta Bucuresti – Pitesti, urmand sa beneficieze de aceste sume chiar din momentul semnarii contractului, nu la finalul constructiei autostrazii pana la Sibiu, arata partea malefica a acestei „inginerii”. Este doar un exemplu prin care vor fi rasplatite zonele de afaceri apropiate puterii.

Vom avea multe astfel de Parteneriate Publice Private care cu o creativitate demna de o cauza mai buna ar putea deveni Parandaraturile Publice Private. Ingineria perfecta de sifonare a banilor publici.

Articole asemanatoare

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of