joi, decembrie 9, 2021
0.4 C
Craiova

Parchetul European ar putea funcționa de la 1 iunie. Ungaria spune „pas”

Procurorul șef european Laura Codruța Kövesi și procurorul general al Ungariei, Péter Polt, au semnat un acord de lucru care definește viitorul nivel de cooperare strategică și operațională între EPPO și Oficiul Procurorului General al Ungariei. Acordul are loc în condițiile în care Ungaria este unul dintre statele membre ale UE care a decis să nu adere la EPPO.

În prezent, 22 de state membre ale UE participă la cooperarea consolidată care a înființat Parchetul European (EPPO).

Decizia Ungariei de a nu adera la EPPO înseamnă că oricare dintre viitoarele cooperări judiciare ale EPPO cu Ungaria în materie penală se bazează pe instrumentele juridice existente ale UE care au ca efect principiului recunoașterii reciproce. De exemplu, pentru colectarea de probe, va fi utilizat Ordinul european de anchetă, în timp ce pentru înghețarea activelor, ordinele de înghețare. Ordinul de anchetă are la bază Directiva (UE) 2014/41 a Parlamentului European și a Consiliului din 3 aprilie 2014 privind Ordinul european de anchetă în materie penală, iar ordinele de înghețare se aplică în baza Regulamentului (UE) 2018/1805 al Parlamentului European și al Consiliului din 14 noiembrie 2018 privind recunoașterea reciprocă a ordinelor de înghețare și confiscare.

Acest aranjament de lucru, semnat de procurorul șef european la Luxemburg la 26 martie 2021 și de procurorul general al Ungariei la Budapesta la 6 aprilie 2021, își propune să faciliteze implementarea practică a cadrului legal existent pentru cooperarea judiciară, inclusiv prin posibilitatea detașării unui ofițer de legătură maghiar la sediul EPPO din Luxemburg și prin stabilirea punctelor de contact EPPO în Ungaria.

„Pe lângă încurajarea cooperării operaționale, acest aranjament de lucru permite ambelor părți să facă schimb de informații strategice și non-operaționale care nu conțin date personale. În plus, anticipează întâlniri periodice la nivel înalt și tehnice, precum și cooperare în domeniul formării și conferințelor”, se arată într-un comunicat postat pe pagina oficială a Parchetului European.

În acest moment sunt puțini procurori care au început deja lucrul pentru EPPO. Din România sunt 4, din Germania 10. În total sunt 29, conform tabelului.

Mai trebuie spus că Laura Codruța Kovesi a trimis deja o scrisoare comisarilor europeni pentru justiție, Didier Reynders, și pentru buget și administrație, Johannes Hahn, propunând data de 1 iunie 2021 ca dată la care EPPO își va începe sarcinile de investigație și de urmărire penală.

De la numirea Colegiului EPPO, au fost adoptate decizii cheie pentru buna funcționare a acestuia: a fost recrutaț personal pentru biroul central din Luxemburg, sistemul de gestionare a cazurilor este gata de utilizare, aranjamente de lucru cu partenerii relevanți au fost făcute sau sunt în fază de finalizare etc.

De la nominalizările făcute până în prezent de statele membre, Colegiul EPPO a numit deja procurori europeni delegați în 10 state membre participante. Pe baza informațiilor disponibile în prezent, procedurile de selecție din celelalte state membre sunt în curs.

 

 

 

Ultimele stiri

MEDICINA DENTARĂ

MEDICINA DENTARĂ MEDICINA DENTARĂ Publicată de Euro Oltenia Info pe Miercuri, 8 decembrie 2021

Mai multe articole din aceeasi categorie